NASA: Δύο νέες ιστορικές αποστολές στην «παρεξηγημένη» Αφροδίτη - Φως στο μακρινό μέλλον της Γης;
Τις ρομποτικές αποστολές της NASA με προορισμό τον πλανήτη Αφροδίτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Η Αφροδίτη ονομάζεται «αδελφή της Γης», καθώς μοιάζει σε μέγεθος και είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στη Γη.
Μετά από 30 χρόνια απουσίας, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θα πραγματοποιήσει δύο νέες αποστολές στην Αφροδίτη, τον κοντινότερο πλανήτη στη Γη, με στόχο να μελετήσει αν ήταν κάποτε κατοικήσιμος και πώς κατέληξε μία αφιλόξενη «πνιγηρή κόλαση».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γειτονική Αφροδίτη ήταν κάποτε ένας πλανήτης αρκετά ευχάριστος και πιθανότατα κατοικήσιμος για την εξωγήινη ζωή. Έχει πολλά χαρακτηριστικά παρόμοια με τη Γη και κάποτε δεν αποκλείεται να είχε ωκεανούς και μια ατμόσφαιρα σαν τη δική μας.
Στην πορεία οπως πιστεύουν οι επιστήμονες, η Αφροδίτη έπεσε θύμα ενός εκτός ελέγχου «φαινομένου του θερμοκηπίου», μία πραγματικότητα που δεν αποκλείεται να αποτελεί το μακρινό μέλλον και της ίδια της Γης, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή.
Ο κοντινότερος πλανήτης στη Γη που έγινε...πύρινη κόλαση
Πλέον η Αφροδίτη είναι ένας κόσμος που συχνά συγκρίνεται με...την κόλαση. Είναι ένας πλανήτης με εξαιρετικά μεγάλες θερμοκρασίες που λιώνουν ακόμη και μέταλλα και σύννεφα θειικού οξέος.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο πλανήτης ήταν κατά κάποιο τρόπο…παραμελημένος από το κοινό και τους επιστήμονες, που επικιντρώθηκαν σε πιο διάσημους και καλύτερα μελετημένους «κόσμους» όπως ο Άρης.
Η Αφροδίτη επέστρεψε δυναμικά στο προσκήνιο πέρυσι, όταν οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι βρήκαν σήματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή στον πλανήτη αυτή τη στιγμή.
Οι δύο αποστολές, με κόστος 500 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστη, θα αποτελέσουν μέρος του ευρύτερου προγράμματος Discovery της NASA και προγραμματίζεται να εκτοξευθούν τη διετία 2028-2030. Ονομάσθηκαν DAVINCI+ και VERITAS .
Οι αποστολές στην Αφροδίτη
Η πρώτη αποστολή θα μελετήσει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης για να κατανοήσει την εξέλιξη της και να προσδιορίσει αν όντως κάποτε ο πλανήτης διέθετε ωκεανό.
Μία σφαιρική συσκευή θα «βουτήξει» μέσα στην πυκνή ατμόσφαιρα κυρίως από νέφη θειικού οξέος και διοξείδιο του άνθρακα και θα κάνει ακριβείς μετρήσεις. Επίσης θα τραβήξει τις πρώτες υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες μοναδικών γεωλογικών χαρακτηριστικών της Αφροδίτης.
Η δεύτερη αποστολή θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Αφροδίτης για να ρίξει φως στη γεωλογική ιστορία της Αφροδίτης και γιατί εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από εκείνη της Γης.
Μια διαστημοσυσκευή θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, διαθέτοντας νέας τεχνολογίας ραντάρ που θα δημιουργήσει τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της τοπογραφίας του πλανήτη και θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχει τεκτονική των πλακών και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επίσης θα καταγράψει τις υπέρυθρες εκπομπές από την επιφάνεια.
«Ανανεώνουμε το πλανητικό μας επιστημονικό πρόγραμμα μέσω της έντονης εξερεύνησης ενός κόσμου που η NASA δεν έχει επισκεφτεί εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής του επιστημονικού προγράμματος της NASA.
Είναι εκπληκτικό το πόσο λίγο γνωρίζουμε για την Αφροδίτη, αλλά τα συνδυασμένα αποτελέσματα αυτών των αποστολών θα μας «μιλήσουν» για τον πλανήτη από τα σύννεφα στον ουρανό του μέχρι τον πυρήνα των ηφαιστείων στην επιφάνειά του, προσθέτουν επιστήμονες της αποστολής.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας στο Νewsbomb.gr: Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει στους γνωστούς - άγνωστους