Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ίσως δεχτεί να συναντηθεί με τον Ζελένσκι

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το «κοινό έδαφος» που έδειξε να διαμορφώνεται σήμερα, ίσως φέρει και μια συνάντηση ανάμεσα σε Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Βλαντίμιρ Πούτιν
Το «κοινό έδαφος» που έδειξε να διαμορφώνεται σήμερα, ίσως φέρει και μια συνάντηση μεταξύ των δυο προέδρων
AP
2'

Η πρόοδος που σημειώθηκε κατά τις σημερινές διπλωματικές συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, με κυρίως θέματα την ουδετερότητα (στρατιωτική), την αποπυρηνικοποίηση και τις εγγυήσεις, φαίνεται πως «ξεκλειδώνει» τον δρόμο για μια πιθανή συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το «κοινό έδαφος» που έδειξε να διαμορφώνεται σήμερα, ίσως φέρει και μια συνάντηση μεταξύ των δυο προέδρων καθώς έχουν τεθεί οι βάσεις για τις συνθήκες τις οποίες ζητούσε ο Πούτιν για ένα τέτοιο τετ α τετ. Μάλιστα, την είδηση επιβεβαιώνει και το ρωσικό RIA-Novosti, το οποίο επικαλείται έγκυρες πηγές μέσα από το Κρεμλίνο.

Ενδεικτικά ήταν τα λόγια και του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη διαπραγμάτευση της Κωνσταντινούπολης Βλαντίμιρ Μιντίνσκι, χαρακτηρίζοντας «παραγωγική» τη σημερινή συνάντηση με τους Ουκρανούς, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη σημαντική πρόοδο που επιτελέστηκε στις τελευταίες συνομιλίες.

Ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Μικαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαπραγμάτευσης ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε κατά τις σημερινές συνομιλίες να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η επιλογή αυτή μεταφράζεται στο ότι πλέον η χώρα δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ ή να έχει στο έδαφός της βάσεις άλλων δυνάμεων.

Παράλληλα, προβλέπονται επίσης εγγυήσεις, ασφαλείας κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ρήτρας συλλογικής άμυνας. Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών εγγυητών ασφαλείας.

Αναλυτικά η ουκρανική αντιπροσωπεία πρότεινε κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις:

  • να υιοθετήσει η Ουκρανία καθεστώς ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, δηλαδή να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτική συμμαχία (ΝΑΤΟ) και δεν θα φιλοξενεί σε εδάφη της ξένες βάσεις ή ξένους στρατιώτες
  • 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας
  • μηχανισμό που να επιτρέπει στο Κίεβο να καλεί τις εγγυήτριες χώρες σε περίπτωση που δεχθεί η Ουκρανία επίθεση
  • Δεν θα εμποδιστεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
    Οι προτάσεις θα ισχύσουν μόνον σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα αιτήματα του Κιέβου στη διαπραγμάτευση με την Ρωσία

Βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις - Δέχεται ουδετερότητα η Ουκρανία, τι ζητάει η Ρωσία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή