Ιράν: Έδινε 100.000 ευρώ σε ισραηλινό για να δολοφονήσει αξιωματούχους της χώρας

Πώς από τα γκράφιτι και τα λίγες δεκάδες ευρώ, ο ισραηλινός πολίτης έφτασε να οργανώνει τη δολοφονία αξιωματούχων της χώρας του μέσω... Telegram

Ιράν: Έδινε 100.000 ευρώ σε ισραηλινό για να δολοφονήσει αξιωματούχους της χώρας
Αρχείου AP
3'

Ένας 35χρονος Ισραηλινός παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει Ισραηλινούς αξιωματούχους κατ' εντολή του Ιράν, ανακοίνωσαν την Τετάρτη η αστυνομία του Ισραήλ και η εισαγγελία.

Ο Βλαντιμίρ Βερχόβσκι, από το κεντρικό Ισραήλ, κατηγορήθηκε για επαφές με ξένους πράκτορες, μεταφορά όπλου και συνωμοσία για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Βερχόβσκι ήρθε σε επαφή κάποια στιγμή τον Αύγουστο του 2024 με μια «οντότητα» που λειτουργούσε για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος παρουσιάστηκε ως Ισραηλινός πολίτης που ζούσε στον Καναδά, αποκαλώντας τον εαυτό του "Eli".

Ο Βερχόβσκι εκτέλεσε μια σειρά εντολών του "Eli", παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι ήταν εχθρός του κράτους του Ισραήλ, με αντάλλαγμα μεταφορές μεταξύ 30 και 200 δολαρίων σε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων.

Οι εργασίες συντονίζονταν στα αγγλικά μέσω της εφαρμογής Telegram. Οι εντολές περιλάμβαναν το γράψιμο με σπρέι γκράφιτι στα αγγλικά και στα εβραϊκά συνθημάτων τύπου "HITLER=NETANYAHU", σε διάφορες τοποθεσίες.

Έθαψε επίσης συσκευές εντοπισμού πίσω από ένα σταθμό λεωφορείων και βιντεοσκόπησε διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ.

Για να επικοινωνεί με τον "Eli", ο Verhovsky αγόρασε ένα ειδικό κινητό τηλέφωνο, το οποίο πληρώθηκε με χρήματα που έλαβε από τον "Eli" για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Βερχόβσκι συμφώνησε να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με έναν κάτοικο του Τελ Αβίβ και φωτογράφισε το εσωτερικό του κτιρίου στο οποίο κατοικούσε. Τέλος, ο Βερχόφσκι συμφώνησε να σκοτώσει έναν Ισραηλινό επιστήμονα, με αντάλλαγμα 100.000 δολάρια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Ιρανός πράκτορας τον έστειλε να πάρει ένα όπλο από μια τσάντα σε μια διακριτική δημόσια τοποθεσία, για να το χρησιμοποιήσει στη δολοφονία.

Όταν επέστρεψε από την ανάκτηση του όπλου, ο Βερχόβσκι συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται να εμφανιστεί σε δικαστήριο την Τετάρτη για παράταση της προφυλάκισής του.

"Ο κατηγορούμενος διέπραξε τα αδικήματα ενώ το κράτος του Ισραήλ διεξήγαγε έναν από τους πιο δύσκολους πολέμους που γνώρισε ποτέ, σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν", σημείωσε ο εισαγγελέας κατά την ακροαματική διαδικασία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Η ανακοίνωση των κατηγοριών του Βερχόφσκι ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη σύλληψη άλλων δύο Ισραηλινών για τη διενέργεια μιας σειράς πράξεων δολιοφθοράς για λογαριασμό του Ιράν και τη συνωμοσία για τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου ισραηλινού στελέχους.

Δεν ήταν σαφές εάν οι δύο επιχειρήσεις συνδέονταν μεταξύ τους.

Η Shin Bet τους τελευταίους μήνες έχει ανακοινώσει μια σειρά ιρανικών συνωμοσιών, στις οποίες το Ιράν είχε προσπαθήσει να ξεγελάσει διαδικτυακά Ισραηλινούς για να εκτελέσουν αποστολές για λογαριασμό της Τεχεράνης.

Τον περασμένο μήνα, ένας Ισραηλινός πολίτης συνελήφθη αφού φέρεται να είχε στρατολογηθεί από το Ιράν για να προωθήσει σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, του υπουργού Άμυνας ή του επικεφαλής της Shin Bet.

Τον Ιανουάριο, οι αρχές αποκάλυψαν ένα σχέδιο στο οποίο Ισραηλινοί φέρονται να στρατολογήθηκαν για να συλλέγουν πληροφορίες για προσωπικότητες υψηλού προφίλ.

*Με πληροφορίες από το Times of Israel

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή