Σούνακ: Ακλόνητο το ΗΒ στη δέσμευση στήριξης προσπαθειών λύσης του Κυπριακού
Η Βρετανία παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να υποστηρίξει τις προσπάθειες για λύση μέσων του ΟΗΕ ως και στη στήριξη και ενθάρρυνση όλων των πλευρών για να επιμένουν και επιδιώξουν τη λύση, αναφέρει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, μέσω του Υπουργού Ευρώπης Leo Docherty, σε απαντητική επιστολή στον Σύνδεσμο Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας.
Εκ μέρους της επιτροπής του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας, ο Δρ. Μαύρου απέστειλε πρόσφατα προς τον Πρωθυπουργό, δύο ξεχωριστές επιστολές, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, την Τουρκία για συνεχιζόμενη περιφρόνηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και τον παράνομο εποικισμό του σχεδόν 38% του κυπριακού εδάφους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, στην απάντηση στην πρώτη επιστολή ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω του Υπουργού Ευρώπης Leo Docherty, ανέφερε ότι η Βρετανία για 49 χρόνια έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο σε προσπάθειες να εξευρεθεί ειρήνη στην Κύπρο. Ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν αναιρεί τις υποσχέσεις της και την υπογραφή της ως η εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου. Δηλώνοντας ότι η Βρετανία πρωτοστάτησε στο ψήφισμα UNSCR 353 του 1974 που ζητούσε την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο και ότι πρωτοστατεί όχι μόνο στην διατήρησή της Ειρηνευτικής Δύναμης, UNFICYP, στην Κύπρο αλλά και να συνεισφέρει σε αυτή την δύναμη με δικούς της στρατιώτες.
Επίσης, αναφέρει, ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει το βόρειο μέρος της Κύπρου σαν ανεξάρτητο κράτος. Και ότι η Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίζει μόνο ένα νόμιμο κράτος στην Κύπρο, αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση που πηγάζει από τα πολλά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ για την Κύπρο. Επισημαίνει δε ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι σταθερή και ακλόνητη σε αυτή τη θέση και είναι σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με διεθνείς αποφάσεις για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των Βαρωσίων. Αναφέροντας ταυτόχρονα και τα ψηφίσματα 550 (1984) και το 789 (1992) ως επίσης και την αναφορά του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2021.
Τέλος ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να πιστεύει σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και ότι η τελική συμφωνημένη λύση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να λυθεί ριζικά το πρόβλημα. Ανέφερε δε ότι η Βρετανία παραμένει ακλόνητη στην δέσμευσή της να υποστηρίξει τις προσπάθειες για λύση μέσων του ΟΗΕ ως και στην στήριξη και ενθάρρυνση όλων των πλευρών για να επιμένουν και επιδιώξουν την λύση.
Δια της επιστολής του προς τον Ρίσι Σούνακ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου, Δρ. Βασίλης Μαύρου, κατήγγειλε εκ μέρους της Επιτροπής, την Τουρκία για συνεχιζόμενη περιφρόνηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και τον παράνομο εποικισμό του σχεδόν 38% του κυπριακού εδάφους.
Την κατήγγειλε, επίσης, ότι ασκεί μέχρι σήμερα μια πολιτική επιθετικής συμπεριφοράς έναντι της Κύπρου, τόσο μέσω απειλητικής ρητορικής για την παράνομη εισβολή και κατοχή όσο και μέσω της κατάφωρης παραβίασης της θαλάσσιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σαφή στόχο την παράνομη κατάσχεση των κυρίαρχων φυσικών πόρων της Κύπρου. Και ότι η Τουρκία αντί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, πήρε αποφάσεις όπως κατοικηθεί παράνομα από Τούρκους το υπόλοιπο τμήμα της Αμμοχώστου, το 18%, που παραμένει ακατοίκητο, και σε αντίθεση με αποφάσεις του ΟΗΕ ότι ο έλεγχος αυτής της περιοχής θα έπρεπε να μεταβιβαστεί στα Ηνωμένα Έθνη.
Επίσης ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει παράνομες οικιστικές αναπτύξεις με το κτίσιμο χιλιάδων κατοικιών στα κατεχόμενα εδάφη και στην ελληνοκυπριακή γη. Ειδικά στην Καρπασία αλλά και στο περιφραγμένο τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου.
Ο Δρ. Μαύρου σε ξεχωριστή πιο πρόσφατη επιστολή καταγγέλλει την Τουρκία για τη συνεχή βεβήλωση των χριστιανικών εκκλησιών και τη συνεχιζόμενη κλοπή εικόνων αλλά και την πολιτική της Ισλαμοποίησης των κατεχομένων και ειδικά της απόφασης για μετατροπής χριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών σε τεμένη με τη μέθοδο της σταδιακής κατάληψης όπως κάνουν στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου και όπως σχεδιάζουν να κάνουν με το μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα με τη μετατροπή μέρος του μοναστηριού σε τέμενος .
Επισημάνθηκε το ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνει προσπάθειες να ανοίξει το λιμάνι της πόλης της Αμμοχώστου και να επεκτείνει και λειτουργήσει τη Μαρίνα ως επίσης και να εγκαταστήσει στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα για τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την ήδη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η επιστολή ανέφερε ταυτοχρόνως ότι όλες αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας απειλούν να σαμποτάρουν οποιαδήποτε μελλοντική λύση για ειρήνη στην Κύπρο που θα μπορούσε ενδεχομένως να ενώσει το νησί.
Κλείνοντας ο Δρ. Μαύρου διεμήνυσε στον Βρετανό Πρωθυπουργό ότι η σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης της Βρετανίας στο διεθνές δίκαιο και την ειρήνη αλλά και η ευθύνη της ως η κύρια εγγυήτρια δύναμη της Ανεξαρτησίας, Ασφάλειας και Εδαφικής Ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαιτεί την αποστολή σαφούς μηνύματος για την αντιμετώπιση αυτής της επαίσχυντης κατάστασης καταδικάζοντας την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας και καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.