Τα βρετανικά ΜΜΕ για το «ριψοκίνδυνο στοίχημα» του Κάμερον

Τα βρετανικό ταμπλόιντ θριαμβολογούν για την υπόσχεση του Ντέιβιντ Κάμερον να οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ οι υπόλοιπες εφημερίδες κάνουν λόγο για «ριψοκίνδυνο στοίχημα».

Τα βρετανικά ΜΜΕ για το «ριψοκίνδυνο στοίχημα» του Κάμερον
2'

«Η Βρετανία θα έχει το δημοψήφισμά της για την Ευρώπη», ανακοινώνει θριαμβευτικά στην πρώτη σελίδα της η λαϊκή «Ντέιλι Εξπρές», κάνοντας λόγο για μια «νίκη στη σταυροφορία» της εναντίον «των Βρυξελλών και των παρεμβάσεών τους».

Η «Σαν», η οποία διεξήγε επίσης εκστρατεία για να διεξαχθεί δημοψήφισμα, εκφράζει κι αυτή την ικανοποίησή της και την ελπίδα πως η ομιλία του Κάμερον θα είναι «η αρχή του τέλους» της βρετανικής συμμετοχής στην ΕΕ.

«Θα είναι η πρώτη φορά που εκατομμύρια ψηφοφόροι θα μπορέσουν να πουν τη γνώμη τους για την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για την κοινή αγορά το 1975», υπενθυμίζει η «Ντέιλι Μέιλ». Ωστόσο το δημοψήφισμα αυτό «είναι το μεγαλύτερο στοίχημα» του Ντέιβιντ Κάμερον από την αρχή της θητείας του, παρατηρεί.

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αναρωτιέται αν «η προοπτική ενός δημοψηφίσματος στο μέλλον, στο οποίο ο Κάμερον θα διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής στους κόλπους της ΕΕ, θα είναι επαρκής για να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες» των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών.

Η «Γκάρντιαν» κάνει λόγο από την πλευρά της «για τη στιγμή της αλήθειας για έναν άνθρωπο που αποφεύγει τον κίνδυνο», ο οποίος «αμφιταλαντευόταν και δίσταζε» στη διάρκεια ολόκληρου του πρώτου φετινού εξαμήνου σχετικά με τη στάση που θα κρατούσε στο θέμα αυτό.

Το σχέδιό του «κρύβει πολλές παγίδες», υπογραμμίζει η εφημερίδα, διότι οι Βρετανοί επιχειρηματίες μπορούν «να υψώσουν τη σημαία της εξέγερσης». Ο Κάμερον θα πρέπει εξάλλου να αντιμετωπίσει την οργή των φιλελεύθερων δημοκρατών εταίρων του στους κόλπους του συνασπισμού, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ευρωπαϊστές, καθώς και την αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων του, εξηγεί.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» απηχούν τις ανησυχίες των επιχειρηματικών κύκλων. «Είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου, η οποία θα θέσει σε δοκιμασία τη βούληση του Παρισιού και του Βερολίνου να αποδεχθούν μια αναθεώρηση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ».

Οι «Τάιμς» κάνουν επίσης λόγο για «μια ομιλία κλειδί» της θητείας του Κάμερον: «το χρονοδιάγραμμα» του πρωθυπουργού, γράφουν, «εξαρτάται από δύο πράγματα: μια πλήρη νίκη των συντηρητικών το 2015 και τη βούληση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Γερμανίας, να γράψουν νέους κανονισμούς για την ευρωζώνη (...) οι οποίοι θα επιτρέψουν στον κ. Κάμερον να αποσπάσει παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την υποστήριξή του».

Διαβάστε επίσης:

Δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μέχρι το 2017

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή