Kιρ Στάρμερ: Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου Βρετανού πρωθυπουργού -«Μας περιμένει πολλή δουλειά»

Ο Κιρ Στάρμερ απαντάει σε ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης καθώς πραγματοποιεί την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός. 
O Kιρ Στάρμερ
O Kιρ Στάρμερ
Associated Press
3'

«Η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει», είπε ο Στάρμερ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός της Βρετανίας. Όπως είπε καθώς «κάθεται η σκόνη» μετά τις εκλογές, είναι ξεκάθαρο τι αναμένουν οι πολίτες από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών και την εντολή που έλαβαν για να αλλάξουν τη χώρα.

Υπάρχει προσδοκία όπως είπε ότι η νέα κυβέρνηση «θα κάνει τα πράγματα διαφορετικά» και χρησιμοποίησε την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να καθορίσει τι περιμένει από τους υπουργούς του όσον αφορά τα πρότυπα και την παράδοση. Θα ακολουθήσουν περισσότεροι υπουργικοί διορισμοί σήμερα το απόγευμα, πρόσθεσε.

Είπε επίσης οτι απο αύριο θα επισκεφθεί και τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου. «Πρώτα στη Σκωτία, μετά στη Βόρεια Ιρλανδία, μετά στην Ουαλία και μετά πίσω στην Αγγλία όπου θα συναντήσω τους αξιωματούχους», είπε. Ο πρωθυπουργός τόνισε οτι θέλει να καθιερώσει έναν τρόπο εργασίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο «που θα είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαμε τα τελευταία χρόνια».

Ο Στάρμερ είπε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Τρίτη (9/7) και έχει ήδη μιλήσει με αρκετούς παγκόσμιους ηγέτες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα . Ο πρωθυπουργός είπε επίσης οτι η ασφάλεια και η άμυνα ελιναι «πρωταρχικό καθήκον» της κυβέρνησής του. Πρόσθεσε επίσης ότι μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες και είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας προήδρευσε νωρίτερα σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ, στην οποία είπε επίσης ότι περιμένει «τεράστιος όγκος δουλειάς» για τους Εργατικούς μετά τη συντριπτική νίκη τους που τερμάτισε 14 χρόνια διακυβέρνησης των Τόρις. Η κορυφαία ομάδα του περιλαμβάνει την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, την Άντζελα Ρέινερ ως αναπληρώτρια πρωθυπουργό και την Ιβέτ Κούπερ στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πλαισιωμένος από την Ρέινερ και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σάιμον Κέις, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα παραιτηθεί, ο σερ Κιρ είπε στην ομάδα του: «Κοιτάξτε, συνάδελφοι, είναι απολύτως φανταστικό να σας καλωσορίζω στο υπουργικό συμβούλιο, την πρώτη μας συνάντηση.

Και ήταν τιμή και προνόμιο της ζωής μου που προσκλήθηκα από τον Βασιλιά, την μεγαλειότητά του να σχηματίσω χθες κυβέρνηση και να σχηματίσω την κυβέρνηση των Εργατικών του 2024. Και τώρα κάνουμε την πρώτη μας συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σας καλωσορίζω λοιπόν σε αυτήν. Έχουμε τεράστια δουλειά μπροστά μας, οπότε τώρα συνεχίζουμε τη δουλειά μας». Τα λόγια του έγιναν δεκτά με δυνατά χειροκροτήματα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ εν τω μεταξύ δήλωσε ότι θα παραμείνει ως ηγέτης των Συντηρητικών προς το παρόν μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια για την επιλογή του διαδόχου του

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή