Αισιοδοξία για την άρση του αδιεξόδου στις ΗΠΑ
Σχεδόν δυο εβδομάδες έχουν περάσει από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Και παρόλες τις διαπραγματεύσεις η λύση στο αδιέξοδο ακόμα δεν έχει βρεθεί
Ωστόσο φως στο τούνελ του ομοσπονδιακού λουκέτου φάνηκε να πλησιάζει μετά τις τελευταίες συνάντησεις του Μπαράκ Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικανούς.
Αν και δεν προέκυψε συγκεκριμένη συμφωνία, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, με πηγές του στρατοπέδου των Ρεπουμπλικανών να αναφέρουν ότι μπορεί να προκύψει συμφωνία ακόμα και τα επόμενα εικοσοτετράωρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρεπουμπλικάνοι πρότειναν στον πρόεδρο Ομπάμα προσωρινή αύξηση του ορίου για το χρέος προκειμένου να αποφευχθεί η χρεωκοπία.
Μετά τη συνάντηση ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού, δήλωσε στους δημοσιογράφος ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν είπε ούτε «ναι» ούτε «όχι» στο σχέδιο.
«Είναι ώρα να δείξουμε τις ηγετικές μας ικανότητες. Είναι ώρα οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις να ξεκινήσουν και ελπίζω ότι ο πρόεδρος θα δει την κατάσταση ως ευκαιρία και ως ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά μας για να συναντηθούμε στο μέσον προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Ο πρόεδρος είναι ευτυχής που επικρατούν πιο ψύχραιμες φωνές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και γιατί τουλάχιστον αναγνωρίζεται ότι η πτώχευση δεν είναι επιλογή» δήλωσε από την πλευρά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Η αισιοδοξία με την οποία εκφράζονται στελέχη και των δύο πλευρών, επηρέασε μάλιστα και τις αγορές, που έδειξαν να ανακουφίζονται τις τελευταίες ημέρες σημειώνοντας ανοδικές τάσεις.
Οι Ρεπουμπλικανοί πάντως για αρκετό διάστημα εμφανίζονταν αδιάλλακτοι, τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία είχε μπει για τα καλά στον «πάγο»
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η οικονομία είναι υπό αναστολή. Όλο και περισσότερα προγράμματα και έργα καθυστερούν και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται στο ΑΕΠ» σχολίασε ο οικονομολόγος Στίβεν Ρικιούτο.
Το «λουκέτο» μπήκε την Τετάρτη 8/11, όταν ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να διακόψουν τη λειτουργία τους. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν να συμφωνήσουν στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, γεγονός που οδήγησε σε υποχρεωτική αργία 800.000 υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και περίπου άλλο 1 εκατομμύριο σε εργασία δίχως αμοιβή.
Σχεδόν 800 χιλιάδες από τους 2 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους αναγκάστηκαν να παραμείνουν σπίτι τους, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το λουκέτο στοιχίζει στην αμερικανική οικονομία 300 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Σε εθνικό επίπεδο δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα. Αν διαρκέσει τελικά δύο εβδομάδες μπορεί να αφαιρέσει από το αμερικανικό ΑΕΠ από 0,9 εως 1,4%.
Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον το ομοσπονδιακό λουκέτο των 26 ημερών στοίχισε στην αμερικανική οικονομία 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποσό ελάχιστο σε σύγκριση με το πρόβλημα αυτή τη φορά.
Το λουκέτο προκάλεσε προβλήματα και στον τομέα του τουρισμού. Το 1995 ο τουρισμός δέχτηκε μεγάλο πλήγμα, όχι μόνο γιατί ήταν κλειστά τα τουριστικά αξιοθέατα, αλλά και γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούσαν να πάρουν βίζα.
Διαβάστε επίσης:
Διαπραγματεύσεις Ομπάμα - Ρεπουμπλικανών για άρση του αδιεξόδου
Η μάχη του προϋπολογισμού μαίνεται στις ΗΠΑ
Ομπάμα: Προς βέτο σε νομοσχέδιο για δικομματική επιτροπή
Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Ομπάμα
Πρόσκληση Ομπάμα σε Ρεπουμπλικάνους για συνομιλίες στο Λευκό Οίκο