Οι αρχαιολόγοι φοβούνται να μπουν στο τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας - Tι φοβούνται

Ο τάφος του Qin Shi Huang εξακολουθεί να παραμένει αναλλοίωτος για έναν δυσοίωνο λόγο.

Οι αρχαιολόγοι φοβούνται να μπουν στο τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας - Tι φοβούνται
LadBible/ GettyImages
3'

Μεγάλο μέρος της δουλειάς των αρχαιολόγων είναι να σκάβουν και να φέρνουν στο φως χαμένα κομμάτια του παρελθόντος. Όμως, φοβούνται να ψάξουν στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας για έναν αρκετά σκοτεινό λόγο.

Η τελευταία κατοικία του Qin Shi Huang στην επαρχία Shaanxi φυλάσσεται από τους μαχητές Terracota καθώς και από χιλιάδες πήλινα γλυπτά που απεικονίζουν τους πιστούς στρατιώτες και τα άλογά του.

Αγρότες ανακάλυψαν το 1974 αυτό το μνημείο, το οποίο εκτιμάται ότι εκτείνεται σε 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο αυτοκράτορας και ο μεταθανάτιος στρατός του παρέμεναν ανεξερεύνητοι για αιώνες, μέχρι που ανακαλύφθηκε αυτό το απίστευτο εύρημα - και οι αρχαιολόγοι ανυπομονούσαν να ρίξουν μια ματιά σε αυτό.

Οι ανασκαφείς έχουν ξεθάψει μερικά εξαιρετικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων όπλων και άλλων αντικειμένων.

Ωστόσο παρά τη ευρήματα που έχουν ανακαλύψει στην ευρύτερη περιοχή, αποφεύγουν τον ίδιο τον τάφο του Qin Shi Huang.

Ο φόβος των εξερευνητών δεν έγκειται στο γεγονός πως ο τάφος πλαισιώνεται από περισσότερους από 8.000 πέτρινους πολεμιστές.

Qin Shi Huang's tomb is flanked by thousands of Terracotta soldiers.

Σύμφωνα με έναν πρώιμο Κινέζο ιστορικό η είσοδος στον θάλαμο όπου βρίσκεται ο αυτοκράτορας μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες.

Ο Sima Qian, ο επονομαζόμενος «πατέρας της κινεζικής ιστοριογραφίας», ισχυρίζεται ότι ο τάφος είναι γεμάτος με περίτεχνες παγίδες - όπως μηχανικά ρέοντα ποτάμια υδραργύρου - για να αποτρέψει τους εισβολείς.

Στο ιστορικό βιβλίο του «The Shiji», προειδοποίησε ότι υπάρχουν επίσης βαλλίστρες που «λειτουργούν αυτόματα» και πυροβολούν όποιον προσπαθήσει να ανασκάψει τον χώρο.

Φαίνεται ότι ο Qian μπορεί να είχε δίκιο με τη θεωρία του, καθώς μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι υπήρχαν αφύσικα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στην περιοχή.

Το έγγραφο ανέφερε: «Ο εξαιρετικά πτητικός υδράργυρος μπορεί να διαφεύγει μέσω ρωγμών, οι οποίες αναπτύχθηκαν στη δομή με την πάροδο του χρόνου, και η έρευνά μας υποστηρίζει τις αρχαίες χρονικές καταγραφές σχετικά με τον τάφο, ο οποίος πιστεύεται ότι δεν ανοίχτηκε ποτέ».

Είναι επίσης αρκετά ταιριαστό, δεδομένου ότι ο Qin Shi Huang φέρεται να είχε εμμονή με την κατανάλωση υδραργύρου στην προσπάθειά του να επιτύχει την αθανασία.

Some artefacts inside the chamber might not survive seconds in Xi'an's dry climate.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο θάνατός του σε ηλικία 49 ετών μπορεί να προήλθε από δηλητηρίαση από υδράργυρο, καθώς έπινε συχνά κρασί με το στοιχείο αυτό.

Ο αυτοκράτορας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που κυβέρνησε την ενοποιημένη Κίνα από το 221 π.Χ. έως το 210 π.Χ., λέγεται ότι θάφτηκε σε έναν αεροστεγή τάφο που έχει περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

Εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να είναι γεμάτος παγίδες, υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η διατάραξη του τάφου θα μπορούσε να καταστρέψει τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν.

Όταν ανασκάφηκαν μέλη του στρατού της Τερακότα, οι ζωγραφισμένες επιφάνειες ορισμένων από αυτά άρχισαν να ξεφλουδίζουν και να ξεθωριάζουν. Και αν εκτίθεντο στο ξηρό κλίμα του Σιάν, το χρωματιστό επίχρισμα των αγαλμάτων θα ξεφλούδιζε μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά.

Οι αρχαιολόγοι φέρεται να έχουν εξετάσει την ιδέα να ερευνήσουν τον τάφο με μη επεμβατικές μεθόδους, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη.

Ίσως μερικές φορές, τα πράγματα είναι καλύτερα να μένουν ανέγγιχτα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή