Η Ελλάδα δημιουργεί το Εθνικό Σύστημα Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα την επένδυση σε τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών της εταιρείας OroraTech.
Η Ελλάδα δημιουργεί το Εθνικό Σύστημα Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών
3'

Μαζί με μία κοινοπραξία από Έλληνες υπεργολάβους η OroraTech θα παραδώσει ένα σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που θα περιέχει επίγεια συστήματα και υπηρεσίες επεξεργασίας, καθώς και ένα σμήνος δορυφόρων θερμικής απεικόνισης για την παρακολούθηση του συνόλου της επικράτειας για πιθανές εστίες πυρκαγιάς. Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα καθοδηγείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Η επένδυση ύψους €20 εκατ. προσφέρει μία άμεση λύση για την καταπολέμηση της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης των δασικών πυρκαγιών.

«Επενδύοντας στοχευμένα στη διαστημική τεχνολογία, κάνουμε την ουσιαστική διαφορά στην παρακολούθηση των πυρκαγιών που αποτελούν απειλή για τις ανθρώπινες ζωές, τα οικοσυστήματα και την οικονομία μας», δηλώνει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Οι υπηρεσίες ανίχνευσης πυρκαγιάς και τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης της OroraTech προσφέρουν απαράμιλλο έλεγχο και επίγνωση της κατάστασης».

Η OroraTech και οι Έλληνες συνεργάτες της κέρδισαν το έργο σε ανοιχτό διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την υποστήριξη του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Δορυφόρων, του οποίου ηγείται το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Η OroraTech, εδρεύει στο Μόναχο, ιδρύθηκε το 2018 και παρέχει πληροφορίες για δασικές πυρκαγιές σε κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα.

«Μέσω της χρηματοδότησής της από τον Οργανισμό, η OroraTech έχει εξελιχθεί σε ένα ικανό παράδειγμα υπηρεσιών διαστήματος που παρέχουν άμεσα και σημαντικά οφέλη εδώ στη Γη», σχολιάζει η Simonetta Cheli, Director of Earth Observation Programmes στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. «Καθώς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η OroraTech προχωρούν στην υλοποίηση του ελληνικού σμήνους δορυφόρων θερμικής απεικόνισης, εμείς στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις εξειδικευμένες υπηρεσίες μας για την οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης και ανθεκτικότερης Ευρώπης».

Οι υπηρεσίες δεδομένων της OroraTech θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ελληνικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και θα αξιοποιούν την τεχνογνωσία των ελληνικών πανεπιστημίων και της βιομηχανίας. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη αλγορίθμων προϊόντων δεδομένων, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη διαστημικών αισθητήρων και υπηρεσιών βαθμονόμησης, με την εταιρεία Satways Ltd. για τη διαλειτουργικότητα του προϊόντος και με την εταιρεία Attisat S.A. για την κατασκευή του επίγειου σταθμού στην Ελλάδα.

«Η παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία στη θερμική ανίχνευση των Ελλήνων συνεργατών μας είναι καθοριστική για την παροχή της καλύτερης λύσης για τη χώρα», δήλωσε ο Martin Langer, CEO και CTO της OroraTech. «Η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα διαθέτει ένα Εθνικό δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών».

Η OroraTech θα επενδύσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας ένα hub για τις επιχειρησιακές λειτουργίες της στην Αθήνα, όπου θα φιλοξενεί το σύνολο του στόλου των διαστημικών αισθητήρων της εταιρείας και μία ομάδα ανάπτυξης αφιερωμένη στην προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης υπέρυθρων.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει πληγεί σημαντικά από δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν επηρεάσει το 2% της συνολικής έκτασης της χώρας. Λόγω του δύσβατου ορεινού εδάφους και των περισσότερων από 6.000 νησιών, η καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Η παρακολούθηση για φωτιές σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, όπου η επικοινωνία είναι περιορισμένη, απαιτεί πιο προηγμένες τεχνολογίες ανίχνευσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή