Γεωργιάδης σε FT: Γνωρίζαμε ότι η ώρα της κρίσης θα ερχόταν...

Εκτός παιχνιδιού καταλογισμού ευθυνών για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο δηλώνει ότι θέλει να μείνει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στους Financial Times «Θα απέχω, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ δελεαστικό να εμπλακεί κανείς στο παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών», αναφέρει.

Γεωργιάδης σε FT: Γνωρίζαμε ότι η ώρα της κρίσης θα ερχόταν...
3'

Στη συνέντευξή του που παραχωρήθηκε στο περιθώριο του Ecofin στο Δουβλίνο, ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζει ότι θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην περίπτωση της Κύπρου και το πώς στη συνέχεια αυτές άλλαξαν. «Θα μπορούσε κανείς επίσης να έχει πολλά να πει για τις προειδοποιήσεις της νέας κυπριακής κυβέρνησης. Δε θα μπω σε μια τέτοια συζήτηση. Έχουμε ένα έργο μπροστά μας και σε αυτό θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας», προσθέτει ο Υπουργός Οικονομικών.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι Κύπριοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε στο αξίωμά του περισσότερο λόγω πολιτικής αφοσίωσης παρά λόγω των γνώσεών του σχετικά με τα διεθνή οικονομικά. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι ήταν ένας από τους δύο συμβούλους του Προέδρου Αναστασιάδη που οριστικοποίησαν τη συμφωνία διάσωσης με τους διαπραγματευτές. Κατά το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν εκείνη τη στιγμή την ενόχλησή τους, λέγοντας ότι «ο Αναστασιάδης δεν ακούει πια τους ειδικούς».

Ωστόσο, ο Χάρης Γεωργιάδης δηλώνει ότι πιστεύει πως η συμφωνία διάσωσης με την τρόικα μπορεί να επαναφέρει την ευημερία στο νησί. «Είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει προ πολλού, αλλά δεν το κάναμε», σημειώνει. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του πραγματιστή που αναγνωρίζει ότι έρχονται δύσκολοι καιροί, αλλά την ίδια ώρα τονίζει ότι είναι αισιόδοξος.

Σύμφωνα τον κ. Γεωργιάδη, η Κύπρος πρέπει να επικεντρωθεί αντί του τραπεζικού τομέα στις «παραδοσιακές βιομηχανίες» της, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, αλλά και να αναπτύξει νέες βιομηχανίες, όπως η ενέργεια. Η εφημερίδα αναφέρεται στην προοπτική που ανοίγουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον τομέα της ενέργειας.

Ο Υπουργός Οικονομικών λέει ότι η πιθανότητα εισοδήματος από το φυσικό αέριο πριν από το τέλος του τριετούς προγράμματος διάσωσης θα μπορούσε να κάνει τις προβλέψεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 12,5% την επόμενη διετία να φαίνονται πιο ρεαλιστικές, παρά τις εκτιμήσεις οικονομολόγων ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ αισιόδοξο. «Τα έσοδα αυτά δεν έχουν υπολογιστεί πουθενά. Δεν σημαίνει πως δεν θα έρθουν και αυτό προσφέρει μια απάντηση στη βιωσιμότητα του χρέους μας», εξηγεί ο Χάρης Γεωργιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση Ντράγκι κατά της απομάκρυνσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Υπουργός Οικονομικών λέει ότι η τοποθέτηση του Διοικητή της ΕΚΤ θα εισακουστεί. Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει, επίσης, σε σχέση με τις φωνές περί εξόδου της Κύπρου από το ευρώ ότι οι πολίτες κατανοούν πως τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν από συμπατριώτες τους και όχι από ξένους.

Παραδέχεται ότι στην Κύπρο έχει προκληθεί σοκ. «Γνωρίζαμε ότι η ώρα της κρίσης θα ερχόταν και ότι η αναβολή αποφάσεων δεν ήταν συνετή πολιτική. Η ώρα της κρίσης έχει έρθει. Υπάρχει εκνευρισμός για τη θεραπεία που μας προσφέρθηκε, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει αντιευρωπαϊκό αίσθημα», εκτιμά ο κ. Γεωργιάδης.

Καταλήγει σημειώνοντας ότι επίσης δεν υπάρχει απόδοση ευθυνών από τους Κυπρίους σε όλους πλην των ιδίων των εαυτών τους: «Είναι τα δικά μας λάθη και ο δικός μας δισταγμός να λάβουμε αποφάσεις που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή τη δύσκολη θέση».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή