ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ

Η ύφεση, το ευρώ και τα σενάρια διάλυσης που επιστρέφουν

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δίνει μάχη για να κρατηθεί πάνω από το 1 προς 1 με το δολάριο, επίπεδο το οποίο έχασε τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά σε 20 χρόνια.

Η ύφεση, το ευρώ και τα σενάρια διάλυσης που επιστρέφουν

Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν φαίνεται να μπορεί να αποφύγει την ύφεση, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δίνει μάχη για να κρατηθεί πάνω από το 1 προς 1 με το δολάριο, επίπεδο το οποίο έχασε τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά σε 20 χρόνια.

Οι προοπτικές για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θολώνουν περαιτέρω στον απόηχο του κλεισίματος της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου προς στην Ευρώπη, κάτι που αποτελεί σοβαρή απειλεί ιδιαίτερα για τη γερμανική βιομηχανία. Παράλληλα η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι αποτελεί μια ακόμη πηγή ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και του ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες η JPMorgan Chase και η Rabobank προβλέπουν πως το ευρώ θα υποχωρήσει έως και στα 95 σεντς λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ το Bloomberg εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο $1,06 στο τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν πως η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ύφεση, Η Credit Suisse υπολογίζει στο 50% τις πιθανότητες να πέσει η ευρωζώνη σε ύφεση τους επόμενους έξι μήνες. Η Citigroup εκτιμά πως το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 1% το επόμενο έτος.

Και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και αναμένουν πλέον συρρίκνωση της οικονομίας 0,1% το γ΄ τρίμηνο και -0,2% το δ΄ τρίμηνο. Οι λόγοι για την ύφεση σχετίζονται με τις διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία, το τέλος της ανάκαμψης των υπηρεσιών μετά την πανδημία, την ασθενέστερη παγκόσμια οικονομική δυναμική και την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προβλέψεις διάλυσης

Κι ενώ η Ευρωζώνη κλυδωνίζεται από την ενεργειακή κρίση, επιστρέφουν εκ νέου τα σενάρια περί διάλυσής της. Ο Edouard de Langlade, ιδρυτής του μακροοικονομικού αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου EDL υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να συμβεί αν η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υποχωρήσει στα 80 σεντς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή