Σιβηρικές χιονοθύελλες «σκέπασαν» την Ευρώπη - Τουλάχιστον 54 νεκροί (pics+vids)
Στην «κατάψυξη» η Γηραιά ήπειρος -«Κόκκινος συναγερμός» στη Βρετανία από τη μετεωρολογική υπηρεσία - Ρεκόρ στις εξαγωγές αερίου
Χιονοθύελλες από τη Σιβηρία έπληξαν σήμερα τη Βρετανία και την Ιρλανδία που βιώνουν τον πιο δριμύ χειμώνα από το 1991, προκαλώντας την ακινητοποίηση εκατοντάδων αυτοκινήτων σε δρόμους στη Σκωτία, κλείνοντας σχολεία και καθηλώνοντας αεροπλάνα στο έδαφος.
Με το χιόνι να φθάνει έως και τα 90 εκατοστά και τη θερμοκρασία να πέφτει έως και τους -10,3 βαθμούς Κελσίου στη Σκωτία, η Βρετανία και η Ιρλανδία εξέδωσαν κόκκινους συναγερμούς συνιστώντας στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στη διάρκεια της νύχτας στον αυτοκινητόδρομο M80 που συνδέει τη Γλασκόβη με το Εδιμβούργο, ενώ πτήσεις και σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ιρλανδία. Ένας γιατρός δήλωσε στο Reuters πως το προσωπικό αποκλείστηκε λόγω του χιονιού σε ένα νοσοκομείο κοντά στη Γλασκόβη.
«Είχαμε πολύ χιόνι στη διάρκεια της νύχτας, χιονοπτώσεις και ανέμους», δήλωσε η Κλερ Νέιζιρ, μετεωρολόγος στη μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, MetOffice. «Κοινότητες έχουν αποκοπεί και δρόμοι έχουν αποκλειστεί.»
Στον πιο πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου, τον Ουότερλου, περισσότερα από τα μισά σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν ή σημείωναν καθυστερήσεις κατά τις ώρες αιχμής. Η Southern Railways ανέφερε πως κομμάτι πάγου μήκους 2,5 μέτρων σε μια σήραγγα προκαλεί καθυστερήσεις στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες. Κηδείες αναβλήθηκαν.
Οι χονδρικές τιμές αερίου έφθασαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα χρόνων και η βρετανική ρυθμιστική Αρχή του δικτύου, η National Grid, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ελλείψεων και έσπευσε να προμηθευτεί αέριο από την αγορά ώστε να ξεπεράσει τοπικά προβλήματα.
Το κύμα ψύχους προκλήθηκε από μια απότομη άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από την Αρκτική, η οποία εξασθένισε τα αέρια ρεύματα που μεταφέρουν θερμό αέρα από τον Ατλαντικό στην Ιρλανδία και τη Βρετανία.
Τα δυο πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Βρετανίας, το Χίθροου και το Γκάτγουικ, ανακοίνωσαν ότι ορισμένες πτήσεις θα ακυρωθούν. Σύμφωνα με την αστυνομία του Λινκολνσάιρ, στην ανατολική Αγγλία, όλοι οι δρόμοι είναι αδιάβατοι. Περισσότερες από 150 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου.
Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο παγωμένης βροχής στη νότια Αγγλία, καθώς η καταιγίδα Έμμα κινείται βορειότερα από την Πορτογαλία και τη Γαλλία και πρόσθεσε πως ετοιμάζεται για τον πιο δριμύ χειμώνα από το 1991.
Στη Σκωτία, σχολεία στο κέντρο της περιοχής παρέμειναν κλειστά για τρίτη ημέρα, ενώ έκλεισαν επίσης ορισμένα γραφεία και καταστήματα. Πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει και ελάχιστα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων πραγματοποιούνται. Το Συντηρητικό Κόμμα της Σκωτίας ακύρωσε το συνέδριό του που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμπερντίν.
Τα αεροδρόμια του Εδιμβούργου και της Γλασκόβης έκλεισαν.
Η Ιρλανδία ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη χιονόπτωση από το 1982 με την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς να έχει διακοπεί και τα σχολεία σε όλη τη χώρα να παραμένουν κλειστά.
Συνολικά στην Ευρώπη το κύμα ψύχους, που αποκαλέστηκε «Το Θηρίο της Ανατολής» από τα βρετανικά ΜΜΕ, «Η Αρκούδα της Σιβηρίας» στην Ολλανδία, το «Κανόνι του χιονιού» στη Σουηδία ή «Μόσχα-Παρίσι» στη Γαλλία, προκάλεσε τουλάχιστον 54 θανάτους από την περασμένη Παρασκευή (23/2) σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων: 21 ανθρώπων στην Πολωνία, έξι στην Τσεχική Δημοκρατία, πέντε στη Λιθουανία, τεσσάρων στη Γαλλία και στη Σλοβακία, τουλάχιστον τριών στην Ισπανία, δύο στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στη Σερβία και στη Σλοβενία, ενός στην Ολλανδία, στην Αγγλία και στη Σουηδία. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και πολλοί άστεγοι: τρεις στη Γαλλία και στην Τσεχική Δημοκρατία από την Παρασκευή, δύο στην Ιταλία και ένας στις Αστούριες, στη βόρεια Ισπανία.
Στην Πολωνία, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η Μποζένα Βισότσκα, δήλωσε στο AFP πως με τους τρεις νέους θανάτους που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων από την κακοκαιρία στη χώρα από την 1η Νοεμβρίου έχει φθάσει τους 61 νεκρούς.
Πριν από μια άνοδο του υδράργυρου που αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας, οι θερμοκρασίες παραμένουν έως και πολικές σε όλη την ήπειρο. Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το θερμόμετρο έδειξε -28,7 βαθμούς Κελσίου στην Πολωνία και -18 βαθμούς Κελσίου στην οροσειρά Ερτσγκεμπίργκε στη Γερμανία. Στην Ολλανδία, έπειτα από μια ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας, οι τιμές αναμένεται να σημειώσουν και πάλι πτώση στους -15 έως -19 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της αποψινής νύχτας.
Στα Βαλκάνια, οι μετεωρολόγοι αναμένουν αύξηση της θερμοκρασίας ωστόσο ορισμένες ορεινές περιοχές της Βοσνίας πέρασαν μια πολική νύχτα.
Ρεκόρ στις εξαγωγές αερίου
Ως αποτέλεσμα αυτού του τεράστιου κύματος ψύχους ο ρωσικός όμιλος Gazprom ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ρεκόρ, για έβδομη ημέρα στη σειρά, εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη και την Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου στα 695,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Στη νότια Γαλλία, άφθονο χιόνι έπεφτε από χθες στην περιοχή του Μονπελιέ, όπου διασώθηκαν 2.000 οδηγοί, ενώ άλλοι 2.000 παρέμεναν εγκλωβισμένοι σήμερα το πρωί στους αυτοκινητοδρόμους και στις επαρχιακές οδούς.
Έως και 15.000 νοικοκυριά κατά μήκος της Μεσογείου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την εταιρία ενέργειας Enedis.
Στην Ελβετία, το αεροδρόμιο της Γενεύης έκλεισε για αρκετές ώρες ενώ οι πρώτες απογειώσεις από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS. Το χιόνι και ο παγετός προκάλεσαν πολλά δυστυχήματα στους ελβετικούς αυτοκινητοδρόμους.
Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μείωση των χιονοπτώσεων για σήμερα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Όμως αλλού προβλέπονται ισχυρές βροχές και άνεμοι.
Στην Ολλανδία, πολλές σήραγγες, ιδίως κοντά στο Ρότερνταμ, έκλεισαν λόγω του παγετού. Στην Ιταλία, χιόνιζε στη διάρκεια της νύχτας στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας και συνεχίζονται τα προβλήματα στα σιδηροδρομικά δρομολόγια. Τα σχολεία στη Φλωρεντία έκλεισαν ενώ απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων σε δρόμους στον βορρά.
Αντίθετα, βελτίωση του καιρού αναμένεται στη Σουηδία, όπου η κατάσταση επανέρχεται σταδιακά στα κανονικά επίπεδα, έπειτα από τρεις ημέρες χάους στους δρόμους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr