Βρετανία: Τι ειναι το «pingdemic» που αδειάζει τα ράφια των σούπερ-μάρκετ και προκαλεί χάος

Ένα φαινόμενο που «γονατίζει» τη βρετανική οικονομία -λίγα μόλις 24ωρα μετά την πολυσυζητημένη ημέρα ελευθερίας- προκαλεί χάος στην εμβολιασμένη σε μεγάλο βαθμό Βρετανία και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού.

Βρετανία: Τι ειναι το «pingdemic» που αδειάζει τα ράφια των σούπερ-μάρκετ και προκαλεί χάος
A.P
3'

Μετά την πανδημία, έρχεται το «pingdemic», ο νέος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία που στις 19 Ιουλίου άνοιξε και πάλι την οικονομία της.

Οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου και της εστίασης στην Αγγλία κάνουν λόγο για τεράστια προβλήματα στον κλάδο τους, λόγω της ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που έχει παρουσιάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας για άτομα που νοσούν ή έχουν γνωστό που νοσεί από τον κορονοϊό.

Το φαινόμενο του pingdemic (συνδυαασμός απο την εφαρμογή ειδοποίησης ping και την πανδημία) έχει οδηγήσει πάνω από 50.000 πολίτες να μείνουν σε 10ήμερη καραντίνα καθώς διαγνώστηκαν, οι ίδιοι ή συγγενείς τους, με τη νόσο.

To μήνυμα για αυτοαπομόνωση που λαμβάνουν οι Βρετανοί πολίτεςΑ.Ρ

Οι επαφές των κρουσμάτων, είτε είναι εμβολιασμένες είτε όχι, πρέπει να μπουν σε καραντίνα για αρκετές μέρες, οπως συνέβη και με τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον που έπρεπε να απομονωθεί μετά την επαφή του με τον υπουργό Υγείας, Σατζίντ Νταβίντ που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

Oταν όμως τα κρούσματα είναι δεκάδες χιλιάδες κάθε μέρα, αυτό οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς ατόμων που μπαίνουν σε καραντίνα, δημιουργώντας σοβαρές δυσχέρειες, π.χ. στις αλυσίδες εφοδιασμού και παραγωγής, αλλά και στο λιανεμπόριο, την εστίαση κ.λπ., σε τομείς δηλαδή που δεν προσφέρονται για «τηλεργασία».

Η δραστική μείωση του προσωπικού έχει προκαλέσει χάος σε τομείς όπως το χονδρεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ, η μεταφορά εμπορευμάτων, ο μεταποιητικός τομέας και ο τομέας της φιλοξενίας.

Και ενώ τα ράφια αδειάζουν, η Ομοσπονδία Βρετανών Διανομέων Τροφίμων απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Βρετανίας να χαλαρώσει τους κανόνες αυτοαπομόνωσης για όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα covid-19, καθώς, μεταξύ άλλων, απειλείται ο ανεφοδιασμός των σούπερ μάρκετ.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας μάλιστα, πολλοί πολίτες έχουν απλώς διαγράψει την εφαρμογή από τα τηλέφωνά τους.

Οι Βρετανοί υπουργοί τονίζουν ότι η εφαρμογή συμβάλλει σημαντικά στην ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, την ώρα που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, με περισσότερα από 44.000 να καταγράφονται μόνο χθες Τετάρτη.

Στο πρωτοσέλιδό τους βρετανικές εφημερίδες φιλοξένησαν φωτογραφίες με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.

«Αυτή η pingdemic οξύνει την πίεση στους εμπόρους να διατηρήσουν τις ώρες λειτουργίας τους και να ανεφοδιάζονται», δήλωσε ο Άντριου Όπι στέλεχος της Ομοσπονδίας Βρετανών Λιανεμπόρων. «Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα», τόνισε.

Πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως και η ένωση παραγωγών κρέατος και εταιρείες μεταφορών καταγγέλλουν την έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς μέρος των εργαζομένων τους αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Iceland ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων της λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η αλυσίδα διανομής τροφίμων στη Βρετανία «βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης» καθώς οι απουσίες λόγω covid-19 επιδείνωσαν την ήδη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, επεσήμανε ένωση της βιομηχανίας κρέατος.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δεσμευθεί να εξαιρέσει από την υποχρέωση να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση κάποιοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως οι υπάλληλοι των εταιρειών σιδηροδρόμων, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Το μέτρο ήδη ισχύει από τη Δευτέρα για τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας «σε εξαιρετικές περιστάσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φολέγανδρος: Ο 30χρονος χτύπησε τη Γαρυφαλλιά, την έσυρε και μετά την πέταξε ζωντανή στο νερό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή