Αντιδράσεις στη Βρετανία για την πρόσληψη Αμερικανού συμβούλου

Η βρετανική αστυνομία κατέκρινε την κίνηση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον να προσλάβει τον διασημότερο αστυνομικό των ΗΠΑ...
2'

Η βρετανική αστυνομία κατέκρινε την κίνηση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον να προσλάβει τον διασημότερο αστυνομικό των ΗΠΑ, προκειμένου να δώσει τέλος στις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.

Ο Κάμερον, ο οποίος κατηγορείται από ορισμένα μέλη του κόμματός του για υπερβολικά φιλελεύθερες θέσεις απέναντι στην εγκληματικότητα και την επιβολή του νόμου, σκλήρυνε τη στάση του ύστερα από τέσσερις νύχτες βίας στους δρόμους πόλεων ανά την Αγγλία.

Σε δηλώσεις του στην “Sunday Telegraph”, ο Κάμερον τόνισε: «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετά τη γλώσσα της μηδενικής ανοχής, αλλά το μήνυμα γίνεται αντιληπτό».

Η στάση της αστυνομίας όταν ξέσπασαν οι ταραχές δεν ικανοποίησαν τον πρωθυπουργό κι έτσι προσέλαβε τον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, του Λος Αντζελες και της Βοστώνης, Γουίλιαμ Μπράτον ως σύμβουλο της κυβέρνησης για τον τρόπο αντιμετώπισης των συμμοριών, οι οποίες ευθύνονται για τις ταραχές.

Αλλά οι ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας, οι οποίοι καταγγέλλουν το σχέδιο του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού να προχωρήσει σε περικοπές στην αστυνομία, αντιμετωπίζουν την απόφαση του Κάμερον με επιφυλακτικότητα.

Ωστόσο, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας, οι οποίοι καταγγέλλουν το σχέδιο του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού να προχωρήσει σε περικοπές στην αστυνομία, αντιμετωπίζουν την απόφαση του Κάμερον με επιφυλακτικότητα.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι με ενδιαφέρει να μάθω για τις συμμορίες σε μια περιοχή της Αμερικής που έχει 400 (συμμορίες),» δήλωσε στην εφημερίδα Independent on Sunday ο Χιού Ορντι, πρόεδρος της Ενωσης Διοικητών Αστυνομίας.

«Μου φαίνεται ότι αν έχεις 400 συμμορίες, τότε δεν είσαι πολύ αποτελεσματικός. Αν δείτε τον τρόπο αστυνόμευσης στις ΗΠΑ και τα επίπεδα της βίας, είναι τόσο ριζικά διαφορετικά από εδώ,» σχολίασε ο Ορντι, φαβορί για την θέση του επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου.