Αφγανιστάν: Απεβίωσε η αστυνομικός που δέχθηκε χθες επίθεση

Η αξιωματούχος της αφγανικής αστυνομίας, η οποία δέχθηκε χθες, Κυριακή, επίθεση από ενόπλους στο νότο της χώρας, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά της και έγινε έτσι το πιο πρόσφατο θύμα της βίας κατά των γυναικών που κατέχουν δημόσια αξιώματα στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Αφγανιστάν: Απεβίωσε η αστυνομικός που δέχθηκε χθες επίθεση
2'


Η 38χρονη Νιγκάρ, μητέρα δύο παιδιών, ήταν η πιο υψηλόβαθμη γυναίκα στην αστυνομία της νότιας επαρχίας Χελμάντ, μιας από τις πιο ασταθείς της χώρας.

Ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν χθες πυρ εναντίον της σε ένα δρόμο δίπλα στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Λασκάρ Γκαχ, την πρωτεύουσα της Χελμάντ.

Η Νιγκάρ εισήχθη στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και "απεβίωσε σήμερα (Δευτέρα) το πρωί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών από σοβαρό τραύμα στο λαιμό", δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης Όμαρ Ζαουάκ.

Ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η Νιγκάρ εργαζόταν εδώ και επτά χρόνια στη Χελμάντ και είχε πρόσφατα προαχθεί στο βαθμό της ερευνήτριας.

Απαντώντας το καλοκαίρι σε ερωτήσεις τοπικών μέσων ενημέρωσης, είχε διαβεβαιώσει, παρά τις θανατικές απειλές εναντίον της, ότι δεν φοβάται να ασκήσει το επάγγελμά της σ' αυτή την πολύ συντηρητική επαρχία όπου τα δικαιώματα των γυναικών λίγο μόνον εξελίχθηκαν μετά την πτώση των Ταλιμπάν, το 2001.

Η ανακοίνωση του θανάτου της προκάλεσε πολλές αντιδράσεις αγανάκτησης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

"Οι τρομοκράτες έκαναν να σωπάσει άλλη μια υπεύθυνη της αστυνομίας στο Αφγανιστάν", κατήγγειλε στο Twitter η Ουάζμα Φρογ, μια αφγανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η κυβέρνηση της Κανταχάρ, επαρχίας γειτονικής της Χελμάντ, υπέβαλε "συλλυπητήρια στην οικογένεια της Νιγκάρ, μιας αστυνομικού που έχασε τη ζωή της θέλοντας να υπερασπιστεί τη χώρα της".

Νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι, η προκάτοχος της Νιγκάρ ως η πιο υψηλόβαθμη γυναίκα της Χελμάντ, η Ισλάμ Μπίμπι, μια από τις διασημότερες γυναίκες αστυνομικούς του Αφγανιστάν, είχε δολοφονηθεί από ενόπλους.

Λίγο πριν δολοφονηθεί, η Μπίμπι είχε γνωστοποιήσει πως δεχόταν τακτικά απειλές κατά της ζωής της από ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο αδελφός της, που κατέκριναν την επιλογή της για να σταδιοδρομήσει.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή