Η ώρα της πραγματικής οικονομίας
Καθώς η χώρα βγαίνει αργά, αλλά με σταθερά βήματα, από την δίνη της πανδημίας μοιραία το κεφάλαιο «ελληνική οικονομία» επανέρχεται με τους πολίτες να περιμένουν συγκεκριμένες και, προπαντός άμεσες, κινήσεις από την κυβέρνηση.
Ο εφιάλτης των μνημονίων εξακολουθεί να στοιχειώνει όνειρα και φιλοδοξίες εργαζομένων και εργοδοτών, ενώ οι πληγές που άνοιξε η πολύμηνη καραντίνα παραμένουν ανοιχτές. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν την κοινή γνώμη «μοιρασμένη στα δυο», μεταξύ εκείνων που αισιοδοξούν για το αύριο και εκείνων που είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί ή ίσως και ανήσυχοι.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση η έξοδος από το «τούνελ της πανδημίας» σηματοδοτεί και το τέλος μιας ιδιότυπης επιδοματικής πολιτικής που εξ ανάγκης ακολουθήθηκε τους μήνες που πέρασαν. Ήταν σαφές από την αρχή ότι τα επιδόματα, είτε λέγονταν επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε αποπληρωμή ενοικίων, δεν θα μπορούσαν να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Τώρα είναι η στιγμή της ουσιαστικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Όχι με επιδόματα ή αποσπασματικές λύσεις, που υιοθετούνται συνήθως σε περιόδους κρίσης. Η τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρομεσαίων, η σύνδεση της παραγωγής και των κερδών με την δημιουργία νέων - κανονικών θέσεων απασχόλησης και εμπλοκή ( επιτέλους) του τραπεζικού συστήματος στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να συνθέσουν το μίγμα της οικονομικής πολιτικής μετά την πανδημία. Αυτά, σε συνδυασμό φυσικά με την άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορούν να οδηγήσουν άμεσα στην πολυπόθητη ανάκαμψη.
Πολλά, φυσικά, θα κριθούν και από την φετινή πορεία του τουρισμού. Οι συνθήκες είναι καλύτερες από ότι πέρυσι, ενώ οι κινήσεις της κυβέρνησης (πράσινο πιστοποιητικό, διακρατικές συμφωνίες, πακέτο στήριξης στις τουριστικές επιχειρήσεις) δημιουργούν ένα καλό περιβάλλον για μια πιο θετική χρονιά.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρεις κρίσιμους μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να προγραμματίσει τις κινήσεις της, να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης και να πείσει τις τράπεζες να στηρίξουν ουσιαστικά και χωρίς αστερίσκους. «Ταμείο» θα γίνει περί τα τέλη του έτους, έτσι ώστε ο επόμενος προϋπολογισμός να γίνει με βάση τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί .
Το καλοκαίρι που ακολουθεί θα είναι (λογικά) ήσυχο στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, ενώ δεν αναμένονται ούτε σοβαρές πολιτικές αναταράξεις. Θα είναι όμως ένα καλοκαίρι γεμάτο αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η γιαγιά του 18 μηνών μωρού - «Άδικα πήρα την αμαρτία»