Τουρκία: Αρχίζει η δίκη για τις υποκλοπές εις βάρος του Ερντογάν

Ξεκίνησε, σε δικαστήριο της Άγκυρας, η δίκη δεκατριών Τούρκων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνται για τις υποκλοπές στο γραφείο του, τότε πρωθυπουργού και σήμερα προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκία: Αρχίζει η δίκη για τις υποκλοπές εις βάρος του Ερντογάν
2'

Στην ακροαματική διαδικασία παρόντες ήταν μόλις οι οκτώ, εκ των δεκατριών, καθώς οι υπόλοιποι παραμένουν φυγόδικοι.

Οι εναγόμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της «κατασκοπείας» και της «παραβίασης της ιδιωτικής ζωής», οι οποίες επισύρουν ποινές κάθειρξης 21 ως 36 ετών, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η δίκη αυτή είναι η πρώτη για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών οι οποίες είχαν στοχοθετήσει τον Ερντογάν και τον στενό κύκλο των οικείων του και των συνεργατών του, που είχε προκαλέσει πάταγο πριν από έναν χρόνο.

Επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2003, και εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας από τον Αύγουστο πέρυσι, ο ισχυρός άνδρας της χώρας, οικείοι του και πολλοί από τους υπουργούς της κυβέρνησής του βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας υπόθεσης διαφθοράς χωρίς προηγούμενο που ταρακούνησε την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση.

Διάφορα στοιχεία για το σκάνδαλο δημοσιεύθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.
Η έρευνα η οποία διεξήχθη έδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο τότε πρωθυπουργός παρακολουθείτο.

Ο Ερντογάν διαψεύδει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος του. Ο ίδιος αποδίδει τις υποκλοπές σε μέλη και συνεργάτες του θρησκευτικού τάγματος του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και χαρακτηρίζει συνωμοσία κι απόπειρα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του την έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ο Ερντογάν εξαπέλυσε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον του κινήματος του Γκιουλέν, προχωρώντας σε ένα κύμα συλλήψεων, μετατάξεων και μεταθέσεων χιλιάδων αστυνομικών και δικαστικών που, όπως διατείνεται, είχαν δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος».

Τον περασμένο μήνα οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πολλά στελέχη των ΜΜΕ τα οποία πρόσκεινται στο κίνημα του Γκιουλέν, καθώς ο ιεροκήρυκας έχει αναγορευθεί σε «υπ' αριθμόν ένα εχθρό» της κυβέρνησης.
Οι σαρωτικές αλλαγές στις τάξεις των εισαγγελέων και του δικαστικού σώματος συνέβαλαν καθοριστικά οι έρευνες σε βάρος του Ερντογάν, οικείων του, μελών της κυβέρνησής του και συγγενών τους να τεθούν όλες στο αρχείο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή