Γαντζωμένος και ανίσχυρος στην εξουσία ο Ερντογάν - Φαντάζεται νέο «πραξικόπημα» για να παραπλανήσει

Γνωστές πλέον οι δόλιες πρακτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ακολουθούν το ίδιο σκοτεινό μοτίβο τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στην εσωτερική κατανάλωση.

Γαντζωμένος και ανίσχυρος στην εξουσία ο Ερντογάν - Φαντάζεται νέο «πραξικόπημα» για να παραπλανήσει
5'

Στρυμωγμένος στα «σκοινιά» περισσότερο από κάθε άλλη φορά βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρακολουθεί ανήμπορος την οικονομία της χώρας να πνέει τα λοίσθια και την ίδια ώρα να ξεμένει τόσο από χρόνο όσο και από επιλογές. Η τουρκική λίρα έχει χάσει σε μια βουτιά 20ετίας το 13% της αξίας της μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ, ενώ η διεθνής απομόνωση που βρίσκεται η χώρα, τόσο λόγω της επιλογής, να αποχωρήσει από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης όσο και λόγω του «τοίχους» που έχει ανεγερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται να σφίγγει ακόμη περισσότερο την θηλιά στο λαιμό του «σουλτάνου».

Οι σύμμαχοι του Ερντογάν εξ ανατολής, αποδεικνύονται λίγοι και ανήμποροι για να τον βοηθήσουν να ορθοποδήσει από το οικονομικό μπλακ αουτ, την ίδια ώρα που τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη. Είναι άλλωστε φανερό ότι τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν προσπαθεί να ξαναπαίξει το καμένο χαρτί της μεταναστευτικής κρίσης προκειμένου να εκβιάσει με οικονομικά πάντα ανταλλάγματα την Ένωση, ενώ έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της χώρας «σταυροφορία» για την συλλογή του χρυσού από τους πολίτες, προσπαθώντας να τονώσει την χρηματοπιστωτική ικανότητα των τραπεζών.

Οι απέλπιδες προσπάθειες του Ερντογάν να κρατηθεί στην εξουσία όμως, προχωρούν και ένα βήμα παραπάνω, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει και να δημιουργήσει ανασφάλεια στον τουρκικό λαό, φέρνοντάς του μνήμες από το πραξικόπημα του 2016, μετά την επιστολή των 100 και πλέον απόστρατων ναυάρχων οι οποίοι απειλούν την Δημοκρατία της χώρας με πραξικόπημα.

Η αντιπολίτευσης της χώρας από την πλευρά της αμφισβητεί σθεναρά τα σενάρια πραξικοπήματος, κάνοντας λόγο για αλλαγή ατζέντας από το κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. «Αυτές οι κάλπικες ατζέντες δεν θα περάσουν. Η μοναδική πραγματική ατζέντα του λαού μας, είναι το τραπέζι του. Μεγάλε και διάσημε οικονομολόγε Ερντογάν, θα κάνω να αντιμετωπίσεις την οικονομική καταστροφή την οποία προκάλεσες. Από εδώ θα δημοσιεύω τις ιστορίες των νέων που κατέστρεψες το μέλλον τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσνταρογλου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ

Από την άλλη η Μεραλ Ακσενερ, Πρόεδρος Καλού Κόμματος ανέφερε: «Ξαφνικά είδαμε οι ναύαρχοι, οι απόστρατοι ναύαρχοι, βαρέθηκαν τη ζωή τους και εξέδωσαν μια διακήρυξη. Θα σας πω την προσωπική μου άποψη. Αυτό που έκαναν είναι μια ανοησία, σαχλαμάρα. Τέτοιες μεταμεσονύχτιες ανακοινώσεις αξιωματικών, αποστράτων αξιωματικών, μελών ενόπλων δυνάμεων, θυμίζουν τα πραξικοπήματα που συνέβησαν στην Τουρκία και επανέρχεται το υποσυνείδητο».

Τι περιέχει η επιστολή των ναυάρχων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε σύσκεψη για σήμερα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της απειλής «πραξικοπήματος» μετά την ανοιχτή επιστολή των 103 απόστρατων ναυάρχων οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Οι τελευταίουπροειδοποιούν για την απειλή, που όπως υποστηρίζουν συνιστά το σχέδιο της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» για τη Συνθήκη του Μοντρέ, που εγγυάται την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η έγκριση, τον περασμένο μήνα, του σχεδίου κατασκευής μιας πλωτής διώρυγας, παρόμοιας με εκείνη του Παναμά ή του Σουέζ, στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει στην Τουρκία μια έντονη αντιπαράθεση για τη Συνθήκη.

Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο. Περισσότερα από 41.000 πλοία διέπλευσαν τα Στενά το 2018, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, το άνοιγμα αυτής της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 103 απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα».

Η επιστολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών της κυβέρνησης, ενώ η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

«Όχι μόνο εκείνοι που την υπέγραψαν, αλλά και εκείνοι που τους ενθάρρυναν θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι αυτή η στάση των απόστρατων ναυάρχων «του θυμίζει την εποχή του πραξικοπήματος» του 2016. «Πρέπει να ξέρουν ότι το σεβαστό έθνος μας και οι εκπρόσωπό του δεν θα επιτρέψουν ποτέ αυτή τη νοοτροπία», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Twitter.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή