Συνελήφθη δημοσιογράφος στην Τυνησία

Ένας Τυνήσιος δημοσιογράφος ονόματι Ζίεντ ελ Χένι τέθηκε σε προσωρινή κράτηση διότι είχε κατηγορήσει έναν εισαγγελέα ότι χάλκευσε τις κατηγορίες για τη σύλληψη ενός εικονολήπτη, ο οποίος είχε απαθανατίσει την επίθεση με αυγά που δέχθηκε υπουργός, ανακοίνωσαν σήμερα οι συνήγοροί του.

Συνελήφθη δημοσιογράφος στην Τυνησία
1'

«Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε ήδη πριν από την κατάθεσή μας και προτού καν κλητευθεί για ανάκριση ο Ζίεντ ελ Χένι. Η κράτηση αυτή είναι παράνομη», είπε ο δικηγόρος Μουφίντα Μπέλγριθ στους δημοσιογράφους μετά τη μετάβασή του, έπειτα από πρόσκλησή του, στον ανακριτή.

Η επικεφαλής του σωματείου των Τυνήσιων δημοσιογράφων (SNJT) Νετζίμπα Χαμρούνι επιβεβαίωσε ότι ο ελ Χένι «συνελήφθη έπειτα από την έκδοση εντάλματος κράτησής του».

Η δίωξη κατά του δημοσιογράφου ασκήθηκε γιατί κατηγόρησε τον (γενικό) εισαγγελέα της δημοκρατίας Τάρεκ Σκίουα ότι κατασκεύασε τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά του εικονολήπτη Μουράντ Μεχέρζι, για συμμετοχή στην επίθεση με αυγά κατά του υπουργού Μάχντι Μαμπρούκ.

Ο εικονολήπτης, που πέρασε τρεις εβδομάδες σε προσωρινή κράτηση προτού αφεθεί ελεύθερος την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαιώνει πως δεν γύρισε τη σκηνή, μία εκδοχή των γεγονότων που επιβεβαίωσε κι ο δράστης της επίθεσης, ο σκηνοθέτης Νασρεντίν Σίλι.

Αλλά και ο συνήγορος του Μαμπρούκ είχε δηλώσει ενώπιον της δικαιοσύνης την περασμένη εβδομάδα πως ο εικονολήπτης έκανε τη δουλειά του την ώρα που τραβούσε τη σκηνή.

Λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του, ο ελ Χένι είχε επαναλάβει τις κατηγορίες κατά του εισαγγελέα μέσω Facebook, ενώ πριν τη σύλληψή του η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) είχε στηλιτεύσει έντονα τις διώξεις κατά του ελ Χένι και άλλων, κατηγορώντας τις δικαστικές αρχές για επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή