Η άνοδος της Ινδίας στο παγκόσμιο τοπίο ηλεκτρονικών

Η Ινδία βρίσκεται σε ισχυρό βήμα στο ταξίδι της για να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή ηλεκτρονικών

Η άνοδος της Ινδίας στο παγκόσμιο τοπίο ηλεκτρονικών
8'

Ο τομέας ηλεκτρονικών ειδών της Ινδίας έχει αναδειχθεί ως κρίσιμος μοχλός για την ενσωμάτωση της χώρας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας (GVC) τα τελευταία χρόνια. Η επέκταση αυτού του τομέα αντανακλά τις στρατηγικές προσπάθειες της Ινδίας να εμβαθύνει τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο.

Ιστορικά, το θεμέλιο της οικονομικής επέκτασης και της παγκόσμιας κυριαρχίας ήταν η μεταποίηση. Με την Κίνα να πρωτοπορεί με το 28,4% της παγκόσμιας μεταποιητικής παραγωγής, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ινδία, η παγκόσμια προστιθέμενη αξία παραγωγής έφτασε τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα καταδεικνύει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η μεταποίηση για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι ισχυροί μεταποιητικοί τομείς σε ένα έθνος τείνουν να δημιουργούν μεγάλα ποσά απασχόλησης και να ενθαρρύνουν την επέκταση σε συμμαχικούς τομείς, γεγονός που υποστηρίζει ένα ευρύτερο οικονομικό οικοσύστημα.

Η Ινδία είναι μια παραγωγική μονάδα παραγωγής ισχύος σε διάφορους τομείς, με τα ηλεκτρονικά να αναπτύσσονται ως βασική βιομηχανία. Με τρέχουσα αποτίμηση 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, η ινδική βιομηχανία ηλεκτρονικών έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά.

Μεταξύ 2017 και 2022, η εγχώρια παραγωγή διπλασιάστηκε, υποδεικνύοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 13%. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση και οι κυβερνητικές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης είναι οι κύριοι μοχλοί αυτής της επέκτασης. Η ανάπτυξη του κλάδου αντανακλά τη σκόπιμη στροφή της Ινδίας προς το να γίνει παγκόσμιος κόμβος παραγωγής.

Για να υποστηρίξει τη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, η ινδική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια σειρά προγραμμάτων, όπως το Make in India, το Digital India, το πρόγραμμα Production Linked Incentive (PLI) και το Phased Manufacturing Program (PMP). Αυτές οι πρωτοβουλίες επιδιώκουν να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή, να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές και να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια.

Για παράδειγμα, η καμπάνια Make in India ενθαρρύνει τόσο τις εγχώριες όσο και τις ξένες επιχειρήσεις να παράγουν τα προϊόντα τους στην Ινδία, με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε παγκόσμιο κόμβο παραγωγής. Με παρόμοιο τρόπο, η πρωτοβουλία Digital India ενθαρρύνει τη βελτιωμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και την ψηφιακή υποδομή, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ευνοϊκή για την παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών.

Συγκεκριμένα, το 43% της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών της Ινδίας αποτελείται επί του παρόντος από κινητά τηλέφωνα, υπογραμμίζοντας την εκρηκτική ανάπτυξη του κλάδου που προωθείται από αυτές τις πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, το σχέδιο PLI προσφέρει οικονομικά κίνητρα για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών μεγάλης κλίμακας, αυξάνοντας την εξαγωγική ικανότητα και την παραγωγή. Οι σκόπιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να καθιερώσει την Ινδία ως σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή των ηλεκτρονικών είναι εμφανείς σε αυτά τα προγράμματα, τα οποία έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της επέκτασης του τομέα των ηλεκτρονικών.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας (GVC) έχουν φέρει επανάσταση στην κατασκευή, διαιρώντας τις διαδικασίες παραγωγής μεταξύ των χωρών, βελτιστοποιώντας την αποδοτικότητα κόστους και αξιοποιώντας την εξειδίκευση.

Αυτή η αλλαγή φαίνεται καλύτερα στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, όπου χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, η Ιαπωνία, το Μεξικό και η Μαλαισία κυριαρχούν σε διαφορετικά στάδια παραγωγής και έχουν ισχυρή ισχύ στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτά τα έθνη έχουν δημιουργήσει πολύπλοκα οικοσυστήματα για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών που τους επιτρέπουν να ελέγχουν διάφορα μέρη της αλυσίδας αξίας, από την παραγωγή εξαρτημάτων και πρώτων υλών μέχρι την τελική συναρμολόγηση και διανομή.

Η συμμετοχή της Ινδίας στα παγκόσμια ηλεκτρονικά GVC επεκτείνεται με βελτιωμένη ενοποίηση με τα GVC. Οι ισχυρές εξαγωγές του κλάδου πρόσθεσαν 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις συνολικές εξαγωγές προϊόντων της Ινδίας το 23ο έτος, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές της να αναλάβει το προβάδισμα στη διεθνή αγορά. Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών προϊόντων της Ινδίας αυξήθηκαν από 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2016-17 σε 28,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24. Η Ινδία επικεντρώνεται τώρα στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, από την Ε&Α έως την τελική κατασκευή και εξαγωγή, προκειμένου να αυξήσει την ενσωμάτωσή της με τα GVC.

Αυτή η σημαντική άνοδος των εξαγωγών αποτελεί απόδειξη της αυξανόμενης ανδρείας της Ινδίας στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών, ο οποίος έχει πλέον φτάσει στους 3 κορυφαίους παγκοσμίως κατά το 1ο τρίμηνο 2024-25.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Σρι Ναρέντρα Μόντι Τζι, εξέφρασε πρόσφατα την τεράστια χαρά για αυτό το επίτευγμα, αποδίδοντας την επιτυχία στο καινοτόμο πνεύμα της νεολαίας της Ινδίας, ή αλλιώς «Yuva Shakti». Τόνισε ότι η Ινδία παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση αυτής της δυναμικής, με γνώμονα τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες όπως το Make in India.

Επιπλέον, ο υπουργός Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής της Ένωσης, Shri Ashwini Vaishnaw, τόνισε πρόσφατα σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών της Bharat έχουν πλέον εκτιναχθεί πέρα ​​από πολύτιμους λίθους και κοσμήματα, εξασφαλίζοντας την τρίτη θέση μεταξύ των 10 κορυφαίων εξαγωγών της Ινδίας μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 25ου έτους. Αυτό το ορόσημο, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εξαγωγών iPhone της Apple από την Ινδία, υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του τομέα και τον αντίκτυπο των στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών

Η Ινδία επικεντρώνεται τώρα στην ενίσχυση των σχεδιαστικών της ικανοτήτων και στην τοπική προσαρμογή περισσότερων εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, προκειμένου να γίνει πιο αυτάρκης και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να τονωθεί η πρόσθετη ανάπτυξη και να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές, η κυβέρνηση υποστηρίζει επενδύσεις Ε&Α, συνεργασίες με κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας και υποστηρικτική νομοθεσία.

Το Ταμείο Ανάπτυξης Ηλεκτρονικών (EDF), τα προγράμματα PLI και το Πρόγραμμα Semicon India ασχολούνται με το οικοσύστημα παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών στο σύνολό του. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενθαρρύνουν την κατασκευή αγαθών σε διάφορες αγορές, όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, τηλεπικοινωνίες, υλικό πληροφορικής και ηλεκτρονικά είδη αυτοκινήτου.

Ένας από τους κρίσιμους τομείς για στρατηγικές επενδύσεις είναι η ανάπτυξη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Η Ινδία έχει επικεντρωθεί σωστά στην ενίσχυση των δεσμών του Πανεπιστημίου και του Induatryn καθώς οι συνεργασίες μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανίας θα διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα σπουδών παραμένει σχετικό και ενημερωμένο με τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.

Με προγράμματα όπως το National Logistics Policy, το οποίο προσπαθεί να μειώσει το κόστος εφοδιαστικής και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού σε εθνικό επίπεδο, η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση για τη βελτίωση των υποδομών για τη διατήρηση του μεταποιητικού τομέα. Στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) είναι απαραίτητες για την προώθηση της καινοτομίας και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Η κυβέρνηση δικαίως επικεντρώνεται στην έρευνα και ανάπτυξη αιχμής για την υποστήριξη του περιβάλλοντος που δημιουργείται μέσω της συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ο National Infrastructure Pipeline (NIP) στοχεύει να επενδύσει πάνω από 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής σε ολόκληρη τη χώρα έως το 2025. Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις στις μεταφορές, την ενέργεια και τις ψηφιακές υποδομές, που είναι ζωτικής σημασίας για τον τομέα των ηλεκτρονικών. Η βελτιωμένη υποδομή θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και θα κάνει τους Ινδούς κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών πιο ανταγωνιστικούς στις παγκόσμιες αγορές.

Η Ινδία βρίσκεται σε ισχυρό βήμα στο ταξίδι της για να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή ηλεκτρονικών. Η ανάπτυξη του κλάδου, που ενισχύεται από υποστηρικτικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες και την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, καταδεικνύει τις δυνατότητές του να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Οι συλλογικές προσπάθειες της κυβέρνησης, της βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού κόσμου θα ωθήσουν την Ινδία προς ένα μέλλον αυξημένης αυτοδυναμίας, παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ευημερίας. Αυτή η τροχιά όχι μόνο υπόσχεται σημαντική δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομικά οφέλη, αλλά επίσης τοποθετεί την Ινδία ως βασικό παράγοντα στο παγκόσμιο τοπίο των ηλεκτρονικών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή