Εξαφανίζονται τα ψάρια στο Αιγαίο
Δραματική μείωση έως και 70% παρουσιάζουν τα ιχθυοαποθέματα του αρχιπελάγους την τελευταία 10ετία, καθώς σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», το Αιγαίο τείνει να μετατραπεί σε «νεκρή θάλασσα».
Τα αίτια γι' αυτήν την τραγική κατάσταση είναι κυρίως η υπεραλίευση με τράτες και με παράνομα μέσα, όπως ο δυναμίτης. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ακόμη και η κλιματική αλλαγή, καθώς με την αύξηση της θερμοκρασίας, η θάλασσα έχει γίνει αφιλόξενη και αναγκάζει τους οργανισμούς να κατεβαίνουν σε χαμηλότερα βάθη και να παραχωρούν τη θέση τους σε είδη-ξενιστές (π.χ. λαγοκέφαλος, τοξικό φύκι, καουλέρπα).
Τα ψάρια που τείνουν να εξαφανιστούν είναι ο τόνος, το μπαρμπούνι, ο ξιφίας, το φαγκρί και ο μπακαλιάρος, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα καλύτερης ποιότητας ψάρια, όπως το λυθρίνι, ο σαργός, το σκαθάρι και η συναγρίδα που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί!.