«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Το χτύπημα της Χεζμπολάχ πυροδοτεί σενάρια πολέμου με το Ισραήλ

Αντίποινα του Ισραήλ για το χτύπημα της Χεζμπολάχ στο Γκολάν εν μέσω απειλών του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου 

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Το χτύπημα της Χεζμπολάχ πυροδοτεί σενάρια πολέμου με το Ισραήλ
AP
4'

Μεγάλη είναι η ανησυχία για μία νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή που μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ μετά το μακελαιό στα υψίπεδα του Γκολάν, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 παιδιά και νέοι από πολλαπλές ρουκέτες που έπληξαν χωριό στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε εξαπολύοντας αεροπορικές επιθέσεις σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, που αρνείται ότι ευθύνεται για το αιματοκύλισμα στο Γκολάν. Οι στόχοι των IDF περιελάμβαναν αποθήκες όπλων και υποδομές στη Σαμπιχ και το Μπουρτζ ελ- Σεμάλι κοντά στην Τύρο, την κοιλάδα Μπεκάα και τις περιοχές Καφρ Κίλα, Ραμπ αλ-Ταλατίνε, Χιάμ και Ταΐρ Χάρφα του νότιου Λιβάνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ διαμήνυσε ότι η Χεζμπολάχ «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές» με το μακελειό στο γήπεδο ποδοσφαίρου με 12 νεκρούς, κατά κύριο λόγο ανήλικοι.

«Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από τη Χεζμπολάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που πυροβολεί σκόπιμα αμάχους», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «ένας ιρανικός πύραυλος» προκάλεσε το θάνατο «των αγοριών και των κοριτσιών μας». «Η Χεζμπολάχ είναι η μόνη τρομοκρατική οργάνωση που έχει αυτές (τις ρουκέτες) στο οπλοστάσιό της», ανέφερε. «Το Ισραήλ θα ασκήσει το δικαίωμα και το καθήκον του να ενεργήσει σε αυτοάμυνα και θα απαντήσει στη σφαγή».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε νωρίτερα ορκιστεί ότι η Χεζμπολάχ θα «πληρώσει βαρύ τίμημα».

Πάντως ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ αρνήθηκαν την ευθύνη για το χτύπημα στο γήπεδο, ενώ η οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν, δήλωσε ότι δεν είχε «καμία απολύτως σχέση με το περιστατικό», ενώ κατηγόρησε εχθρικά ΜΜΕ για «ψευδείς ισχυρισμούς».

Το Ιράν προειδοποίησε την Κυριακή το Ισραήλ ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «νέα περιπέτεια» στον Λίβανο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι.

«Οποιαδήποτε δράση (...) του σιωνιστικού καθεστώτος μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της αστάθειας, της έλλειψης ασφάλειας και του πολέμου στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ θα φέρει την ευθύνη για τις «απρόβλεπτες συνέπειες και αντιδράσεις σε μια τέτοια ανόητη συμπεριφορά», προειδοποίησε επίσης ο Κανανί.

Οι ΗΠΑ, που ηγούνται των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου επαναβεβαίωσαν την πλήρη στήριξή τους στο Ισραήλ, καταδικάζοντας την επίθεση ως φρικτή, χωρίς ωστόσο να κατηγορούν ευθέως την Χεζμπολάχ.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι είναι ακλόνητη η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ και ότι «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό αυτών των τρομερών επιθέσεων κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής, οι οποίες πρέπει να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα». Η Γαλάζια Γραμμή αναφέρεται στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, την παρακολούθηση των οποίων έχει αναλάβει η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, γνωστή ως Unifil.

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Jeanine Hennis-Plasschaert και ο διοικητής της δύναμης Unifil αντιστράτηγος Aroldo Lázaro προειδοποίησαν ότι η περαιτέρω εντατικοποίηση των επιθέσεων «θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη πυρκαγιά που θα βύθιζε ολόκληρη την περιοχή σε μια καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία». Προέτρεψαν σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε επαφή τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον Λίβανο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή