Μέση Ανατολή: Το παζλ του «μίσους» - Ιστορικό πλαίσιο της διαμάχης Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Επανέρχεται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, η ισραηλοπαλαιστινιακή σύγκρουση, με τη Μέση Ανατολή να θρηνεί τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από το 2021. Πώς άρχισαν όλα μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο

Φουντώνει η κρίση στη Μέση Ανατολή
Φουντώνει η κρίση στη Μέση Ανατολή
ΑΡ
4'

Μετά από μήνες αυξανόμενης βίας στην Ισραηλο-Παλαιστινιακή σύγκρουση, η Χαμάς πραγματοποίησε συντονισμένη επίθεση στο Ισράηλ με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Καταιγίδα Αλ Ακσα» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να απαντάει οτι «είμαστε σε πόλεμο και θα τον κερδίσουμε».

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ, λέγοντας ότι οι μαχητές της είχαν εκτοξεύσει περισσότερους από 5.000 ρουκέτες, αιφνιδιάζοντας το Τελ Αβίβ με εναέριες, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις. Το Ισραήλ απάντησε με σφοδρό βομβαρδισμό του αποκλεισμένου παράκτιου θύλακα.

Ιστορικό πλαίσιο

Μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βρετανία απέκτησε τον έλεγχο της Παλαιστίνης, η οποία κατοικούνταν από εβραϊκή μειονότητα και αραβική πλειοψηφία. Η διεθνής κοινότητα ανέθεσε στη Βρετανία να δημιουργήσει εβραϊκό έθνος στην Παλαιστίνη, γεγονός που ενίσχυσε τις εντάσεις μεταξύ των δύο λαών.

Τις δεκαετίες του 1920 και του 1940, ο αριθμός των Εβραίων μεταναστών στην Παλαιστίνη αυξήθηκε σημαντικά, καθώς πολλοί Εβραίοι διέφυγαν από τους διωγμούς στην Ευρώπη και αναζήτησαν μια πατρίδα στον απόηχο του Ολοκαυτώματος.

Οι τριβές μεταξύ Εβραίων και Αράβων, καθώς και η αντίσταση στη βρετανική κυριαρχία, εντάθηκαν. Το 1947, τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν για τη διαίρεση της Παλαιστίνης σε χωριστά εβραϊκά και αραβικά κράτη, με την Ιερουσαλήμ υπό διεθνή διοίκηση. Η εβραϊκή ηγεσία αγκάλιασε το σχέδιο, αλλά η αραβική πλευρά το απέρριψε και δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Το 1948, μη μπορώντας να τερματίσουν τη διαμάχη, οι βρετανικές αρχές αποσύρθηκαν και οι Εβραίοι ηγέτες κήρυξαν την ίδρυση του Ισραήλ. Πολλοί Παλαιστίνιοι αντιτάχθηκαν και ακολούθησε πόλεμος, στον οποίο ενεπλάκησαν και οι γειτονικές αραβικές χώρες. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι τράπηκαν σε φυγή ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους σε αυτό που αποκαλούν Al Nakba ή «Η Καταστροφή».

Πόλεμος και ειρήνη

Με τα χρόνια, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη έχουν εμπλακεί σε πολλές αψιμαχίες και συρράξεις, μερικές μικρές και άλλες καταστροφικών διαστάσεων που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Το 1987, η Χαμάς (αρκτικόλεξο του Harakat al-Muqawama al-Islamiya, Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης), μια πολιτική ομάδα με στρατιωτικό σκέλος, ιδρύθηκε από τον Παλαιστίνιο κληρικό Σεΐχη Aχμέντ Γιασίν, ως πολιτικό σκέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας διεθνούς σουνιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Οι δύο παλαιστινιακές εξεγέρσεις, ή «ιντιφάντα», επηρέασαν βαθύτατα τις ισραηλοπαλαιστινιακές σχέσεις, ειδικά η δεύτερη, η οποία τερμάτισε την ειρηνευτική διαδικασία της δεκαετίας του 1990 και εγκαινίασε μια νέα εποχή σύγκρουσης. Και οι δύο ιντιφάντα είχαν τη συμμετοχή της Χαμάς.

Ο τοτε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ στις 11 Ιουλίου 2000, συγκεντρώνοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ για εντατικές διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς, αλλά η σύνοδος έληξε χωρίς συμφωνία, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών.

Τέλος παιχνιδιού

Η Χαμάς κάλεσε τους μαχητές της στη Δυτική Όχθη και τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον του Ισραήλ. Υπό το φως της πρόσφατης σύγκρουσης, οι εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη παραμένουν υψηλές.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος διατηρούν αυστηρό έλεγχο στα σύνορα της Γάζας σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη Χαμάς να αποκτήσει όπλα. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, με πολλούς ανθρώπους να δυσκολεύουνται να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως φαγητό και νερό.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη ισχυρίζονται ότι υποφέρουν λόγω ισραηλινών ενεργειών, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας, η κατασκευή του φράγματος της Δυτικής Όχθης και η καταστροφή των σπιτιών τους.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ενεργεί μόνο για να αμυνθεί από την παλαιστινιακή βία, επικαλούμενο το γεγονός ότι η Χαμάς έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος και ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις σε Ισραηλινούς αμάχους.

NDTV

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή