Ν. Τεμπονέρας: Η δολοφονία που σημάδεψε

Το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα σημάδεψε τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις...

2'

Το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα σημάδεψε τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις της περιόδου 1990-1991. Σήμερα κλείνουν 20 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή μαθηματικών και στελέχους του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ) από στελέχη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας.

Την περίοδο αυτή, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με υπουργό Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο προωθούσε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που μεταξύ άλλων θα έφερνε κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές στην τριτοβάθμια. Το 70% των σχολείων της χώρας βρισκόταν υπό κατάληψη.

Στις 8 Ιανουαρίου 1991, γύρω στις 10.30 το βράδυ, μέλη της ΟΝΝΕΔ προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πάτρας. Κατά τη διάρκεια συμπλοκής που ακολούθησε βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με σιδερολοστό στο κεφάλι, ο καθηγητής του σχολείου Νίκος Τεμπονέρας, που είχε προστρέξει να βοηθήσει τους καταληψίες μαθητές του.

Την επομένη, ο υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του και θεωρήθηκε από τον Τύπο ως το εξιλαστήριο θύμα της κυβέρνησης για την εκτόνωση της κρίσης. Νωρίτερα, είχε κατηγορηθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Τεμπονέρα.

Ως δράστες της δολοφονίας Τεμπονέρα κατηγορήθηκαν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος, Ιωάννης Καλαμπόκας, και το μέλος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός. Συνελήφθησαν και οι δύο και προφυλακίστηκαν. Ο Αλέκος Μαραγκός απαλλάχθηκε με βούλευμα για τη δολοφονία του καθηγητή και στο εδώλιο κάθισε ως βασικός αυτουργός ο Ιωάννης Καλαμπόκας. Πρωτοδίκως καταδικάσθηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό. Λίγους μήνες αργότερα έγινε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών. Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του.

Το 3ο Λύκειο Πάτρας, τόπος του φονικού, φέρει το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα.

Πηγή: dete.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή