Σιέρα Λεόνε: Περίπου 800 στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στις κλινικές

Ο στρατός της Σιέρα Λεόνε κινητοποίησε σήμερα 800 στρατιώτες γύρω από τις κλινικές όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα προκειμένου να γίνουν σεβαστά τα μέτρα της καραντίνας, δήλωσε ο συνταγματάρχης Μάικλ Σαμούρα, εκπρόσωπος του στρατού.

Σιέρα Λεόνε:  Περίπου 800 στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στις κλινικές
3'


«Διασφαλίζουμε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν έγκριση δεν θα παρεμποδίσουν το έργο του υγειονομικού προσωπικού», δήλωσε ο Σαμούρα, διευκρινίζοντας ότι οι δυνάμεις περιφρούρησης αποτελούνται από 750 στρατιώτες και 50 στρατιωτικούς νοσοκόμους.

«Ο μηχανισμός αυτός είναι μέρος της στρατηγικής διασυνοριακής απομόνωσης που αποφασίστηκε από τους τρεις ηγέτες της Ένωσης του Ποταμού Μάνου για την αντιμετώπιση της γρήγορης εξάπλωσης της ασθένειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη διάρκεια της συνόδου που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου στο Κόνακρι παρουσία της διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν, οι πρόεδροι της Γουινέας, της Σιέρα Λεόνε και της Λιβερίας (οι οποίες μαζί με την Ακτή Ελεφαντοστού αποτελούν την Ένωση του Ποταμού Μάνο) αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια υγειονομική ζώνη γύρω από το επίκεντρο της επιδημίας, στα σύνορα των τριών χωρών.

Η Τσαν διευκρίνισε στη διάρκεια της συνόδου ότι η απόφαση αυτή σημαίνει ότι «η Γκεκέντου, η Κενέμα και η Φόγια (πόλεις στη μεθόριο των τριών χωρών) θα αντιμετωπίζονται ως ένας ενιαίος τομέας με μέτρα για τη δημόσια υγεία που θα έχουν στόχο της μείωση των μετακινήσεων από και προς την περιοχή αυτή», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Γύρω από τις κλινικές όπου νοσηλεύονται ασθενείς, κυρίως στην περιοχή Κενέμα και Καϊλάχουν στην ανατολική Σιέρα Λεόνε, ο στρατός δεν συναντά αντίσταση. Στο παρελθόν μέλη του ιατρικού προσωπικού είχαν δεχθεί επιθέσεις και κλινικές είχαν βανδαλιστεί από νεαρούς που τους κατηγορούσαν ότι ευθύνονται για την εξάπλωση του Έμπολα.

Η απόφαση του προέδρου Έρνεστ Μπάι Κορόμα έχει στόχο «να αποθαρρύνει τις οικογένειες και τους φίλους των ασθενών με Έμπολα να τους παίρνουν με τη βία από τα νοσοκομεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών, κάτι που έχει συμβεί σε κάποιες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας», εξήγησε ένας σύμβουλος του προέδρου.

Στο μεταξύ ο νέος γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να εμπνευστεί από τη μάχη κατά του AIDS για να καταπολεμήσει τη μεγαλύτερη έως τώρα επιδημία του ιού Έμπολα.

Σύμφωνα με τον Σενεγαλέζο Ελχάτζ Ας Σι, επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ο στιγματισμός των πληθυσμών που έχουν πληγεί από την επιδημία αυτή δεν είναι λύση.

«Οι κοινότητες που έχουν πληγεί πρέπει να ληφθούν υπόψη στη λύση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα», επεσήμανε ο Ας Σι ο οποίος ανέλαβε σήμερα την προεδρία της Ομοσπονδίας.

«Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις συχνά σκοτώνουν τόσο όσο και ο ίδιος ο ιός, διότι υπάρχουν φαινόμενα στιγματισμού που ωθούν τους ανθρώπους να κρυφτούν», κατήγγειλε ο ίδιος.

«Χρειαζόμαστε μια επέμβαση ταυτόχρονα ιατρική, αλλά προσανατολισμένη προς τις κοινότητες η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τις οικογένειες» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, υπογράμμισε ο Ας Σι.

«Είναι πολύ δύσκολο στο αφρικανικό πολιτιστικό πλαίσιο να κάνουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς τους που είναι άρρωστοι, αλλά υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα πρέπει να αναγκαστούν να το κάνουν», πρόσθεσε.

Περίπου 2.500 εθελοντές των εθνικών εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και 70 μέλη του διεθνούς προσωπικού έχουν κινητοποιηθεί στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Ο ίδιος ο Ας Σι αναμένεται να μεταβεί στη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε την επόμενη εβδομάδα, όπου σύντομα θα δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο αντιμετώπισης του ιού.

Διαβάστε επίσης: Σοκ: Αφήνουν τους νεκρούς από Έμπολα να σαπίζουν στο δρόμο! (σκληρές εικόνες)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή