Ο «χάρτης» του παγκόσμιου εμβολιασμού
Ορισμένες χώρες έχουν ήδη καταφέρει να εμβολιάσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, την ώρα που ορισμένες περιοχές στον πλανήτη, κατά κύριο λόγο στην Αφρική, περιμένουν με αγωνία τις πρώτες παραδόσεις των σκευασμάτων.
Οι αριθμοί βέβαια μπορεί να είναι παραπλανητικοί. Ο συνολικός εμβολιασμός αναφέρεται στον αριθμό των δόσεων που παραδόθηκαν και όχι στον αριθμό των ατόμων που εμβολιάστηκαν, γράφει το BBC. Είναι πιθανό να χρειάζονται περισσότερες από 100 δόσεις ανά πληθυσμό 100 ατόμων, καθώς ορισμένα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις ανά άτομο.
Ποιός προμηθεύεται τα εμβόλια ;
Ο στόχος είναι να εμβολιαστεί σχεδόν κάθε ενήλικας σε όλο τον κόσμο, στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν χορηγήσει τον υψηλότερο αριθμό δόσεων, 90 εκατομμύρια και 52 εκατομμύρια αντίστοιχα.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βρετανία, με περισσότερα από 23 εκατομμύρια δόσεις.
Την ώρα όμως που η Ευρώπη και η Αμερική προσπαθούν να εντείνουν τις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού, ελάχιστες αφρικανικές χώρες έχουν κάνει το ίδιο.
Πολλές φτωχότερες χώρες βασίζονται στο πρόγραμμα Covax, ένα διεθνές σύστημα υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο προσπαθεί να καλύψει τις χώρες που πλανήτη που δεν μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο.
Η Γκάνα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έλαβε εμβόλια μέσω αυτού του προγράμματος στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Covax σκοπεύει να χορηγήσει περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως μέχρι το τέλος του έτους, πολλά εμβόλια ωστόσο απαιτούν δύο δόσεις ανά άτομο.
Ποια εμβόλια χρησιμοποιούνται;
Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer και BioNTech ήταν τα πρώτα που εγκρίθηκαν από τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ).
Είναι το εμβόλιο που εξακολουθεί να χορηγείται στις περισσότερες χώρες, ωστόσο πολλά ακόμη έχουν εγκριθεί προς χρήση: Οξφόρδη/AstraZeneca, Moderna, Sputnik V, Sinopharm, Sinovac, Jannsen, EpiVacCorona, Covaxin(Bharat Biotech).
Οι περισσότερες κυβερνήσεις ξεκίνησαν να εμβολιάζουν πρώτα ηλικιωμένους, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ευπαθείς ομάδες.
Σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, υπάρχουν ήδη πολλά υποσχόμενα δείγματα ότι τα εμβόλια μειώνουν τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους καθώς και το ρυθμό μετάδοσης της ασθένειας.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότερα από 200 υποψήφια εμβολίων υποβάλλονται αυτή τη στιγμή σε δοκιμές για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και σχολεία - Τι σχεδιάζεται για την εστίαση