Κορονοϊός: Η έρευνα - φωτιά του Γερμανού ιολόγου που έκανε την Μέρκελ να κλείσει τα σχολεία
Κορονοϊός - Ειδήσεις: Η Γερμανίδα καγκελάριος κάνει στροφή 180 μοιρών σε όλα, και στον τουρισμό και στα σχολεία και θωρακίζει την χώρα της καλώντας τους Γερμανούς να ξεχάσουν τα ταξίδια, ενώ παίρνει πίσω την απόφασή της για άνοιγμα των σχολείων. Ο φόβος της πανδημίας και οι αντικρουόμενες απόψεις των επιστημόνων την οδηγούν σε μια σαφέστατα πολιτική απόφαση να προστατεύσει, όσο μπορεί τον πληθυσμό της - Διαβάστε την έρευνα του Γερμανού ιολόγου Κρίστιαν Ντόρσεν που κατάφερε τελικά να πείσει την Μέρκελ να κλείσει τα σχολεία - Εμείς εδώ στην Ελλάδα τι κάνουμε;
Ο προβληματισμός από την αλλαγή στάσης της Μέρκελ, σίγουρα πρέπει να αποτελέσει τροφή για σκέψη και εδώ στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Άνγκελα Μέρκελ μπαίνει σε διαδικασία να κινηθεί αντιστρόφως ανάλογα από την γενικευμένη αισιοδοξία που υπάρχει σε σχέση με την καμπύλη του ιού.
Η Μέρκελ παίρνει πίσω την απόφαση για το πλήρες άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων και την επανάληψη των αγώνων ποδοσφαίρου της Μπουντεσλίγκα τις προσεχείς ημέρες, όπως ανέφερε το περιοδικό «Focus».
Τα αντικρουόμενα πορίσματα των ερευνητών σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης και μόλυνσης των παιδιών από τη νόσο Covid-19 προβλημάτισαν έντονα την Καγκελάριο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, η οποία τα έχει... βάλει και με τον «Τσιόδρα της Γερμανίας», Κριστιάν Ντρόστεν.
Όπως έχει εκμυστηρευτεί σε πρωθυπουργούς διαφόρων κρατιδίων, ο Γερμανός ιολόγος λέει και ξελέει, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild». Πάντως, τώρα η γερμανική κυβέρνηση αναβάλλει το μαζικό άνοιγμα των σχολείων.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Μέρκελ φαίνεται να έπαιξε ο αντίστοιχος «Γερμανός Τσιόδρας», ο Κρίστιαν Ντόρσεν ο οποίος με συγκεκριμένα στοιχεία και διαγράμματα που κατέθεσε ισχυρίζεται ότι τα παιδιά είναι εξίσου μεταδοτικά με τους ενήλικες.
Η ανάρτησή του ανατρέπει λοιπόν όλα τα δεδομένα
Αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα σχολεία
Σε τηλεδιάσκεψη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι 16 πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων συζήτησαν σειρά προτάσεων που αφορούν την άρση περιορισμών που ισχύουν εδώ και εβδομάδες.
Στο θέμα των σχολείων υπήρξε μεγάλος προβληματισμός και τελικά δεν ανοίγουν.
Όπως δήλωσε η Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη, η προβλεπόμενη χαλάρωση των περιορισμών γίνεται επειδή έχουν υποχωρήσει οι ρυθμοί εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το κρατικό επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κόχ ο δείκτης του ποσοστού μετάδοσης κυμαίνεται στο 0,75. Δηλαδή 100 άτομα μολύνουν κατά μέσο όρο 75 άτομα.
Η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί δεν κατέληξαν σε μια απόφαση αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων εκτός από τις μεγάλες τάξεις. Η διάσταση απόψεων των κρατιδίων δεν στάθηκε δυνατό να γεφυρωθεί.
Η αναβολή της απόφασης για μαζικό άνοιγμα στηρίχθηκε σε επιδημιολογικές μελέτες, αλλά και στην αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα.
Ο Γερμανός καθηγητής επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε στη Deutsche Welle ότι ακόμη κι ένα περιορισμένο άνοιγμα των γερμανικών σχολείων είναι λάθος.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας Ανιά Καρλιτζεκ προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει κανονική επαναλειτουργία των σχολείων τουλάχιστον ως την επόμενη χρονιά., προσθέτοντας ότι μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού, τα μαθήματα θα γίνονται μικτά, και με ψηφιακή διδασκαλία και εντός σχολικών αιθουσών.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μερική επιστροφή στις τάξεις μόνο για όσους θα αλλάξουν επίπεδο, δηλαδή από τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα Πανεπιστήμια.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η 65χρονη Μέρκελ έχει εκφράσει την δυσφορία της για τον Γερμανό ιολόγο Kρίστιαν Ντρόστεν σε έναν μικρό κύκλο πρωθυπουργών κρατιδίων εγκαλώντας τον για το «μπρος πίσω» σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των συνόρων και τον κίνδυνο μετάδοσης των παιδιών.
Αρχικά, ο Γερμανός επιστήμονας είχε προτείνει ότι αστυνομικές αρχές θα πρέπει να επιστρατεύσουν τους συνταξιούχους αστυνομικούς για την τήρηση της τάξης παρά να τους στείλει στα σύνορα για να τα σφραγίσει.
Δύο ημέρες αργότερα, ο Ντρόστεν υπερασπίστηκε το κλείσιμο των συνόρων.
Στη συνέχεια ο ίδιος έσπευσε να αναθεωρήσει πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης των παιδιών από την πανδημία της νόσου Covid-19.
Ο Γερμανός ιολόγος προειδοποίησε πριν από λίγα 24ωρα ότι τα παιδιά είναι πιθανώς εξίσου μεταδοτικά με τους ενήλικες. Ο αριθμός των ιών που μπορούν να ανιχνευθούν στην αναπνευστική οδό δεν διαφέρει μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, ανέφερε ο Ντρόστεν και η ερευνητική του ομάδα σε μια μελέτη που δεν έχει ακόμη ελεγχθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Ωστόσο, σε άλλη μελέτη του είχε υποστηρίξει ότι τα παιδιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τους ενήλικες (κατά το «ένα τρίτο»).
Με βάση τα πορίσματα της έρευνας του, οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων είχαν συμφωνήσει να ανοίξουν σταδιακά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
Σε συνέντευξη Τύπου, η Μέρκελ απέφυγε διακριτικά να «αδειάσει» τον Ντρόστεν.
«Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της επιστήμης είναι ότι τα νέα ευρήματα γίνονται διαφανή ξανά και ξανά.» Υπάρχει «κάθε μέρα νέα γνώση. Πρέπει να ζήσουμε με αυτό. Είναι μέρος της φωτισμένης κοινωνίας μας. Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το αν οι επιστήμονες κρατούσαν μακριά από τα εμάς τα τελευταία τους ευρήματα».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ έσπευσε να διαψεύσει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ τους.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ
Μέρκελ: Ξεχάστε τα ταξίδια στην Ευρώπη
Τα ταξίδια στο εσωτερικό της Ευρώπης «δεν βρίσκονται για την ώρα στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
τουρισμός και η γαστρονομία αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση ενόψει της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, συμφώνησαν η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την τηλεδιάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων.
Τα ταξίδια στο εσωτερικό της Ευρώπης «δεν βρίσκονται για την ώρα στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αποφάσεις για ξενοδοχεία και εστιατόρια θα ληφθούν πιθανότατα στο δεύτερο μισό του Μαΐου. Στο μεταξύ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση όλων των μεγάλων εκδηλώσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Τα ταξίδια για διακοπές θα πρέπει, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σέντερ, να γίνουν - εάν γίνουν καν - εντός Γερμανίας. Εάν το καλοκαίρι καταστεί δυνατό να γίνουν διακοπές εντός της χώρας, ο βαυαρός Πρωθυπουργός πρότεινε την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ η Καγκελάριος την δική της εκλογική περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία. «Βορράς και Νότος. Η Δύση δεν βρίσκεται εδώ», σχολίασε αστειευόμενος ο κ. Σέντερ, αναφερόμενος εμμέσως στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας 'Αρμιν Λάσετ, με τον οποίο το τελευταίο διάστημα υπάρχει διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Ο ίδιος πάντως, αναφερόμενος στην κυρία Μέρκελ, την χαρακτήρισε «διεθνή φωνή λογικής».
Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε από την πλευρά του ότι τα σύνορα τουλάχιστον προς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να ανοίξουν και πάλι πριν από τα μέσα Ιουνίου. «Δεν μπορεί ωστόσο να το υποσχεθεί κανείς», τόνισε.
Την ίδια ώρα ο κλάδος του τουρισμού στην Γερμανία επιμένει ότι η θερινή περίοδος δεν έχει χαθεί, αλλά τονίζει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα. «Η κατάσταση των ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης είναι καταστροφική. Ο κλάδος έχει καταρρεύσει. Υπάρχει ο κίνδυνος κύματος χρεοκοπιών ανυπολόγιστης έκτασης. Διακυβεύονται χιλιάδες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχείων (DEHOGA) Γκίντο Τσέλικ και ζήτησε την δημιουργία ταμείου διάσωσης των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς, όπως εξήγησε, τα χρήματα και τα δάνεια που έχουν δοθεί ως τώρα δεν επαρκούν και "για να επιβιώσουμε, χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια και την προοπτική επαναλειτουργίας».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ό,τι αφορά την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία επίσης πλήττεται σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας, η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι ο κλάδος θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι στην διάσκεψη της κυβέρνησης με τους αυτοκινητοβιομηχάνους που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με παροχή κινήτρων για την αγορά αυτοκινήτου. Ο Μάρκους Σέντερ ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί «επιδότηση καινοτομίας» για την αγορά οχημάτων τεχνολογίας φιλικότερης προς το περιβάλλον.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η εξάπλωση της πανδημίας δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα και ο κίνδυνος νέων κυμάτων εξάπλωσης είναι ορατός ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Οι βεβιασμένες κινήσεις εξόδου είναι πολύ πιθανόν να μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες και θα πρέπει πάση θυσία η ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει όλα τα δεδομένα χωρίς να βιαστεί να ανοίξει τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να δει πολύ προσεκτικά το θέμα του τουρισμού που απασχολεί αρκετούς επιστήμονες.
Η έρευνα του Γερμανού ιολόγου που φέρνει τα πάνω - κάτω
Η μελέτη του Drosten, η οποία κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα, εξέτασε τα ιογενή φορτία στους λαιμούς 3.721 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 παιδιών, τα οποία είχαν θετικά αποτελέσματα για κορωναϊό.
Η έρευνα διεξήχθη στο Βερολίνο μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. Πρόσθεσε ότι ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει την ανάλυσή, όταν ο αριθμός των τεστ που έγιναν από το Labor Berlin, το μεγαλύτερο εργαστήριο του είδους του στην Ευρώπη, είχε φτάσει στον κρίσιμο όγκο ων 60.000 δειγμάτων, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Δείτε τους πίνακες της έρευνας
Αυτό έδωσε στον ίδιο και την ομάδα του, συμπεριλαμβανομένου του Terry Jones, μαθηματικού από το Κέντρο για την εξέλιξη του παθογόνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, αρκετά δεδομένα για να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ανάλυση σε παιδιά που είχαν τον ιό. Τα δεδομένα για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, ήταν λιγοστά λόγω της έλλειψης ελέγχων που είχαν διεξαχθεί σε αυτά, συχνά επειδή παρουσιάζουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. «Το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο καθαρό όσο το γυαλί», είπε ο Drosten στην καθημερινή του ενημέρωση για τον κορωνοϊό στον τηλεοπτικό σταθμό NDR. «Τα παιδιά δεν έχουν σημαντικά διαφορετικές συγκεντρώσεις του ιού στις αναπνευστικές τους οδούς σε σύγκριση με τους ενήλικες».
Ο Drosten είπε ότι θεωρεί πως τα παιδιά ήταν τόσο πιθανό να εξαπλώσουν τον ιό, όσο και οι ενήλικες, ιδίως δεδομένης της κοινωνικής τους συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας να τηρήσουν αποστάσεις αλλά και της αυξημένης κινητικότητάς τους. Η προειδοποίησή του ακολούθησε τη σαφή εκτίμηση του Lothar Wieler, επικεφαλής του κορυφαίου οργανισμού ελέγχου ασθενειών της Γερμανίας, του Robert Koch Institute, ότι τα παιδιά διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη διάδοση της νόσου με τους ενήλικες.
«Μπορούν να μολυνθούν, μπορούν να εκκρίνουν τον ιό και να μολύνουν άλλους», δήλωσε ο Wieler σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Παράλληλα, χώρες σε όλη την Ευρώπη ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία τις επόμενες εβδομάδες. Στην Ελβετία, οι παππούδες επιτρέπεται τώρα να αγκαλιάζουν τα εγγόνια κάτω των 10 ετών, μετά από απόφαση του επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών του υπουργείου Υγείας. Στη Γερμανία, οι παιδικές χαρές άρχισαν να ανοίγουν εκ νέου την Παρασκευή και μαθητές ηλικίας 11 και 12 ετών πρόκειται να επιστρέψουν στο σχολείο σε ένα κλιμακωτό σύστημα από την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθήματα θα χωριστούν σε δύο ομάδες, οι οποίες θα εναλλάσσονται μεταξύ μαθημάτων στο σχολείο και στο σπίτι.
Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν παρά τις συμβουλές της επιστημονικής επιτροπής της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά «προοδευτικά» από τις 11 Μαΐου. Τα σχολεία κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα ενώ τα μαθήματα θα είναι επίσης κλιμακωτά και θα αποτελούνται από 15 μαθητές το πολύ.
Η Céline Prier-Cheron, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος και δασκάλα σε ένα δημοτικό σχολείο στο Eure-et-Loir, χαρακτήρισε τις οδηγίες αδύνατες.
«Πώς εξηγείς στα παιδιά στα νηπιαγωγεία ότι πρέπει να σηκώσουν το χέρι τους για να πάρουν ένα αντικείμενο, να σηκωθούν, να μιλήσουν σε έναν φίλο σεβόμενοι τους κανόνες απόστασης; Αυτό το πρωτόκολλο υγείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει, ειδικά στα νηπιαγωγεία », είπε στη γαλλική τηλεόραση. Πρόσθεσε δε πως «Η διδασκαλία βασίζεται στον χειρισμό αντικειμένων, ειδικά στο νηπιαγωγείο. Αν πρέπει να απολυμάνουμε αντικείμενα κάθε φορά που το χειρίζεται ένα παιδί, αυτό είναι ανέφικτο».
Η ομοσπονδία γονέων, το FCPE, έγραψε στο Twitter ότι οι γονείς ήταν απρόθυμοι να στείλουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο. «Αυτό μας λένε τα μέλη μας, αλλά προφανώς επίσης υπόκεινται σε περιορισμούς από τους εργοδότες τους», έγραψε. «Αλλά υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες», συμπλήρωσε η ομοσπονδία. Τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, το προσωπικό θα πρέπει να φορά μάσκες, καθώς και τα περισσότερα παιδιά άνω των έξι ετών. Οι ειδικοί της υγείας συνέστησαν να αερίζονται συχνά οι αίθουσες διδασκαλίας και να αφήνονται οι πόρτες ανοιχτές έτσι ώστε οι λαβές να αγγίζονται όσο το δυνατόν λιγότερο.
Με πληροφορίες του Guardian
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΙΟΛΟΓΟΥΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Η δύσκολη εξίσωση του τουρισμού και οι… αναπτυξιολόγοι