ΗΠΑ:Έμμεσο «όχι» στους όρους Β. Κορέας για αναβίωση διπλωματικής οδού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «ανοιχτές» στο ενδεχόμενο «αυθεντικών και αξιόπιστων» διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Κορέα, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Πιόνγκ Γιάνγκ θα επιδείξει την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της σχέδια, όπως διαμήνυσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος, λίγες ώρες αφότου ο Βορράς έθεσε τους δικούς του όρους για την ανασύσταση της διπλωματικής οδού.

ΗΠΑ:Έμμεσο «όχι» στους όρους Β. Κορέας για αναβίωση διπλωματικής οδού
2'

«Είμαστε ανοιχτοί σε αυθεντικές, αξιόπιστες διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό θα απαιτήσει ξεκάθαρα σινιάλα από το βορειοκορεατικό καθεστώς, σινιάλα που δεν έχουμε δει έως τώρα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

«Οι πολεμοχαρείς ενέργειες και κουβέντες που έχουμε δει να πηγάζουν από το καθεστώς της Βορείου Κορέας, στην πράξη, καταδεικνύουν το αντίθετο», συμπλήρωσε ο κ. Έρνεστ.

Τα σχόλια του Λευκού Οίκου έρχονται ουσιαστικά ως απάντηση στους όρους που έθεσε νωρίτερα η Πιόνγκ Γιάνγκ ως προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Μεταξύ άλλων, ο Βορράς αποσαφήνισε ότι αξιώνει την κατάργηση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην απομονωμένη χώρα από τα Ηνωμένα Έθνη, την απόσυρση όλων των πυρηνικών όπλων που διαθέτει η Ουάσιγκτον στην περιοχή, και των τερματισμό των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που διενεργούνται στην κορεατική χερσόνησο από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νοτίου Κορέας.

«Ο διάλογος δεν δύναται ποτέ να συνοδεύεται από πράξεις πολέμου», σημείωσε χαρακτηριστικά στην επίμαχη ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας της Πιόνγκ Γιάνγκ, κορυφαία Αρχή της ασιατικής χώρας. Η ανακοίνωση μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο της Βορείου Κορέας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 28.500 στρατιώτες στη Νότιο Κορέα, ένα κληροδότημα του εμφυλίου πολέμου που ρήμαξε την χερσόνησο μεταξύ του 1950 και του 1953. Η σύγκρουση έληξε με εκεχειρία, κι όχι με την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, γεγονός που σημαίνει πως, τεχνικά, Βορράς και Νότος παραμένουν σε καθεστώς πολέμου.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Πιόνγκ Γιάνγκ προειδοποίησε πως θεωρεί ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται εκ νέου σε κατάσταση πολέμου, ενώ έχει απειλήσει πως θα εξαπολύσει πυρηνική επίθεση εναντίον του Νότου ή της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη νήσο του Γκουάμ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή