ΠΟΥ: Το Βερολίνο νέο παγκόσμιο κέντρο καταγραφής δεδομένων για τις πανδημίες
Η γερμανική πρωτεύουσα έγινε και επίσημα σήμερα παγκόσμιος κόμβος καταγραφής δεδομένων για τις πανδημίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εγκαινίασαν σήμερα το νέο παγκόσμιο κέντρο του ΠΟΥ για τις πανδημίες και τις επιδημίες στο Βερολίνο.
Βασικός στόχος του να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν μελλοντικές πανδημίες σε πρώιμο στάδιο και να βελτιώσει την παρακολούθηση νέων παραλλαγμένων στελεχών της Covid-19
Το εν λόγω κέντρο θα φέρει κοντά συνεργάτες από όλον τον κόσμο για να εργαστούν από κοινού και να δημιουργήσουν τα εργαλεία και τα δεδομένα που απαιτούνται από όλες τις χώρες για την προετοιμασία, τον εντοπισμό και την ανταπόκριση σε κινδύνους πανδημίας και επιδημίας.
Στην εκδήλωση των «εγκαινίων» συμμετείχαν επίσης οι: Γενς Σπαν, Ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Μάικλ Μιούλερ, διοικητής του Βερολίνου και Μάικλ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ, ο οποίος συνδέει τα 194 κράτη μέλη του ΟΗΕ σε ζητήματα πολιτικής υγείας, σήμανε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την πανδημία Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου του 2020, αλλά από τότε οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός ενδέχεται να κυκλοφορούσε παγκοσμίως τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.
«Η Covid-19 ανέδειξε ένα πρόβλημα λέει ο Όλιβερ Μόργκαν, διευθυντής του τμήματος πληροφοριών έκτακτης ανάγκης και αξιολόγησης κινδύνου του ΠΟΥ. «Υπάρχουν τόσο πολλά δεδομένα και δημόσιες πληροφορίες εκεί έξω αυτή τη στιγμή, ώστε αγωνιζόμαστε να βρούμε νόημα».
Κάθε μήνα ο ΠΟΥ επεξεργάζεται κατά μέσο όρο 9 εκατομμύρια πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις σε επίπεδο πανδημίας ή επιδημίας και διερευνά περίπου 300 γεγονότα με περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ΠΟΥ λέει ότι μέρος του προβλήματος είναι ότι ενώ οι κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ συλλέγουν όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τη δημόσια υγεία, οι βάσεις δεδομένων σπάνια ευθυγραμμίζονται ώστε να επιτρέπουν εύκολες διεθνείς συγκρίσεις.
Τα αναλυτικά εργαλεία αναπτύσσονται συχνά μεμονωμένα ή σε ad hoc βάση και οι αναλύσεις παρεμποδίζονται από ζητήματα μορφοποίησης δεδομένων. Ο Μόργκαν είπε ότι το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα εμφανές στην παρακολούθηση νέων παραλλαγών του Covid-19. «Ένα πρόβλημα που έχουμε είναι ότι τα κλινικά δείγματα συχνά αποσυνδέονται από επιδημιολογικές πληροφορίες, όπως ποσοστά επίπτωσης ή νοσηλείες. Έτσι, ακόμη και αν εντοπίσουμε μια παραλλαγή, δεν ξέρουμε αν θα είναι εκείνη που θα αλλάξει τα δεδομένα », εξηγεί.
Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Αφρική λόγου χάρη έχουν αυξήσει τις ικανότητες γονιδιωματικής αλληλουχίας τους την τελευταία δεκαετία, η παγκόσμια κάλυψη ωστόσο παραμένει αποσπασματική. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια συνεπή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι παραλλαγές της Covid-19 σε όλο τον κόσμο και καμία ενιαία βάση δεδομένων που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε εύκολα πληροφορίες».
Η εστίαση στη βελτίωση της παγκόσμιας παρακολούθησης των παραλλαγών του Covid-19 μέσω της αλληλουχίας γονιδιώματος θα είναι πιθανώς η προτεραιότητα του νέου κόμβου.
Ο κόμβος θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τη γερμανική κυβέρνηση με 100 εκατομμύρια δολάρια για τα πρώτα τρία χρόνια και θα λειτουργήσει αρχικά σε έναν χώρο στη Luisenstrasse στο κέντρο του Βερολίνου. Αργότερα θα μεταφερθεί σε μια μόνιμη πανεπιστημιούπολη στην Moritzplatz στην περιοχή Kreuzberg. Ο κόμβος θα έχει χώρο για 120 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα είναι προσωπικό του ΠΟΥ, αλλά επιστήμονες ή υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
«Η πανδημία της Covid-19 μας έμαθε ότι μόνο μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις πανδημίες και τις επιδημίες», είχε δηλώσει τον Μάιο η Άγκελα Μέρκελ, όταν έγινε γνωστή η δημιουργία του κόμβου.
«Ο νέος κόμβος του ΠΟΥ θα είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα στον τομέα της πρόληψης των πανδημιών, συνενώνοντας διάφορους κυβερνητικούς, πανεπιστημιακούς και ιδιωτικούς θεσμούς. Είμαι ευτυχής που ο ΠΟΥ επέλεξε το Βερολίνο και καλώ εταίρους από όλο τον κόσμο να συνεισφέρουν» στο σχέδιο, είχε πει επίσης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θρήνος για τον Νίκο Ευαγγελάτο - Πέθανε ο πατέρας του
Μπουρλά: Η Pfizer ξεκίνησε δεύτερη φάση δοκιμών για φάρμακο κατά του κορονοϊού
Υπόθεση Σεμέδο: Κατέθεσε η 16χρονη μάρτυρας - Τι είπε στην ανακρίτρια