Ισημερινός: Κατηγορίες από την αντιπολίτευση για νοθεία στις εκλογές
Ο σοσιαλιστής Λενίν Μορένο αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος όλων των Εκουαδοριανών» τη Δευτέρα (3/4), έπειτα από τη νίκη του στο δεύτερο γύρο εκλογών που θα επιμηκύνει τη δεκαετία αριστερών κυβερνήσεων στον Ισημερινό.
Ωστόσο, ο συντηρητικός πολιτικός του αντίπαλος ισχυρίστηκε ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές και υποσχέθηκε να πολεμήσει κατά της έκβασης του εκλογικού αποτελέσματος.
Οι πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι ήταν απίθανο για τον Γκιγιέρμο Λάσο να κατάφερνε να ανατρέψει το αποτέλεσμα, δεδομένου του στενού ελέγχου που ασκεί η ομάδα του εξερχόμενου προέδρου Ραφαέλ Κορέα στους μοχλούς της εξουσίας.
Ο Μορένο, 64, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, θεωρείται ως πιο μετριοπαθής διάδοχος του Κορέα, ενός ριζοσπαστικού οικονομολόγου που ανακοίνωσε τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» στον Ισημερινό και κατέκρινε συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μορένο είναι γνωστός για τη συχνή χρήση ανέκδοτων και για την προσέγγιση των πολιτικών αντιπάλων του.
Οι εκλογές παρακολουθήθηκαν στενά ως βαρόμετρο για το πολιτικό κλίμα στη Λατινική Αμερική, όπου η αριστερή επιρροή δέκα σχεδόν χρόνων έχει αρχίσει να μειώνεται.
Είναι επίσης σημαντική μέρα και για τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Άσανζ, ο οποίος αντιμετώπισε τον κίνδυνο διωγμού του από το καταφύγιό του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Με 99,35% καταμετρημένες ψήφους από τις εκλογές το Εθνικό Συμβούλιο Εκλογών ανακοίνωσε ότι ο Μορένο κέρδισε το 51,17% των ψήφων έναντι του 48,83% για τον πρώην τραπεζικό Λάσο.
«Θα γίνω πρόεδρος όλων των Εκουαδοριανών, ναι, όλων, ιδιαίτερα όμως των φτωχών», είπε σε ακροατήριο περίπου 2.000 οπαδών του έξω από το προεδρικό παλάτι ο Μορένο.
Ο Λάσο υποσχέθηκε να θέσει σε αμφισβήτηση το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι η προεκλογική του ομάδα είχε «αρκετές αποδείξεις» για παρατυπίες. «Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα νόθα αποτελέσματα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θα εξαντλήσουμε κάθε πολιτικό και ένδικο μέσο στο Εκουαδόρ (Ισημερινό) και διεθνώς, για να βεβαιωθούμε ότι θα τύχει σεβασμού η θέληση του λαού, ο οποίος απαίτησε αλλαγή», είπε.