ΚΟΕ: Στα 50-70 εκ. ευρώ το κόστος της μείωσης εκπομπών ρύπων
Aύξηση κατά 50 με 70 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να έχει το συνολικό κόστος παραγωγής της οικονομίας της Κύπρου το 2020, λόγω της εφαρμογής των μέτρων για επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με προκαταρτικά συμπεράσματα έρευνας που διεξάγει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η έρευνα με τίτλο "Επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή" των Ε. Κεττένη, Θ. Μαμουνέα και Θ. Ζαχαριάδη, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, αναφέρεται στα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Κύπρος, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της μείωσης των εκπομπών θερμοκηπίου έως το 2020.
Η Κύπρος οφείλει να μειώσει τις εκπομπές της ενεργοβόρας βιομηχανίας (κυρίως των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής) μέσω της συμμετοχής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, να αυξήσει σημαντικά τη συνεισφορά των ανενεώσιμων πηγών ενέργειας στο όλο ενεργειακό σύστημα και να προωθήσει ιδιαίτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τομέα των μεταφορών, κυρίως με τη χρήση βιοκαυσίμων στα οχήματα.
"Τα μέτρα αυτά αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, επειδή θα οδηγήσουν σε αύξηση των λιανικών τιμών σε ορισμένα ενεργειακά προϊόντα και σε πιθανή επακόλουθη αύξηση των τιμών σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες», αναφέρεται σε δελτίο ΚΟΕ "Οικονομική έρευνα" Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, ανεξάρτητες μελέτες κρατικών υπηρεσιών, τις οποίες επικαλείται το δελτίο, εκτιμούν ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού και των καυσίμων των οχημάτων (βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης) θα είναι αυξημένες το έτος 2020 κατά 12,6% και 7% αντίστοιχα.
Σύμφωνα δε με τα προκαταρτικά συμπεράσματα της έρευνας, λόγω της αύξησης των ενεργειακών τιμών και λαμβάνοντας υπόψη τον περιορισμό στην κατανάλωση ενέργειας και τις αλλαγές στη ζήτηση άλλων συντελεστών παραγωγής ανά παραγωγικό τομέα, κατά το έτος 2020 το συνολικό κόστος παραγωγής της οικονομίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50 με 70 εκ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2010), ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα το επωμιστούν οι τομείς της Μεταποίησης, του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου και των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων.