Κρούσματα σήμερα: Προβληματίζουν οι αριθμοί στην Αθήνα - Αγωνία για την μετάλλαξη στη Θεσσαλονίκη
Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Εξαιρετικά κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες δύο ημέρες, καθώς την Τρίτη μετά από δύο εβδομάδες σχεδόν, τα κρούσματα «εκτοξεύτηκαν», με τα μισά μάλιστα να εντοπίζονται στην Αττική - Συναγερμός έχει σημάνει στη βόρεια Ελλάδα για τα κρούσματα της μετάλλαξης του COVID-19 - Ποιο είναι το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης.
Η επιτροπή του υπ. Υγείας την Παρασκευή θα συζητούσε το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων, όπως το άνοιγμα των χιονοδρομικών, τις μετακινήσεις από νομό σε νομό αλλά και το κυνήγι και το ψάρεμα, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις βάζουν «φρένο».
Τώρα μάλιστα οι ειδικοί επικεντρώνονται στο άνοιγμα των Λυκείων και Γυμνασίων, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (01/02) και αν είναι εφικτό υπό αυτές τις συνθήκες.
«Κοκκινίζει» επικίνδυνα η Αττική
Η πρωτεύουσα αυτή τη στιγμή είναι επιδημιολογικά η πιο επιβαρυμένη περιοχή της Ελλάδας, με τα μισά κρούσματα σε καθημερινή βάση να εντοπίζονται εκεί. Χθες, μόνο εντοπίστηκαν πάνω από 400 και αν συνυπολογιστεί και ο αριθμός των μεταλλάξεων, η εικόνα της Αττικής είναι εύθραυστη.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε σήμερα πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως «κοκκινίζει», ρίχνοντας το φταίξιμο στο άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου.
Την Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 842 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.874 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.407 (62,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 283 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Οι 200 (70,7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 87,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας, έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.080 ασθενείς.
Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.692 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.351 (58,9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αγωνία για την μετάλλαξη στη Θεσσαλονίκη
Σε επίπεδα υψηλής επιφυλακής είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας, όσον αφορά το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βρετανία.
Ειδικότερα, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου, τόνισε πως η επιβεβαίωση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του ιού είναι μία εξέλιξη, αναμενόμενη αλλά και ανησυχητική για την πορεία της πανδημίας.
Παράλληλα, υποστήριξε πως έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο όμως, προειδοποίησε πως στον παραμικρό εφησυχασμό «είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν τα πάντα».
Η γεωγραφική κατανομή των 842 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής
Αττική
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
- 76 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 67 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
- 113 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 55 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
Υπόλοιπη Ελλάδα
Τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα
- Αιτωλοακαρνανία 7
- Αττική 427
- Αργολίδα 5
- Αρκαδία 7
- Αχαΐα 29
- Βοιωτία 13
- Έβρος 10
- Εύβοια 38
- Ζάκυνθος 3
- Ηλεία 5
- Ημαθία 3
- Ηράκλειο 7
- Θάσος 1
- Θεσπρωτία 1
- Θεσσαλονίκη 65
- Θήρα 3
- Ιωάννινα 1
- Καβάλα 4
- Καρδίτσα 14
- Κέρκυρα 2
- Κιλκίς 5
- Κοζάνη 16
- Κορινθία 6
- Λακωνία 6
- Λάρισα 37
- Λασίθι 1
- Μυτιλήνη 14
- Μαγνησία 13
- Μεσσηνία 12
- Μύκονος 6
- Ξάνθη 12
- Πάρος 1
- Πέλλα 4
- Πιερία 4
- Ρέθυμνο 1
- Ροδόπη 6
- Ρόδος 1
- Σέρρες 9
- Τρίκαλα 3
- Φθιώτιδα 1
- Φλώρινα 1
- Χαλκιδική 16
- Χανιά 3
- Υπό διερεύνηση 4
Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.
Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.051.263 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 967.871 δείγματα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Στο τραπέζι έκτακτα μέτρα για τα καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές