Μπάιντεν: «Δεν έχει την ψυχική και διανοητική υγεία για να παραμείνει πρόεδρος» - Νέα δημοσκόπηση

Οι σύμμαχοί του Τζο Μπάιντεν σπεύδουν προς υπεράσπισή του, καθώς μία νέα δημοσκόπηση υποδηλώνει αυξανόμενη ανησυχία για την ηλικία του
Το ζεύγος Μπάιντεν
Το ζεύγος Μπάιντεν
Associated Press
3'

Μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το εάν ο Τζο Μπάιντεν είναι διανοητικά ικανός να υπηρετήσει ως πρόεδρος μετά από μια ασταθή επίδοση στο ντιμπέιτ της Πέμπτης. Μια δημοσκόπηση του CBS News/YouGov που δημοσιεύτηκε χθες (30/6) έδειξε ότι το 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο πρόεδρος δεν έχει την ψυχική και διανοητική υγεία για να συνεχίσει τη θητεία του- μια απότομη αύξηση από το 65% που είπε το ίδιο σε προηγούμενη δημοσκόπηση.

Το 49% τοις εκατό των ψηφοφόρων είπε το ίδιο και για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ιδιαίτερα ανησυχητικό για την εκστρατεία Μπάιντεν, το 45% των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών που απάντησαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί και να αναλάβει τα ηνία άλλος υποψήφιος.

Ανησυχίες για την ηλικία των υποψηφίων -του κ. Μπάιντεν ο οποίος είναι 81 ετών και του 78χρονου Τραμπ- υπήρχαν και πριν από την τηλεμαχία. Ωστόσο, η βραχνή φωνή και οι μπερδεμένες απαντήσεις του Μπάιντεν ανανέωσαν τις ανησυχίες ορισμένων Δημοκρατικών για την υποψηφιότητά του και έκαναν ορισμένους να ζητήσουν να παραιτηθεί ο Μπάιντεν.

Η οικογένεια του προέδρου τον ενθάρρυνε να παραμείνει στην κούρσα και να συνεχίσει να αγωνίζεται κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας προγραμματισμένης επίσκεψης στο Καμπ Ντέιβιντ την Κυριακή, επιβεβαίωσε πηγή με γνώση των συνομιλιών στο CBS News.Ωστόσο, ο βουλευτής του Μέριλαντ, Τζέιμι Ράσκιν, σύμμαχος των Δημοκρατικών και του Λευκού Οίκου, έκανε λόγο για «δύσκολη κατάσταση» σε συνέντευξή του στο MSNBC την Κυριακή. Είπε ότι γίνονται «πολύ ειλικρινείς και σοβαρές και αυστηρές συνομιλίες σε κάθε επίπεδο του κόμματός μας», αν και τόνισε ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Μπάιντεν.

«Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος Μπάιντεν, το κόμμα μας θα είναι ενωμένο και το κόμμα μας τον χρειάζεται επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεών μας στην εκστρατεία μας», πρόσθεσε. Τις ημέρες μετά τη συζήτηση, η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισαν δημόσια ότι δεν ήταν η καλύτερη επίδοση του Μπάιντεν. Αλλά αυτοί και πολλοί άλλοι σύμμαχοι των Δημοκρατικών απέρριψαν τις εκκλήσεις ότι ο Μπάιντεν πρέπει να παραμεριστεί.

Όταν ρωτήθηκαν για τη νέα δημοσκόπηση, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστήριξαν ότι οι μετωπικές δημοσκοπήσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία και δείχνουν τον πρόεδρο να προηγείται με μια μονάδα ή να ισοβαθμεί με τον Τραμπ. Όμως οι συνεντεύξεις με ψηφοφόρους μετά τη συζήτηση, επιβεβαιώνουν την ανησυχία που εκφράστηκε στη δημοσκόπηση του CBS News. Οι ψηφοφόροι είπαν στο BBC News ότι ανησυχούν για τον πρόεδρο μετά την απόδοσή του.

«Είμαι λιγότερο σίγουρος για την ικανότητα του Μπάιντεν να ηγηθεί αυτής της χώρας σήμερα από ποτέ», δήλωσε ένας Δημοκρατικός ψηφοφόρος στο BBC μετά τη συζήτηση. Με τις ανησυχίες να αυξάνονται, στελέχη της εκστρατείας του προέδρου εμφανίστηκαν σε μια σειρά πολιτικών εκπομπών στις ΗΠΑ για να τον υπερασπιστούν. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του προέδρου και συμπρόεδρος της εκστρατείας, υπερασπίστηκε σθεναρά τον πρόεδρο στην εκπομπή This Week του ABC News.

«Ο Τζο Μπάιντεν έχει ένα απίστευτο ρεκόρ και ξέρει, όπως και ο αμερικανικός λαός, ότι όταν σε χτυπήσουν, σηκώνεσαι και παλεύεις σκληρότερα», είπε ο γερουσιαστής «Αυτό σχεδιάζει να κάνει». Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ψυχική ικανότητα του προέδρου, αποστράφηκε και εξέφρασε ανησυχίες για τον Τραμπ. «Είναι ο μόνος Δημοκρατικός που μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:45ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Λάρισα