Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας και η περίοδος των Χριστουγέννων

Σε μια απότομη προσγείωση στην δύσκολη πραγματικότητα που παραμένει, πάρα την άνοδο του αριθμού των εμβολιασμών (πρώτη και τρίτη δόση) οδήγησε χθες την πολιτεία, τους επιστήμονες και την κοινή γνώμη  ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Κορονοϊος Χριστούγεννα
Η πορεία της χώρας προς τα Χριστούγεννα, εν μέσω κορονοϊού, είναι το μεγάλο στοίχημα.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι κι αν οι επιδημιολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι ο Δεκέμβριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας, σε επίπεδο σκληρών δεικτών ... Είναι αλήθεια πως άλλο να το ακούς, και άλλο να το βλέπεις και να το βιώνεις.

Ο αριθμός των νεκρών ήρθε να μας θυμίσει το πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός, κάτι που συνέβη και με το θάνατο ενός εξόχως προβεβλημένου δημοσιογράφου και με αντίθετη άποψη για τα εμβόλια: Του Γιώργου Τράγκα. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και σπέρνουν τον τρόμο σε μια κοινωνία, τμήματα της οποίας επιμένουν στην επιφύλαξη έναντι του εμβολίου.

Η κυβέρνηση τώρα, με τη συνδρομή των επιστημόνων, ετοιμάζεται να δώσει μια ιδιότυπη μάχη: Να κρατήσει τη χώρα ανοιχτή εν όψει των εορτών, δίνοντας ταυτόχρονα αγώνα κατά του κορονοϊού και των μεταλλάξεών του. Σύμφωνα με πηγές της στήλης αυτό θα γίνει κυρίως με την ένταση των ελέγχων στα «γήπεδα» της εστίασης και της διασκέδασης. Είναι προφανές ότι τις ημέρες των γιορτών οι πολίτες κινούνται περισσότερο εκτός των σπιτιών, και κατά συνέπεια ο όποιος κίνδυνος διασποράς αφορά αυτού του είδους τα καταστήματα.

Εντατικοί έλεγχοι (όλη τη νύχτα) και αυστηρά πρόστιμα, σε όσους εκ των επιχειρηματιών δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα, είναι αυτή την ώρα το... αντίδοτο στην έξαρση της πανδημίας. Την ίδια ώρα η μάχη για τους εμβολιασμούς θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα. Είτε μέσω της δημιουργίας νέων εμβολιαστικών κέντρων ικανών να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες πολίτες μέσα σε μια ημέρα (έγιναν ήδη τα εγκαίνια του mega εμβολιαστικού κέντρου στη Γλυφάδα), είτε μέσω της συνέχισης της καμπάνιας, είτε ακόμη και μέσω της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί (κυρίως για τις ηλικίες των 60 και πάνω).

Πολιτεία και επιστήμονες περιμένουν πολλά από την εκκλησία και την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά στις μικρές πόλεις όπου οι παρέμβαση των τοπικών αρχόντων είναι πιο ισχυρή. Ο πρωθυπουργός έχει τη δέσμευση του Αρχιεπισκόπου ότι θα βοηθήσει, έτσι ώστε και το σώμα της εκκλησίας της Ελλάδας (οι χαμηλόβαθμοι ιερείς) να στηρίξει ενεργά την προσπάθεια, μιλώντας με τους πολίτες. Η αυτοδιοίκηση, που δεν έχει δραστηριοποιηθεί ακόμη όσο θα έπρεπε , αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα ειδικά στο πεδίο των ελέγχων.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και το διακύβευμα είναι μεγάλο. Από το πώς θα κυλήσουν οι γιορτές θα εξαρτηθεί συνολικά η πορεία της πανδημίας στη χώρα. Με απλά λόγια, είτε θα αρχίσουμε να ξεφεύγουμε από τη μέγγενη, είτε θα βυθιστούμε ακόμη περισσότερο στη δίνη ενός αόρατου και επικίνδυνου εχθρού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άσχημα παιχνίδια με τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά

Ράδιο Αρβύλα: Η απάντηση του Αντώνη Κανάκη στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Είστε ηθικοί αυτουργοί»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή