«Άριστα» παίρνουν αμερικάνικα πανεπιστήμια

Τη λίστα με τα 200 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο δημοσίευσε το ειδικό ένθετο της βρετανικής...

2'

Τη λίστα με τα 200 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο δημοσίευσε το ειδικό ένθετο της βρετανικής εφημερίδας «Times» για την εκπαίδευση. Ανάμεσα σ’ αυτά τα 82 είναι ευρωπαϊκά, ενώ από τη λίστα απουσιάζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, αποδεικνύοντας πως η χώρα μας "μένει μετεξεταστέα" στην εκπαίδευση.

Κορυφαίο πανεπιστήμιο ανακηρύχτηκε για άλλη μια φορά το Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και ακολουθούν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, του πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
«Άριστα» παίρνουν οχτώ αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στη πρώτη δεκάδα, ενώ συμπληρώνεται με δύο βρετανικά - του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης.

Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 15η θέση και είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη. Στην Ευρώπη τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Βρετανία με 29 πανεπιστήμια και ακολουθούν η Γερμανία με 14, η Ολλανδία (10), η Σουηδία (6), η Ελβετία (6), η Γαλλία (4), η Δανία (3), η Ιρλανδία (2), το Βέλγιο (2), η Ισπανία (2), η Αυστρία (2), η Φινλανδία (1) και η Νορβηγία (1). Από τις 13 χώρες της Ευρώπης που εκπροσωπούνται στη λίστα, αξιοσημείωτη είναι η απουσία πανεπιστημίων της Ιταλίας, μιας χώρας στην οποία βρίσκονται μερικά από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Ασία σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Κορυφαίο στην ασιατική ήπειρο είναι το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, με αρκετά πανεπιστήμια να εκπροσωπεί και η Κίνα.

Η συντακτική ομάδα του "The", πάντως, επισημαίνει την εξαιρετική πρόοδο που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια της Βραζιλίας. Αντίθετα, η Αφρική εκπροσωπείται από το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής (107η θέση) και το πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου (147η).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
16:57ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Κορωπί