Η δράση και η εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα
Επαναστατικός αγώνας. Μια ακόμη τρομοκρατική οργάνωση στην «πλούσια συλλογή» της Ελλάδας...
Επαναστατικός αγώνας. Μια ακόμη τρομοκρατική οργάνωση στην «πλούσια συλλογή» της Ελλάδας. Πολλά χτυπήματα της οργάνωσης έγιναν πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα Ευρώπης και Αμερικής, ενώ η εξάρθρωση ήρθε μετά από έρευνες της αστυνομίας και έναν τυχαίο έλεγχο μια βραδιά στη Δάφνη. Οι μισοί από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αποφυλακιστεί, ενώ οι υπόλοιποι αποφυλακίζονται στις 11 Οκτωβρίου εξαιτίας της αργοκίνητης ελληνικής δικαιοσύνης.
Η δράση
Η «μεγάλη πρεμιέρα» ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου 2003, όταν τα μέλη της οργάνωσης έκαναν διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Από την συγκεκριμένη επίθεση είχε σημειωθεί ο τραυματισμός ενός αστυνομικού. Ομολογουμένως ήταν χτύπημα τέτοιου μεγέθους, ώστε να γίνει γνωστή η νεοσύστατη οργάνωση στην ελληνική επικράτεια.
Στις 14 Μαρτίου του 2004 τα μέλη της οργάνωσης τοποθετούν ωρολογιακό μηχανισμό σε υποκατάστημα της τράπεζας Citibank επί της οδού Κωστή Παλαμά στο Νέο Ψυχικό. Η βόμβα τελικά εξουδετερώνεται.
Το Μάιο του 2004 και ενώ η χώρα βρίσκεται υπό την παράνοια της Ολυμπιάδας, ο Επαναστατικός Αγώνας χτυπά και γίνεται γνωστός εκτός συνόρων, αφού τα βλέμματα της υφηλίου ήταν στραμμένα στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου, τοποθετείται εκρηκτικός μηχανισμός στο Α.Τ. Καλλιθέας. Αργότερα η οργάνωση αναλαμβάνει το χτύπημα με προκήρυξη στην εφημερίδα «Το ποντίκι
Την 29η Οκτωβρίου του 2004 οι τρομοκράτες αποτυγχάνουν να ανατινάξουν με ενσύρματη βόμβα δυο κλούβες των ΜΑΤ, καθώς και ένα μικρό φορτηγό της ΕΛ.ΑΣ. την ώρα που τα οχήματα διέρχονταν από την αερογέφυρα της Π. Ράλλη.
Το 2005 και ειδικότερα στις 2 Ιουνίου σημειώνεται ισχυρή έκρηξη στο υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς. Όπως διαπιστώνεται πίσω από την επίθεση βρίσκεται ο Επαναστατικός Αγώνας. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παγιδεύουν με εκρηκτικά μοτοσικλέτα έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Από τα τζάμια που έσπασαν τραυματίζονται τρία άτομα. Σε αυτό το περιστατικό φέρει ευθύνη η αστυνομία, καθώς δεν απέκλεισε την περιοχή γύρω από το κτίριο, παρά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έγιναν γίνει από αγνώστους.
Στις 30 Μαΐου του 2006 πυροδοτείται εκρηκτικός μηχανισμός σε κοντινή απόσταση από την οικία του Γ. Βουλγαράκη στον Λυκαβηττό. Τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα σε ποδήλατο και ενεργοποιήθηκαν με τηλεχειριστήριο από γειτονικό αλσύλλιο.
Τον Ιανουάριο του 2007 ο Επαναστατικός Αγώνας κάνει το πλέον εντυπωσιακό χτύπημα. Με αντιαρματικό από την οδό Λαμψάκου, εκτοξεύεται ρουκέτα προς την αμερικανική πρεσβεία, με στόχο τον Θυρεό που βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου. Οι τρομοκράτες χάνουν τον στόχο τους για λίγα μόνο εκατοστά. Το περιστατικό γίνεται θέμα στα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Επιπλέον στις 30 Απριλίου τα μέλη της οργάνωσης «γαζώνουν» με αυτόματο όπλο το αστυνομικό τμήμα του Περισσού.
Στις 24 Οκτωβρίου του 2008 τα μέλη του Ε.Α. τοποθετούν εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος έξω από το κτίριο της Shell στο Παλαιό Φάληρο.
Το Δεκέμβριο του 2008 πραγματοποιείται ακόμη μια επίθεση εναντίον της αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα στις 23 του μήνα άγνωστοι ανοίγουν πυρ εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδή. Το λεωφορείο μετέφερε 20 άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο και όπως διαπίστωσαν είχε σκάσει το ένα από τα λάστιχα του οχήματος.
Στις 5 Ιανουαρίου του 2009 τα μέλη του Ε.Α. πραγματοποιούν επίθεση κατά αστυνομικών των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Από τα πυρά των τρομοκρατών τραυματίζεται σοβαρά ο 21χρονος αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης.
Η επόμενη εμφάνιση του Ε.Α. γίνεται στις 18 Φεβρουαρίου του 2009. Παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτική ύλη ANFO τοποθετείται έξω από τα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κ. Κηφισιά. Στις 9 Μαρτίου του ίδιου έτους γίνεται έκρηξη στο υποκατάστημα της Citibank επί της οδού Λαυρίου στην Ν. Ιωνία.
Στις 12 Μαΐου ο Ε.Α. βάζει στόχο υποκατάστημα της Eurobank στην Αργυρούπολη. Στο συγκεκριμένο περιστατικό τα μέλη της οργάνωσης έρχονται τετ α τετ με αστυνομικούς.
Τελευταία επίθεση του Ε.Α. με την οποία κλείνει και ο κύκλος της οργάνωσης πριν την εξάρθρωσή της, δεν είναι άλλος από το χρηματιστήριο της Αθήνας. Αυτοκίνητο με εκρηκτική ύλη ANFO εκρήγνυται έξω από το κτίριο του Χ.Α. επί της λεωφόρου Αθηνών προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Από τα τζάμια που έσπασαν τραυματίζεται ελαφρά μια ιδιωτική υπάλληλος.
Η εξάρθρωση
Όλα ξεκινούν με έναν απλό έλεγχο της αστυνομίας σε αυτοκίνητο μάρκας «Seat Ibiza» του οποίου οι επιβαίνοντες θεωρήθηκαν ύποπτοι. Όταν οι αστυνομικοί ανάβουν τον φάρο του περιπολικού, οι δυο άνδρες βγαίνουν από το όχημα και ανοίγουν πυρ εναντίον τους. Οι αστυνομικοί καλύπτονται πίσω από το περιπολικό και ανταποδίδουν τα πυρά, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο ένας εκ των δραστών από σφαίρα που δέχτηκε στην ωμοπλάτη. Ο άλλος δράστης καταφέρνει να διαφύγει.
Ο νεκρός άνδρας δεν ήταν άλλος από το μικροβιολόγο Λάμπρο Φούντα. Την χρονική αυτή περίοδο και με τα ευρήματα το ένα να διαδέχονται το άλλο, ο νεκρός Φούντας συνδέεται με ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις. Η υπόθεση αρχίζει να θυμίζει έντονα εποχή 17Ν και τον τρόπο με τον οποίο εξαρθρώθηκε η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε ποτέ στη χώρα, μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού.
Εν συνεχεία τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα με προκήρυξη αναλαμβάνουν ευθύνη για τρομοκρατικλη επίθεση και επιβεβαιώνουν πως ο Λάμπρος Φούντας ήταν μέλος εν ενεργεία, αποκαλώντας τον σύντροφο.
Η αντίστροφη μέτρηση πλέον έχει ξεκινήσει. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία βάσει των ευρημάτων, αλλά και πληροφοριών που έχει συλλέξει, προχωρά στην σύλληψη των μελών της οργάνωσης. Μαζιώτης, Ρούπα, Σταθόπουλος, Νικητόπουλος, Κορτέσης και Γουρνάς είναι και επίσημα ο Ε.Α. που βασανίζει με τις επιθέσεις του τις αρχές, εδώ και αρκετά χρόνια. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στην οικία των Μαζιώτη και Ρούπα στα Καλύβια Αττικής κατασχέθηκε σκληρός δίσκος με παλιές προκηρύξεις του «Επαναστατικού Αγώνα», σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς και χειρόγραφα προσχέδια προκηρύξεων. Επίσης, βρέθηκα σχεδιαγράμματα χώρων, στόχων επικείμενων ενεργειών. Τα υπόλοιπα μέλη «δέθηκαν» με την οργάνωση από διάφορα αποτυπώματα που εντοπίστηκαν σε γιάφκες με οπλισμό και όχι μόνο.
Στις 30/09/2011 στον εισαγγελέα πρωτοδικών συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του παρουσιάζεται ένας 36χρονος υπάλληλος του Εθνικού τυπογραφείου και ομολογεί πως είναι μέλος του Επαναστατικού Αγώνα. Ο Κώστας Κατσένος καταζητούνταν τους τελευταίους μήνες από την αντιτρομοκρατική , αφού σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από την εποχή που είχαν γίνει οι έξι συλλήψεις για την οργάνωση.
Πολλά ερωτήματα προκαλεί η δήλωση αμετανοησίας που έκαναν οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, μέσα από τη φυλακή, αμέσως μετά της παράδοση του Κατσένου στις αρχές. Οι προφυλακισμένοι Μαζιώτης, Ρούπα και Γουρνάς διεμήνυσαν πως «ο Επαναστατικός Αγώνας είναι ζωντανός», ενώ παράλληλα δήλωσαν αμετανόητοι και υπερήφανοι για την οργάνωση και τις πολιτικές επιλογές αγώνα που έχουνε κάνει.
Επιπλέον η ολιγωρία της δικαιοσύνης η οποία εκφράζεται με τη διακοπή της δίκης για τις 24 Οκτωβρίου, σε συνάρτηση με τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων, βγάζουν τους τρεις εναπομείναντες κατηγορούμενος εκτός φυλακής, καθώς στις 11 Οκτωβρίου εκπνέει το ανώτατο όριο των 18 μηνών που τους έχει επιβληθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως ελεύθεροι παραμένουν και οι Κορτέσης, Νικητόπουλος και Σταθόπουλος οι οποίοι είχαν αποφυλακιστεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.