Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Υπάρχει ανησυχία για την διασπορά στους νέους
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαργιοκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους, λέγοντας πως προκαλεί ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες.
Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί, σημείωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαργιοκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, μαζί με το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Ο ίδιος σημείωσε είναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στην έξαρση του κορονοϊού αλλά τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελά, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
«Φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους, λέγοντας πως προκαλεί ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες.
Τόνισε πως παρατηρούνται, περιορισμένα, περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας.
«Σε κάθε περίπτωση», ο καθηγητής τόνισε πως «οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης ακόμη και όταν κανείς την περάσει με ήπια συμπτώματα δεν είναι ακριβώς γνωστές».
Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση του 2ου κύματος διαδραματίζει «η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, μέσω μαζικών αλλά και στοχευμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ» σημείωσε επιπλέον ο Γκίκας Μαγιορκίνης.Όπως είπε, η διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών επιτρέπει στους ειδικούς τον περιορισμό της διάδοσης με μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος.
Ο καθηγητής σχολίασε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων. Ο κ. Μαγιορκίνης έκρινε πως ενδεχομένως η κόπωση από τόσους μήνες πανδημίας, «έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριδορές της κοινωνικής απόστασης».
Ακόμη, ο καθηγητής ανέφερε πως θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας κ.ά.
Συνέχισε λέγοντας πως ο κορονοϊός «εξακολουθεί να σιγοβράζει», εξηγώντας πως o ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης, κάτι που σημαίνει πως ένας μικρός αριθμός θετικών στον κορονοϊό, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά άτομα.
Αναφερόμενος στην περίπτωση που καταγράφηκε στο Χονγκ Κονγκ με άτομο που επαναμολύνθηκε από Covid-19 είπε πως φαίνεται πως υπάρχει σενάριο επαναμόλυνσης ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς το περιστατικό αυτό δεν έχει καταγραφεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.
Συνέχισε λέγοντας πως η επαναμόλυνση φαίνεται πως δεν συνοδεύεται από βαρύτατες κλινικές εικόνες, κάτι που δίνει ελπίδες σε ό, τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Στην πιθανότητα που το νέο εμβόλιο ενάντια στον ιό δεν φανεί ικανό να ανακόψει πλήρως την «είσοδο» του ιού στον οργανισμό, τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν πως ακόμη και μια επαναμόλυνση ατόμου που έχει εμβολιαστεί, θα συνοδεύεται από πολύ ηπιότερα συμπτώματα.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Σήμερα, Τρίτη (25/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 168 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από τα 145 εγχώρια κρούσματα, τα 11 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα:
- 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Αργολίδας
- 2 στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
- 4 στην Π.Ε. Ημαθίας
- 10 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 3 στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
- 2 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή και 1 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 8 στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 1 στην Π.Ε Λάρισας
- 6 στην Π.Ε. Λασιθίου
- 12 στην Π.Ε. Μυτιλήνης
- 2 στην Π.Ε Μαγνησίας
- 1 στην Π.Ε Ξάνθης
- 6 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 3 στην Π.Ε. Ροδόπης
- 3 στην Π.Ε. Τρικάλων
- 3 στη Π.Ε Χανίων
- 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.987, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.
Συνολικά, 1.910 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.074 (45.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 243 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
H ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορoνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 25 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Την ίδια ώρα, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 9 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στο σύνολό τους, 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 872.550 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9.668(1.1%) ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: 168 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο