Τι ζητούν στο παρασκήνιο οι τραπεζίτες από την κυβέρνηση
Εξακολουθούν να πιέζουν με κάθε τρόπο οι τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών ώστε να προχωρήσει σε μια καίρια αλλαγή..
Εξακολουθούν να πιέζουν με κάθε τρόπο οι τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών ώστε να προχωρήσει σε μια καίρια αλλαγή, ως προς την ενεργοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή αρκετές από αυτές αντιλαμβάνονται ότι αργά ή γρήγορα θα χρειασθεί να καταφύγουν στις υπηρεσίες του, θέλουν να αποφύγουν τη μερική κρατικοποίηση τους, που αναγκαστικά θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με ότι διέπει σήμερα τη λειτουργία του ΤΧΣ, για να δώσει λεφτά στις τράπεζες θα πρέπει να πάρει ως εγγύηση αντίστοιχου ύψους κοινές τους μετοχές, κάτι που προβλέπει και η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στην Βουλή.
Κατ αυτόν τον τρόπο όμως διασφαλίζουν λόγο και στη διοίκηση της τράπεζας που θα τις ενεχυριάσει. Γεγονός για το οποίο οι περισσότεροι τραπεζίτες δεν θέλουν ούτε να ακούν.
Αν όμως αντί κοινών μετοχών, μπορούσαν να ενεχυριάσουν προνομιούχες, τότε και τα λεφτά θα έπαιρναν και το δημόσιο δεν θα ανακατεύονταν στα πόδια τους. Κι αυτό γιατί οι προνομιούχες δεν διασφαλίζουν τα ίδια δικαιώματα με τις κοινές μετοχές.
Εξ’ ου και η ασκούμενη πίεση για την κρίσιμη αυτή αλλαγή, η οποία, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει αποφέρει αποτέλεσμα. Ωστόσο, στο παρασκήνιο συνεχίζεται.
Αυτή τη στιγμή, το ΤΧΣ διαθέτει περί τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα για τη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών. Σύντομα, όμως, στο ποσό αυτό θα προστεθούν άλλα 20 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό αποθεματικό σε 30 δισ. ευρώ.
Σε αυτές τις εποχές, το να μένει ένα τέτοιο ποσό ανενεργό συνιστά κανονική «πρόκληση» για τις τράπεζες, που αναζητούν παντού ίχνη ρευστότητας.
Από την άλλη πλευρά, όμως, το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι ακριβό. Η συνέχεια αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Πηγή: newscode.gr