LIVE Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Συναγερμός για τον καύσωνα: Κλείνουν σχολεία, μέτρα για τις Πανελλήνιες και τηλεργασία

«Καμίνι» από σήμερα η χώρα με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς! Σχολεία κλείνουν, Δήμοι βγάζουν ανακοινώσεις και τα υπουργεία παίρνουν μέτρα για τον καύσωνα
Συναγερμός για τον καύσωνα: Κλείνουν σχολεία, μέτρα για τις Πανελλήνιες και τηλεργασία
9'

Πολύ υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες από αύριο στη χώρα λόγω των υψηλών πιέσεων που καλύπτουν τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές αέριες μάζες.

Το έντονο αυτό κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει από σήμερα Τρίτη 10 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, στα κεντρικά και τα νότια και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Σήμερα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

γ. στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε LIVE την πορεία του καύσωνα μέσω WINDY:

Σε ποιες περιοχές κλείνουν τα σχολεία λόγω καύσωνα

Έκτακτες αποφάσεις στον δήμο Κορινθίων καθώς δεν θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στον δήμο Κορινθίων την Τρίτη 11 Ιουνίου. Η ανακοίνωση βγήκε το απόγευμα. «Όλοι στην Κορινθία, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες, αφού η Κορινθία είναι στο πορτοκαλί (4), στον χάρτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς.», αναφέρεται σχετικά.

Στις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν αύριο, Τρίτη, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του Δήμου Νάουσας στη Θεσσαλονίκη, λόγω του επερχόμενου κύμα καύσωνα. Την σχετική απόφαση πήρε ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης.

Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει κάποια εμπλοκή πέρα από το να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που κηρυχθεί από το Υπουργείο η Αττική σε κατάσταση υψηλής κινητοποίησης. Σε αυτή την περίπτωση θα παράσχει υδροφόρες και μηχανήματα έργου όπου της ζητηθεί.

Παράλληλα σε πολλές περιοχές όπως Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργούν κλιματιζόμενοι χώροι.

Εγκύκλιος για τον καύσωνα: Με τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο το Δημόσιο από Τρίτη έως Πέμπτη

Το μέτρο της τηλεργασίας επιστρατεύεται για τη λειτουργία του Δημοσίου λόγω από το υπουργείο Εσωτερικών. Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε όποιος επιθυμεί, να εργαστεί με τηλεργασία από την Τρίτη έως και την Πέμπτη.

Όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.

Την ίδια στιγμή επισημαίνεται ότι προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα και κατόπιν συσκέψεως με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου. (Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και Πέμπτη 13 Ιουνίου)

Ειδικότερα, για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις και τις Πανελλήνιες 2024

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τον επερχόμενο καύσωνα που θα πλήξει την χώρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα (10/6), στο υπουργείο Παιδείας.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο με τα έκτακτα μέτρα που συστήνονται να εφαρμοστούν σε όλα τα σχολεία που θα λειτουργήσουν καθόλη τη διάρκεια του κύματος καύσωνα όπως επίσης και τα υποστηρικτικά μέτρα για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις και Πανελλήνιες 2024.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα μέτρα αφορούν και τα σχολεία που ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσουν από την Τρίτη 11 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου μέχρι τις 11:30 και εν συνεχεία οι μαθητές θα σχολάνε υποχρεωτικά. Ειδικά για τα Δημοτικάυπάρχει η σύσταση να μην πραγματοποιείται το μάθημα της Γυμναστικής σε εξωτερικούς χώρους λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

Κατόπιν των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, που θα επικρατήσουν αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία διεξάγονται Πανελλήνιες 2024, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίων, ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ, όπως, επίσης, και διδασκαλία μαθημάτων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) ή άλλες δραστηριότητες, προτείνονται από το αρμόδιο Υπουργείο η τήρηση των κάτωθι μέτρων και κατευθυντήριων οδηγιών για τη μείωση των συνεπειών από την ένταση της ζέστης, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε περιοχής.

Ειδικότερα:

Διδασκαλία ή διεξαγωγή εξετάσεων

  • Να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν. Οι χώροι πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι και να γίνεται χρήση ηλιοπροστασίας στα παράθυρα (π.χ. κουρτινών και λοιπών προστατευτικών καλυμμάτων).
  • Να υπάρχει ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές/ μαθήτριες,με μέριμνα κυρίως των Σχολικών Επιτροπών.
  • Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προαγωγικών / απολυτηρίων εξετάσεων.
  • Τέλος, σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου παρακαλούνται οι ΠΔΕ και οι ΔΔΕ να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες.

2) Αποφυγή δραστηριοτήτων στον ήλιο

Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

  • Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές/ μαθήτριες παραμένουν σε χώρο σκιερό ή εντός αίθουσας.
  • Συστήνεται μειωμένη αθλητική δραστηριότητα του μαθήματος φυσικής αγωγής με διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τον/την εκπαιδευτικό ΠΕ11- φυσικής αγωγής σε χώρους σκιερούς, αξιοποιώντας τις υποδομές της εκάστοτε σχολικής μονάδας (π.χ. γυμναστήριο, σκέπαστρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) ή/και θεωρητική προσέγγιση του μαθήματος φυσικής αγωγής στις αίθουσες (π.χ. ενημέρωση για τους ολυμπιακούς αγώνες και τα ολυμπιακά αθλήματα).
  • Κατά την υλοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τη λήξη του σχολικού έτους τα σχολεία θα πρέπει να λάβουν κάθε πρόσφορο, κατά την κρίση τους, μέτρο για την προστασία των μαθητών/τριών.

Συστάσεις προς τους γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/τριες για:

  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα
  • Χρήση καπέλου
  • Χρήση αντιηλιακής κρέμας
  • Μικρά και ελαφριά γεύματα
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού, χυμών φρούτων)
  • Παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους για να λαμβάνουν επιπρόσθετες οδηγίες.
  • Περιφέρεια και Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα για κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έχουν στην ευθύνη τους σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές, όπως της Αττικής, της Ανατολικής
Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπου με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται ένταση των φαινομένων, καλούνται να συντονίσουν τις ενέργειές τους με
τους/τις Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους/τις κατά τόπους Δημάρχους για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την ενδεχόμενη λήψη απόφασης από Δημάρχους για κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε τρεις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή