Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας στην Ιταλία

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας για το 2011 από το κοινοβούλιο της Ιταλίας,...

1'

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας για το 2011 από το κοινοβούλιο της Ιταλίας, χωρίς να προκύψουν απρόοπτα από την αποχώρηση του Τζιανφράνκο Φίνι και των βουλευτών του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η ψηφοφορία, άλλωστε, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα κριθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

«Ο νόμος σταθερότητας» υπερψηφίστηκε από τους γερουσιαστές του «Λαού της Ελευθερίας» του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από τους συνάδελφούς τους της «Λέγκας του Βορρά» του Φίνι και του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία». Η αντιπολίτευση, «Ιταλία των αξιών και το «Δημοκρατικό κόμμα», καταψήφισε. Συνολικά υπερψήφισαν 161 γερουσιαστές, ενώ 127 καταψήφισαν και 5 απείχαν.

Με το νέο προϋπολογισμό εξοικονομούνται συνολικά 25 δισ.ευρώ για το ιταλικό δημόσιο για τα έτη 2011 και 2012.

Διατηρήθηκαν μισθολογικά προνόμια για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, όπως και τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας, με πίεση που ασκήθηκε τελευταία από το κόμμα του Φίνι. Επίσης, παραχωρήθηκαν αρκετές συχνότητες για ψηφιακή τηλεόραση, ως αντιστάθμισμα εσόδων.

Παρά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού λιτότητας, ο φόβος διάδοσης της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη οδηγεί σε αύξηση τα επιτόκια και τα σπρεντς των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, σε ιστορικά ύψη-ρεκόρ κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή