Υφαντής στο Newsbomb.gr: «Τι σημαίνουν οι κινήσεις της Ρωσίας - Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία»

Την ώρα που η πυριτιδαποθήκη του Ντονμπάς ετοιμάζεται για ανάφλεξη, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστήμιου, Κώστας Υφαντής, ανέλυσε τις κινήσεις Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά και πώς μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα.

Υφαντής στο Newsbomb.gr: «Τι σημαίνουν οι κινήσεις της Ρωσίας - Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία»
5'

Τα τύμπανα του πολέμου έχουν αρχίσει να ηχούν ολοένα και πιο ηχηρά στα ρωσό-ουκρανικά σύνορα, με τον πλανήτη να παρακολουθεί με «κομμένη» την ανάσα τις εξελίξεις.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστήμιου, Κώστα Υφαντή, ο οποίος μας ανέλυσε όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την κρίση στα ρωσό-ουκρανικά αλλά πως μπορεί ο αναθεωρητισμός της Ρωσίας να επηρεάσει και τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία.

«Παίρνει υπολογισμένα ρίσκα ο Πούτιν»

Ενώ οι εξελίξεις «τρέχουν», η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι απέναντι στη Δύση καθώς δεν προχωρούν σε ευθεία επίθεση, αυξάνοντας ωστόσο διαρκώς τα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονμπάς, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί όπλα από τη Μόσχα, συνεχίζουν τις μάχες στη... νεοσύστατη «Λαϊκή Δημοκρατία».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση αναμονής. Βλέπουμε μια Ρωσία να προχωράει πολύ προσεκτικά στην σκακιέρα της στρατηγικής, παίρνοντας υπολογισμένα ρίσκα. Προφανώς αυτές οι ρωσικές πιέσεις αποτελούν διαπραγματευτικό ατού για την Μόσχα. Το Κίεβο γνώριζε πως η συμφωνία του Μινσκ είχε ημερομηνία λήξεως και δεν ήταν βιώσιμη και έγινε αποδεκτή το 2014 κατόπιν πιέσεων της Δύσης. Νομίζω πως θα δούμε τη Ρωσία να προχωρά κατ'αυτό τον τρόπο τις επόμενες ημέρες, παίρνοντας υπολογισμένα ρίσκα για τη συνέχεια αυτής της κρίσης. Με την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ, δημιουργεί τετελεσμένα, όπως έπραξε στο παρελθόν με την Οσσετία και την Αμπχαζία», σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

«Δεν θα τολμήσει η Τουρκία να σκεφτεί τον αναθεωρητισμό»

Και ενώ η Δύση προσπαθεί να... βγάλει άκρη με την Ρωσία και τις αναθεωρητικές τις τάσεις, υπάρχει πάντα το σενάριο που θέλει την Τουρκία του Ρετζέπ Ερντογάν να παρακολουθεί διακριτικά έτσι ώστε να πράξει ανάλογες τακτικές. Μπορεί ωστόσο να έρθουμε μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η Ελλάδα;

«Νομίζω πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αρκετά δύσκολο να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα. Εξάλλου μιλάμε για διαφορετικά μεγέθη, με διαφορετικές υποθέσεις. Υπάρχουν δυο σενάρια τα οποία μπορούμε να δούμε. Το ένα είναι η Τουρκία όντως να αναπτύξει αναθεωρητικές τάσεις και να ξεκινήσει συνεχόμενα επεισόδια με τη χώρα μας, ωστόσο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες καθώς θα στρέψει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της αλλά και τις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να μη βλέπει θετικά οποιαδήποτε τέτοια κίνηση. Υπάρχει και το δεύτερο σενάριο, το οποίο νομίζω πως είναι και το πλέον ρεαλιστικό, δηλαδή πως θα συνεχιστεί η τωρινή πολιτική και ατζέντα που έχει η Άγκυρα. Δεν έχει τη δυνατότητα η Τουρκία σαν χώρα του ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε μια σύρραξη με άλλη νατοϊκή χώρα», ανέφερε ο κύριος Υφαντής.

«Θα δούμε αρκετές γεωπολιτικές εξελίξεις την επόμενη 10ετία»

Και η ρωσό-ουκρανική κρίση είναι μια σχέση ανάμεσα σε δυο χώρες με τεταμένες προεκτάσεις εδώ και πολλά χρόνια, αυτή τη στιγμή υπάρχουν και άλλες γεωοπολιτικές εξελίξεις στον πλανήτη μας, τις οποίες θα δούμε την επόμενη δεκαετία.

«Είναι γεγονός πως θα δούμε αρκετές εξελίξεις την επόμενη δεκαετία, αλλά θα είναι πάνω σε θέματα τα οποία προϋπήρχαν από το παρελθόν και όχι τωρινά. Η Κίνα για παράδειγμα, δεν δείχνει να έχει επεκτατικές τάσεις, αλλά αποσκοπεί στην παγκόσμια κυριαρχία με άλλα μέσα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές περιοχές που παρουσιάζουν γεωπολιτικό ενδιαφέρον και νομίζω πως η επόμενη δεκαετία θα μας φέρει εξελίξεις, όχι σε επίπεδο αλλαγής συνόρων, αλλά σε επίπεδο γεωπολιτικής», τόνισε ο Κώστας Υφαντής.

«Φύγετε αμέσως από τη Ρωσία» λέει το υπουργείο Εξωτερικών στους Ουκρανούς

Έκκληση στους Ουκρανούς πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από τη Ρωσία απηύθυνε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Τετάρτης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας στην ανακοίνωσή του καλεί τους Ουκρανούς να μην επισκέπτονται τη Ρωσία Όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα καταλήγει η ανακοίνωση του ουκρανικού ΥΠΕΞ το οποίο σημειώνει ότι «η όξυνση της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσφερθούν προξενικές υπηρεσίες σε Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. «Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή