Το Λιμενικό διέσωσε 413 πρόσφυγες στο Αιγαίο – Δύο νέοι σταθμοί καταγραφής στη Μόρια

Γέμισε σήμερα από ανθρώπους -παιδιά γυναίκες και άνδρες, πρόσφυγες και μετανάστες- ο περίκλειστος χώρος του λιμανιού της Μυτιλήνης.

Το Λιμενικό διέσωσε 413 πρόσφυγες στο Αιγαίο – Δύο νέοι σταθμοί καταγραφής στη Μόρια
5'

Το πλωτό σκάφος ανοικτής θάλασσας «ΠΑΘ 80-Άγιος Ευστράτιος» του Λιμενικού Σώματος διέσωσε 413 ανθρώπους -αριθμός που αποτελεί ρεκόρ- τους οποίους και μετέφερε σώους στο σύνολό τους, στο λιμάνι της πόλης.

«Περιπολούσαμε ανοικτά της Μυτιλήνης μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όταν εντοπίσαμε ένα "στόλο" από εννέα πλαστικές βάρκες που κατευθύνονταν στο νησί. Οι περισσότερες ήταν ακινητοποιημένες λόγω βλάβης και κινδύνευαν από στιγμή σε στιγμή να ανατραπούν, αφού σε καθεμιά επέβαιναν με τα πράγματά τους από 40 μέχρι και 50 άνθρωποι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνήτης του σκάφους υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Αργύρης Φραγκούλης.

«Ήταν μια δύσκολη μέρα, είπε ο κ. Φραγκούλης, αλλά τα καταφέραμε. Ασφαλείς και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα περισυλλέχθηκαν και σώθηκαν 413 άνθρωποι».

Και πραγματικά 413 μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι πάνω στο πλωτό σκάφος ανοικτής θάλασσας, ακόμα και στα επικαθήμενα στο σκάφος πλαστικά σκάφη (όπου όλοι αυτοί οι άνθρωποι σχεδόν δεν χωρούσαν με το σύνολο των αποσκευών τους) έφθασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, χωρίς ούτε καν να βραχούν στο ελάχιστο. «Είναι αυτή η ελάχιστη ικανοποίησή μας. Να καμαρώνουμε πως σώσαμε τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόση λίγη ώρα. Το Λιμενικό Σώμα κατοχυρώνει κάθε μέρα την ασφάλεια όλων αυτών των ανθρώπων. Τους παραλαμβάνουμε και τους μεταφέρουμε με ασφάλεια όλους στη στεριά. Με απόλυτη ασφάλεια όπως κάναμε σήμερα με τη βοήθεια όλου του πληρώματος που δούλεψε κυριολεκτικά σαν ένας άνθρωπος», λέει ο υποπλοίαρχος.

Ας σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερις μήνες που το «ΠΑΘ 80» του Λιμενικού Σώματος επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και τουρκικών ακτών έχει σώσει κυριολεκτικά χιλιάδες ανθρώπους αλλά ποτέ τόσους πολλούς σε μια και μόνο επιχείρηση.

Για το ρεκόρ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η λιμενοφύλακας Πολυτίμη Περδίκα. Αυτή και μια άλλη λιμενοφύλακας είναι οι μόνες γυναίκες μέλη του πληρώματος του σκάφος. Χθες παραλάμβαναν και αποβίβαζαν ένα ένα τα δεκάδες παιδιά που σώθηκαν. Παιδιά λίγων ετών έως και λίγων ημερών. «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση», λέει η κ. Περδίκα. «Υπήρχαν πολλές δεκάδες παιδιά και γυναίκες. Και πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Έπρεπε να φροντίσουμε για το καθένα και για την καθεμία ξεχωριστά. Να μη χωρίσουν οικογένειες, να μη νιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι την παραμικρή ανασφάλεια. Αυτός είναι οι φόβος μας μην τύχει και δεν τα καταφέρουμε. Αλλά δόξα τω Θεώ σώθηκαν 413 άνθρωποι. Και αυτό έχει σημασία μόνο» κατέληξε η κ. Περδίκα. Η λιμενοφύλακας συμμετέχει σε περιπολίες εργαζόμενη 15-16 ώρες το 24ωρο, όπως και όλο το άλλο πλήρωμα του σκάφους.

«Απόβαση»

Σήμερα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο να είναι πολύ καλές, αποβιβάσθηκαν περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες στις βόρειες και τις ανατολικές ακτές του νησιού. Περίπου 1.000 άνθρωποι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex. Μόνο το νορβηγικό σκάφος της Frontex μετέφερε στο λιμάνι της Μυτιλήνης περισσότερους από 200 συνολικά ανθρώπους σε τρεις επιχειρήσεις διάσωσης.

Εντατικές διεργασίες για τη δημιουργία δυο νέων κέντρων καταγραφής

Σύγχρονο και ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις κανόνων ασφαλείας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων (hot spot) στη Μόρια της Λέσβου, σύμφωνα με τη συντονίστριά του, Ανθή Καραγγελή.

Όπως σημειώνει η συντονίστρια που έχει ορίσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Μόρια λειτουργούν σήμερα δύο σταθμοί καταγραφής με δυνατότητα ασφαλούς ταυτοποίησης 2000 ανθρώπων τη μέρα. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται οι εργασίες προκειμένου να λειτουργήσει από τις 15 Φεβρουαρίου και τρίτος σταθμός, ανεβάζοντας σε 3.000 τη μέρα τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που μπορούν να καταγραφούν με πλήρη ασφάλεια.

Η προοπτική είναι να δημιουργηθεί και τέταρτος σταθμός καταγραφής το αμέσως επόμενο διάστημα, σε χώρο που θα διαμορφωθεί άμεσα από το στρατό. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πλέον μετά την άνοιξη, η δυνατότητα πιστοποίησης της εθνικότητας και της καταγραφής 4.000 ανθρώπων τη μέρα» αναφέρει η κ. Καραγγελή.

Στα κέντρα Καταγραφής και Πιστοποίησης εξακριβώνεται η εθνικότητα του κάθε προσερχόμενου, γίνεται η λήψη των αποτυπωμάτων του και η έκδοση του απαραίτητου - για να συνεχίζει το ταξίδι του - εγγράφου. Τα hot spots είναι στελεχωμένα με ειδικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος αλλά και στελέχη της Frontex. Φυσικά στους δύο σταθμούς που ήδη λειτουργούν και επαρκούν για τις υπάρχουσες ροές, υπάρχει και ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός και ιδιαίτερα τα Eurodacs - μηχανήματα με τα οποία γίνεται η ηλεκτρονική λήψη αποτυπωμάτων και η αυτόματη καταγραφή και διοχέτευση τους σε αρχεία συναρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα υπάρχει στη Μόρια η δυνατότητα της φιλοξενίας 2.000 ανθρώπων «και μάλιστα σε σύγχρονες υποδομές που διαθέτουν και θερμαντικά σώματα, οι οποίοι, είτε περιμένουν να καταγραφούν, είτε ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και περιμένουν να αναχωρήσουν από το νησί με το πλοίο. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα αφού θα κατασκευαστούν και νέοι οικίσκοι αυξάνοντας σε 3.000 τη δυνατότητα διαμονής πριν ή μετά την καταγραφή» αναφέρει η συντονίστρια του κέντρου.
Ας σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο hot spot της Μόριας, υπάρχει συνεχής δυνατότητα σίτισης και ένδυσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή