Κωνσταντίνος Τζούμας: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του, ο γάμος στις ΗΠΑ και οι αιρετικές δηλώσεις

Κωνσταντίνος Τζούμας: Γεννήθηκε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 1944, στις 30 Αυγούστου, κι έγινε ένας κοσμοπολίτης Αθηναίος αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών. Η ζωή ενός Αθηναίου με έναν αέρα εστέτ, προκλητικό και σνομπ για πολλούς. Ο άγνωστος γάμος στη Νέα Υόρκη και οι δηλώσεις που προκάλεσαν

Κωνσταντίνος Τζούμας: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του, ο γάμος στις ΗΠΑ και οι αιρετικές δηλώσεις
O Κωνσταντίνος Τζούμας.
Facebook
4'

Σε ηλικία 78 ετών πέθανε σήμερα ο ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας Κωνταντίνος Τζούμας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια "πάλευε" με τον καρκίνο.

Χαρακτηριστική ψηλόλιγνη φιγούρα της Αθήνας, σύχναζε στο Φλιλιον στο Κολωνάκι, μ' έναν αέρα εστέτ, προκλητικό, σνομπ, πολλαπλασιάζοντας την εικόνα του κοσμοπολίτη που καλλιέργησε. Γόνος αστικής οικογένειας του Πειραιά, (γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και μεγάλωσε στο Πασαλιμάνι και στην Αθήνα) εξέφραζε με διάφορους τρόπους την αστική του ελευθερία.

Ξεκίνησε να σπουδάσει ηθοποιός, έκανε μαθήματα χορού στη σχολή της Ζουζού Νικολούδη και στη συνέχεια, τη δεκαετία του '70, στη Νέα Υόρκη με κορυφαίους χορογράφους όπως ο Άλβιν Νίκολαϊ, ο Μερς Κάνιγχαμ και ο Άλβιν Έιλι. Τελικά διάλεξε την ηθοποιία «από αντίδραση στην αντίληψη που θεωρούσε τους ηθοποιούς ελαφρών ηθών» όπως έχει πει ο ίδιος.

Στη Νέα Υόρκη τον συνάντησε ο Παντελής Βούλγαρης, και του πρότεινε να παίξει τον παπά στο «Happy Day», έναν τελείως κόντρα ρόλο από το άγριο Μανχάταν της σεξουαλικής απελευθέρωσης και των καλλιτεχνικών κινημάτων όπου ζούσε ο Κωνσταντίνος Τζούμας. «Εγώ τότε με μαλλί χένα, μπότες ιππασίας, ρώσικες πουκαμίσες. Να παίξω τον παπά... φανταστείτε. Πήγα στα γυρίσματα που ήταν συναρπαστικά για όλους μας».

Κωνσταντίνος Τζούμας, Τάκης Σπυριδάκης και Τάκης Μόσχος στην ταινία «Γλυκιά Συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη.

Ήταν η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, επέστρεψε στην Αθήνα και ακολούθησαν κι άλλες ταινίες που έγραψαν ιστορία όπως και οι ατάκες του στη «Γλυκιά Συμμορία» και «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» του Νίκου Νικολαϊδη, στο «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη, δίπλα στον Λευτέρη Βογιατζή, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος 1910 - 1927» επίσης του Παντελή Βούλγαρη, στον «Δράκουλα των Εξαρχείων» του Νίκου Ζερβού, στους «Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου, στο «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, «Μια τόσο μακρινή απουσία» του Σταύρου Τσιώλη και στις «Γυναίκες που περάσατε από δω», την τελευταία ταινία της κινηματογραφικής του καριέρας το 2017, όπως τελευταία ταινία και του Σταύρου Τσιώλη.

drakoulas-eksarxeion.jpg
Από την ταινία «ο Δράκουλας των Εξαρχείων»

Στο θέατρο έχει πρωταγωνιστήσει σε έργα όπως «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Εγώ δεν...» και «Κ.Π.Καβάφης Αυτοβιογραφούμενος».

«Η τέχνη είναι η απρόβλεπτη, έχει μια περιστασιακή γενναιοδωρία, σου έρχεται ένα δώρο από κει που δεν το περιμένεις» έχει πει ο Κωνσταντίνος Τζούμας.

Έγινε ευρέως γνωστός από την τηλεόραση σε guest εμφανίσεις στους «Απαράδεκτους», τις «Τρεις Χάριτες», το «Οι Μεν και οι Δεν» και στους «Δύο Ξένους», ενώ τα τελευταία χρόνια, ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός σε καθημερινή εκπομπή στον σταθμό "Εν Λευκώ".

Εξέδωσε τρία αυτοβιογραφικά βιβλία με τους τίτλους «Ως εκ θαύματος», «Complete Unknown» και «Πανωλεθρίαμβος».

«Με το χιούμορ του και την αδιαμφισβήτητη αστική του ευγένεια, αλλά και τις κάποιες φορές αμφιλεγόμενες απόψεις του, κέντριζε ασταμάτητα το ενδιαφέρον των ακροατών του», όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στο συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Τζούμα.

Ο γάμος στη Νέα Υόρκη

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας, όταν ζούσε στη Νέα Υόρκη, είχε παντρευτεί με την Ίζαμπελ Γουόρντ για να μπορέσει να βγάλει αμερικανικό διαβατήριο.

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας με την Ίζαμπελ Γουόρντ.

Ο γάμος μου στη Νέα Υόρκη ήταν δώρο (για να βγάλω αμερικανικό διαβατήριο) που μου έγινε από την Ίζαμπελ Γουόρντ, κόρη ενός Άλεξ Γουόρντ –τρία phd στην οικονομία, τη φιλοσοφία και την ιστορία– και μιας Αμερικανίδας σταρ που πέθανε σε τρελοκομείο στο Λος Άντζελες. Ο μπαμπάς, μια μεγάλη φυσιογνωμία, λάτρευε τους Έλληνες, ζούσε από στοιχήματα, και όταν του είπε η κόρη του πως ο γαμπρός ήταν Έλληνας, τρελάθηκε από τη χαρά του, διότι ήμουν ο μόνος που μόλις έλεγε «hypothesis», «dilemma», «utopia», «euphoria», τον καταλάβαινα αμέσως. Και αυτό ο ίδιος το θεώρησε δώρο” είχε γράψει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα andro.gr.

Η δήλωση που είχε προκαλέσει σάλο

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Κωνσταντίνος Τζούμας μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινό” σχετικά με τις σεξιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Κοζάνης για τη φλυαρία των γυναικών, ο ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός είχε πει: “Έχει ένα δίκιο ο Μητροπολίτης Κοζάνης όσον αφορά τις φλύαρες γυναίκες. Μιλάνε πολύ σε σημείο που εκνευρίζεσαι.” είχε πει στη συνέχεια, απαντώντας στις αντιδράσεις. “«Το τελευταίο που θα περνούσε στο μυαλό κανενός για μένα είναι ότι είμαι μισογύνης. Έχω αναφερθεί σε ένα σωρό θέματα metoo, politically correct, τα Εξάρχεια κολλήσανε σε αυτή τη φράση. Υπερβολικό το βρίσκω…”.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή