O Διεθνής Διαστημικός Σταθμός χτυπήθηκε από «διαστημικά σκουπίδια»

Το Διάστημα, ως γνωστόν, κρύβει πολλούς κινδύνους, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα αντικείμενα που το εξερευνούν: Οι κίνδυνοι είναι αμέτρητοι- από την ακτινοβολία μέχρι τις δραστικές μεταβολές θερμοκρασίας και τα «διαστημικά σκουπίδια» που βρίσκονται σε τροχιά.

τρύπα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
NASA/Canadian Space Agency
1'

Σε αυτό το πλαίσιο, πάνω από 23.000 αντικείμενα διαφόρων μεγεθών παρακολουθούνται διαρκώς για το ενδεχόμενο πιθανών συγκρούσεων με δορυφόρους και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάτι να ξεφύγει, και για αυτό υπάρχουν πρωτόκολλα και οδηγίες για την ασφάλεια του πληρώματός του.

Ένα τέτοιο περιστατικό διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια επιθεώρησης ρουτίνας στον ρομποτικό βραχίονα Canadarm2 στις 12 Μαΐου. Όπως ανακοίνωσε η καναδική διαστημική υπηρεσία, CSA, ειδικοί της ίδιας και της NASA εξέτασαν τις εικόνες της πληγείσας περιοχής και αξιολόγησαν τη ζημιά.

Παρά τη σύγκρουση, τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η λειτουργία του βραχίονα δεν έχει επηρεαστεί, καθώς η ζημιά περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα. Μία μικρή τρύπα, περίπου 5 χιλιοστών, είναι ορατή. Προς το παρόν, η λειτουργία/ χρήση του συνεχίζεται κανονικά.

Ειδικοί κάνουν λόγο για ένα «τυχερό χτύπημα» (lucky strike), δεδομένου του μικρού μεγέθους του βραχίονα, που έχει μήκος 17,6 μέτρα και διάμετρο μόλις 35 εκατοστά.

Τα «διαστημικά σκουπίδια» σε τροχιά αποτελούν λόγο για ολοένα και αυξανόμενο προβληματισμό. Τρύπες από πλήγματα έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, σε συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, και ο Καναδός αστροναύτης Κρις Χάντφιλντ είχε κάνει λόγο για μια «τρύπα από σφαίρα» κατά την τελευταία του αποστολή το 2012-2013.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικό καψόνι σε Ελληνίδα Πανεπιστημιακό και στον γιο της - Τι λέει ο σύζυγος της στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή