Περισσότερα από 100 δελφίνια είχαν εγκλωβιστεί σε ποταμό - «Η μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης»

Ο ποταμός Herring «Gut» είναι μια συχνή τοποθεσία προσάραξης δελφινιών
2'

Στα ανοιχτά του Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης και σε ρηχές λάσπες εγκλωβίστηκαν 125 δελφίνια με τους διασώστες να αποκαλούν το περιστατικό ένα από τα μεγαλύτερα μεμονωμένης μαζικής προσάραξης των τελευταίαψν δεκαετιών.

Πιο συγκεκριμένα, αρχικά οι διασώστες είχαν πληροφορίες για 10 δελφίνια ωστόσο, καθώς οι διασώστες έφτασαν στη σκηνή, εντόπισαν τελικά συνολικά 125 ζώα, τον μεγαλύτερο ενιαίο μαζικό προσάραξη στην 26χρονη ιστορία της IFAW στο Cape Cod, σύμφωνα με την ομάδα σε δελτίο τύπου.

«Φτάσαμε σε κάτι που φαινόταν να είναι 80 με 100 δελφίνια στις ρηχές λάσπες του ποταμού Χέρινγκ του Wellfleet, ένα παγκόσμιο επίκεντρο μαζικών προσάραξης», δήλωσε η Misty Niemeyer, συντονιστής προσάραξης για την IFAW.

«Ήμασταν σε θέση να παρέχουμε υποστηρικτική φροντίδα, να βοηθήσουμε όσους δυσκολεύονταν και να τους κρατήσουμε άνετα και έτοιμους για την επερχόμενη παλίρροια».

Τα δελφίνια συγκεντρώθηκαν σε μια άκρως συντονισμένη προσπάθεια απόκρισης για να ενθαρρύνουν την κίνησή τους πίσω σε βαθύτερα νερά, πρώτα με τα πόδια και στη συνέχεια μεταβαίνουν σε προσπάθειες βαρκάδας καθώς το νερό επέστρεφε στην υψηλή παλίρροια στις 4:56 μ.μ. Δύο σκάφη IFAW και το Wellfleet Harbormaster συνέχισαν τις προσπάθειές τους μέχρι τη δύση του ηλίου στις 8:15 μ.μ.

Ο ποταμός Herring «Gut» είναι μια συχνή τοποθεσία προσάραξης λόγω του σχήματος που μοιάζει με αγκίστρι και των ακραίων παλιρροϊκών διακυμάνσεων.

«Αυτή η διάσωση είχε πολλές προκλήσεις λόγω του αριθμού των δελφινιών, του μεγάλου μεγέθους πολλών από τα ζώα, του πόσο απλωμένα ήταν σε μια μεγάλη περιοχή, των δύσκολων συνθηκών λάσπης και των περίπλοκων τοποθεσιών από τις οποίες μπορούσαμε να τα φτάσουμε», είπε ο Niemeyer και πρόσθεσε: «Ήταν μια εξαντλητική απάντηση 12 ωρών κάτω από τον αδυσώπητο ήλιο, αλλά η ομάδα κατάφερε να ξεπεράσει τις διάφορες προκλήσεις και να δώσει στα δελφίνια την καλύτερη ευκαιρία για επιβίωση».

Στην όλη προσπάθεια την Παρασκευή συμμετείχαν πάνω από 150 άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 25 μέλη του προσωπικού της IFAW και 100 εκπαιδευμένοι εθελοντές.

Το πρώτο ελαφρύ πρωί του Σαββάτου, μια ομάδα IFAW βρέθηκε στο νερό για να βρει 10 από τα δελφίνια να κολυμπούν σε μια επικίνδυνη περιοχή και οι προσπάθειες ήταν επιτυχείς για να τα οδηγήσουν σε βαθύτερα νερά.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δηλώνει ότι μπορεί να συμβεί προσάραξη εάν τα δελφίνια αποπροσανατολιστούν από την υποβρύχια ηχορύπανση.