Νηνεμία μετά την καταιγίδα στην Αίγυπτο

Ηρεμία επικρατεί σήμερα το πρωί στους δρόμους του Καΐρου, μετά τις χθεσινές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Χθες δύο...

3'

Ηρεμία επικρατεί σήμερα το πρωί στους δρόμους του Καΐρου, μετά τις χθεσινές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Χθες δύο διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους, σε σειρά διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν στη διάρκεια της νύχτας και με δακρυγόνα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, κοντά σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.


Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Μουμπάρακ παραιτήσου" ή "η Τυνησία είναι η λύση", χιλιάδες Αιγύπτιοι συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τις σημαντικότερες από το 1977. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως "η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει μια σημαντική ευκαιρία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού και να επιδιώξει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής και θα βοηθήσουν στην ευημερία της Αιγύπτου".


Από την πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ είναι σταθερή και αναζητά τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες του λαού. "Υποστηρίζουμε το θεμελιώδες δικαίωμα της έκφρασης και της συνάθροισης για όλους τους ανθρώπους και ζητάμε από όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη βία", τόνισε η Κλίντον.


Περίπου 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε διαφορετικές συνοικίες του Καΐρου, οι περισσότεροι όμως από αυτούς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, 20 ως 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.


Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε έκκληση "να σταματήσουν οι συγκεντρώσεις ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στη δημόσια τάξη" και κατηγόρησε το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων ότι βρίσκεται πίσω από τις συγκρούσεις.


Σε όλοι τη χώρα, οι διαδηλωτές αναφέρονταν στην λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία που προκάλεσε την πτώση του προέδρου της χώρας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, μετά 23 χρόνια. "Ψωμί, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια", φώναζαν οι διαδηλωτές, ζητώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ.


Πολλές οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας κάλεσαν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους για να αλλάξει την Τρίτη από "Ημέρα της Αστυνομίας" σε "Ημέρα εναντίον των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας". Ο Μοχαμάντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή.


Με περισσότερους από 80 εκατομμύρια κατοίκους, η Αίγυπτος είναι η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου. Όμως το 40% του πληθυσμού της ζει με λιγότερα από δύο δολάρια κατά κεφαλήν ημερησίως. Ο 82χρονος Μουμπάρακ ασκεί την εξουσία από το 1981. Προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ο γιος του Γκαμάλ, 47 ετών, θεωρείται ως ο πιθανότερος διάδοχός του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή