«Ανεξήγητο» το πόρισμα της Ουνέσκο υπέρ της Παλαιστίνης
Το ψήφισμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ουνέσκο υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών είναι "συγκεχυμένο" και "ανεξήγητο"...
Το ψήφισμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ουνέσκο υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών είναι "συγκεχυμένο" και "ανεξήγητο", τόνισε χθες Τετάρτη η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της Παλαιστίνης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν τη συνεισφορά τους στην Ουνέσκο.
"Πρέπει να πω ότι μου φαίνεται συγκεχυμένο και ανεξήγητο, όργανα των Ηνωμένων Εθνών να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις για το καθεστώς ενός κράτους, την ίδια ώρα που το ζήτημα αυτό έχει παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", υπογράμμισε η Κλίντον από την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ.
Χθες το συμβούλιο της Ουνέσκο ψήφισε υπέρ της παραπομπής του αιτήματος των Παλαιστινίων προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση της Ουνέσκο.
Από τα συνολικά 58 μέλη του συμβουλίου της Ουνέσκο τα 40 ψήφισαν υπέρ, 4 όχι και 14 απείχαν. Αυτό σημαίνει ότι το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει κανονικό μέλος της Ουνέσκο θα τεθεί προς ψηφοφορία στην προσεχή Γενική Συνέλευση των 193 μελών της Ουνέσκο, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου.
Η Παλαιστίνη βρίσκεται σε καθεστώς παρατηρητή στην Ουνέσκο από το 1974. Προκειμένου να γίνει πλήρες μέλος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Γενική Συνέλευση.
Τον Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου η Παλαιστίνη να ενταχθεί στους κόλπους του.
Η αμερικανική απειλή όμως για άσκηση βέτο σε περίπτωση που δεν έχουν πρώτα λύσει τις διαφορές τους Παλαιστίνη και Ισραήλ, έστρεψε τους Παλαιστίνιους να ζητήσουν να γίνουν μέλος σε άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ουνέσκο.