Αναστασιάδης για Κυπριακό: «Εξαντλήθηκε η υπομονή μας»

Ξεκάθαρο μήνυμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία, αλλά και στη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, ότι η εξαντλήθηκε η καλή θέληση και η υπομονή της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ότι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία στο Καϊμακλί, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων Ομορφίτας την περίοδο της τουρκοανταρσίας.

Αναστασιάδης για Κυπριακό: «Εξαντλήθηκε η υπομονή μας»
2'

Δήλωσε, παράλληλα, πως ελπίζει σε ανταπόκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να υπάρξει μια διαφοροποίηση από τα όσα έχουμε εισπράξει με τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την παράνομη επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Κι αυτό, όπως είπε, επειδή θεωρεί πως μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου δεν υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν να εισέλθει σε ένα διάλογο, στέλνοντας δε το μήνυμα πως δεν θα εισέλθει σε διάλογο για χάριν του διαλόγου, ο οποίος δεν θα αποδώσει το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Μας ενδιαφέρει η λύση

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως δεν διεκδικούμε ανταγωνιστικά τη λύση του Κυπριακού, «ούτε ως μέρος ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. Θέλω να είμαι σαφής και προς τα μέσα και προς τα έξω και, κυρίως, προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά: Την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν την εξυπηρετεί η επίρριψη ευθυνών. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα φέρει την ευθύνη ενός αδιεξόδου, που θα κρατήσει διχοτομημένη την πατρίδα μας.

Μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει αδιέξοδο, μας ενδιαφέρει να καταλήξουμε σε λύση, μας ενδιαφέρει να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα, μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχθεί από τον λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή, και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συν-δημιουργίας για όλους, για το καλό όλων. Γι' αυτό επιμένουμε πως, προτού εμπλακούμε σε ένα διάλογο, θα πρέπει, με σαφήνεια και χωρίς ίχνη αμφισβήτησης, να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και να συζητούμε για την επανένωση, αντί να διαπραγματευόμαστε τους όρους του διαζυγίου», επεσήμανε.

Πηγη ΣΙΓΜΑ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή