Αυτά τα συμπτώματα «συντροφεύουν» τους ασθενείς με Covid19 για μήνες

Οι μισοί από τους ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 είχαν τα σύμπτωμα της ασθένειας ακόμη και για δύο μήνες αργότερα.

Αυτά τα συμπτώματα «συντροφεύουν» τους ασθενείς με Covid19 για μήνες
2'

Τα συμπτώματα του COVID-19 είναι πια γνωστά σε όλους μας. Μπορεί για κάποιους να είναι πιο ήπια όμως για κάποιους άλλους παραμένουν και τους ταλαιπωρούν για μέρες. Υπάρχουν και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν νοσήσει όμως η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που χρειάζονται νοσηλεία.

Τώρα, οι γιατροί μίλησαν στο BBC για μια άλλη εξουθενωτική ασθένεια που βιώνουν ορισμένοι πάσχοντες για μήνες μετά τη διάγνωσή τους με τον ιό. Είναι γνωστό ως «Long COVID».

Αν και το «Long COVID» δεν έχει ιατρικό ορισμό ή δεν έχει συμπτώματα επειδή μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι πάσχοντες αγωνίζονται να ανακινήσουν την δύσπνοια, τους μυϊκούς πόνους και τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με το COVID-19 για πολύ καιρό μετά. Ακόμα κι αν τα συμπτώματά τους ήταν ήπια.

Στην πραγματικότητα, σε μια πρόσφατη μελέτη ασθενών με κορονοϊό στη Ρώμη, το 87% είχε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα COVID-19 δύο μήνες μετά τη διάγνωση. Και περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ένα κοινό σημάδι του «Long COVID» που οι γιατροί έβλεπαν συνεχώς και αυτό είναι η συνεχής κόπωση. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι υπάρχει "Long COVID"», δήλωσε ο καθηγητής David Strain, ο οποίος διευθύνει μια κλινική συνδρόμου χρόνιας κόπωσης στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. «Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί γιατί ο COVID-19 προκαλεί χρόνια κόπωση», συνεχίζει ο γιατρός.

Η επίσημη λίστα των συμπτωμάτων COVID-19 έχει ως εξής:

-Πυρετός ή ρίγη

-Βήχας

-Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

-Κούραση

-Συμφόρηση ή καταρροή

-Ναυτία ή έμετος

-Διάρροια

-Μυϊκός πόνος

-Πονοκέφαλο

-Πονόλαιμος

-Νέα απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Image: unsplash.com

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή