Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το φαντασμαγορικό σόου, η είσοδος της Ελλάδας και η ερμηνεία της Celine Dion

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 ξεκίνησαν χθες και η έναρξη ήταν φαντασμαγορική 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το φαντασμαγορικό σόου, η είσοδος της Ελλάδας και η ερμηνεία της Celine Dion
AFP
6'

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

«Κηρύσσω την έναρξη των Αγώνων του Παρισιού γιορτάζοντας την 33η Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής», ανέφερε κατά την τελετή έναρξης, μετά από δύο ομιλίες του προέδρου του Παρισιού-2024, Τόνι Εστανγκέ, και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 Τόνι Εστανγκέ, ευχαρίστησε πολύ κόσμο, ιδιαίτερα τους αθλητές, και υπενθύμισε ότι η Γαλλία περίμενε 100 χρόνια για να ξαναζήσει τη χαρά των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Καλώς ήρθατε στο Παρίσι. Είναι μεγάλη τιμή να σας καλωσορίζω εδώ. Μας έλειψαν. Μεταξύ Γαλλίας και Αγώνων, είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης. Αυτή η ιστορία αγάπης κρατάει περίπου 130 χρόνια, από τότε που ο Πιερ ντε Κουμπερντέν πρότεινε την αναβίωση τω Ολυμπιακών Αγώνων. Θα βρείτε ένα κομμάτι του Πύργου του ΄Αϊφελ στην καρδιά κάθε μεταλλίου.. ήμασταν τολμηροί κάνοντας πράγματα που δεν έχουνε ξαναγίνει, όπως η πρώτη Τελετή Έναρξης εκτός σταδίου. Θέλαμε να βοηθήσουμε τους Αγώνες να γίνουν πιο δυνατοί. Απόψε μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει. Οι Αγώνες δεν λύνουν κάθε πρόβλημα, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι δεν μπορούν να εξαφανιστούν, μας δείξατε σήμερα ότι είναι ωραία να είμαστε μαζί. Καλως ήρθατε στους ολυμπιακούς Αγώνες, Παρίσι 2024», σημείωσε ο Τόνι Εστανγκέ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ τόνισε αμέσως μετά: «Θα ζήσουμε τους πιο περιεκτικούς και αστικούς αγώνες. Τι καλύτερο μέρος από το Παρίσι για να μοιραστείς με τον κόσμο τη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Πόλη του Φωτός και της αγάπης όπου ο Πιερ ντε Κουμπερτέν δημιούργησε τους Αγώνες», τόνισε και είπε στους αθλητές: «Όταν μπαίνεις στο Χωριό συνειδητοποιείς ότι είσαι μέρος κάτι που ενώνει τον κόσμο. Παίζουμε όλοι με τους ίδιους κανόνες και σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Ως Ολυμπιακοί φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και δείχνουμε αλληλεγγύη. Ζήτω οι Ολυμπιακοί Αγώνες ζήτω η Γαλλία».

Ακολούθησε ο όρκος των αθλητών: «Στο όνομα όλων των αθλητών, υπόσχομαι να πάρω μέρος σ' αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας».

Πριν την Ολυμπιακή σημαία στο Τροκανερό -από τον Πύργο του Άιφελ μετέφερε ο/η «ιππότης φάντασμα». Αμέσως υπό βροχή παίχθηκε ο Ολυμπιακός ύμνος, η σημαία υψώθηκε μπροστά στον Πύργο του Άϊφελ και ακολούθησε βίντεο-αφιέρωμα στην ομάδα των Προσφύγων.

Στη συνέχεια ο Ζινεντίν Ζιντάν πήρε τη δάδα από τον μυστηριώδη λαμπαδηδρόμο-χαρακτήρας από το βίντεο game Assassin's Creed-, που έκανε εμφανίσεις σε όλη τη διάρκεια της Τελετής. Στην αρχή πάνω στις στέγες του Παρισιού, αργότερα κινηματογραφήθηκε να περπατά στους άδειους διαδρόμους του μουσείου του Λούβρου.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν με τη σειρά του την παρέδωσε στον απόλυτο πρωταθλητή του Ρολάν Γκαρός, Ισπανό Ράφα Ναδάλ. Με ένα σκάφος, όπου βρίσκονταν ο Καρλ Λιούις, η Νάντια Κομανέτσι και η Σερένα Γουίλιαμς.

Οι τέσσερίς τους κρατούσαν με τη σειρά την Ολυμπιακή Φλόγα.

Ο Ράφα Ναδάλ έδωσε τη Φλόγα στην πρώην πρωταθλήτρια τένις, Αμελί Μορεσμό, η οποία έξω από το μουσείο του Λούβρου την παρέδωσε στον πρώην παίκτη του ΝΒΑ, τον σούπερ σταρ, Τόνι Πάρκερ. Συναντηθηκαν με Παραολυμπιονίκες αθλητές (Κεϊτά, Χανκινκάν), ακολούθησε η σειρά του αθλητή χάντμπολ Μικαέλ Γκιβού, τρεις φορές Ολυμπιονίκης, αρκετοί ακόμα αθλητές, ο γηραιότερος εν ζωή Γάλλος Ολυμπιονίκης στην ποδηλασία,, ηλικίας 100 ετών, Σαρλ Κοστ, η κορυφαία Ολυμπιονίκης της Γαλλίας όλων των εποχών, Μαρί Ζοσέ Περέκ και ο Γαλλος τζουντόκα, Τεντί Ρινέ -ο μοναδικός με τρια χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο τζούντο-. Ηταν οι δύο τους που στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), άναψαν το βωμό σε ένα αερόστατο, το οποιο θα βρίσκεται πάνω από το Παρίσι σε όλη τη διαρκεια των Αγώνων.

Και η Τελετή Έναρξης ολοκληρώθηκε με την διάσημη Καναδή ντίβα Σελιν Ντιόν που στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ, ντυμένη στα λευκά, ερμήνευσε την «Ωδή στην αγάπη» της Εντίθ Πιάφ.

Η Lady Gaga

Τη δική της καλλιτεχνική πινελιά πρόσθεσε στην φαντασμαγορική Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 η Lady Gaga.

Η 38χρονη pop star ανέβηκε στην ξεχωριστή σκηνή που στήθηκε για τις ανάγκες της Τελετής στις όχθες του Σηκουάνα λίγο πριν τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

Ντυμένη στα μαύρα και πλαισιωμένη από μία μεγάλη ομάδα χορευτών, η ανατρεπτική τραγουδίστρια χάρισε στους παρευρισκόμενους αλλά και στους τηλεθεατές ένα ξεχωριστό ολιγόλεπτο μουσικοχορευτικό show, σε ένα διάλειμμα από την πλωτή παρέλαση των αθλητικών αποστολών.

Το κοινό υποδέχθηκε τη Lady Gaga με ένα θερμό χειροκρότημα, η οποία έκανε την έκπληξη και τραγούδησε στα γαλλικά, αφού πρώτα καλωσόρισε το κοινό στη μεγάλη διοργάνωση.

Η είσοδος της Ελλάδας με σημαιοφόρους Αντετοκούνμπο – Ντρισμπιώτη

Συγκινητική στιγμή, με το σκάφος της Ελλάδας να είναι το πρώτο που έκανε την εμφάνιση του στον Σικουάνα.

Η Ελλάδα μπαίνει πάντα πρώτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που έγινε και στο Παρίσι.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κράτησαν με περηφάνια την ελληνική σημαία, έχοντας μαζί τους και τα υπόλοιπα μέλη της «γαλανόλευκης» αποστολής. Μια μοναδική στιγμή που δύσκολα μπορεί να περιγράψει κάποιος με λόγια.

Δείτε στο παρακάτω video τη συγκλονιστική στιγμή

Σελίν Ντιόν: Παγκόσμια συγκίνηση από την ερμηνεία της

Yπενθυμίζεται ότι έπειτα από το τελετουργικό με την αφή της ολυμπιακής φλόγας, Celine Dion πήρε τη σκυτάλη ερμηνεύοντας το Hymne A L’Amour της θρυλικής Edith Piaf, καταχειροκροτούμενη από το πλήθος.

Υπενθυμίζεται πως η Celine Dion ανακοίνωσε το 2023 ότι πάσχει από ένα σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο, το Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ανθρώπου, με το οποίο παλεύει καθημερινά, έτσι ώστε να μην χάσει εντελώς τη μυϊκή της ανάπτυξη. H ίδια είχε αναγκαστεί να ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας περιοδείας της, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και σχετικό ντοκιμαντέρ, όπου καταγράφεται στιγμή προς στιγμή η καθημερινότητά της με την τρομακτική ασθένεια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
16:43ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέα λειτουργία στο TikTok: